Υπό τον φόβο εξάπλωσης του νέου κοροναϊού, οι χειρουργικές μάσκες στην Ελλάδα έχουν εξαντληθεί και τα φαρμακεία δεν μπορούν να καλύψουν τη πρωτοφανή ζήτηση. 

 

Χαρακτηριστικό είναι πως, ενώ το 2019 είχαν διατεθεί συνολικά 200.000 μάσκες στην Ελλάδα, μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2020, έχουν ήδη πωληθεί 800.000 χειρουργικές μάσκες και τα φαρμακεία «όχι μόνο της Αττικής αλλά όλης της Ελλάδας» έχουν ξεμείνει από αποθέματα, όπως εκτίμησε σήμερα ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών Κωνσταντίνος Λουράντος.

 

«Αυτό το πράγμα δεν το έχω ξαναδεί [...] 8 στους 10 ζητάνε μάσκες», δήλωσε ο κ. Λουράντος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. «Δεν υπάρχουν μάσκες», ξεκαθάρισε, προσθέτοντας ότι έχουν δοθεί παραγγελίες για περισσότερες χειρουργικές μάσκες σε Έλληνες κατασκευαστές, που παίρνουν παραγγελίες και από το εξωτερικό αλλά τις απορρίπτουν, καθώς δεν μπορούν να καλύψουν ούτε την εγχώρια αγορά.

 

«Καμία αισχροκέρδεια στα φαρμακεία»

 

Ο ίδιος είπε πως δεν υπήρξε καμία αισχροκέρδεια στα φαρμακεία, καθώς η τιμή μίας χειρουργικής μάσκας παρέμεινε έως εξάντλησης στα 25 λεπτά του ευρώ. Όπως επισήμανε, πολλοί μπερδεύουν τις χειρουργικές μάσκες με αυτές με άνθρακα που κοστίζουν 3 ευρώ η μία. «Αισχροκέρδεια στα φαρμακεία δεν υπάρχει», είπε, μεταφέροντας ωστόσο μαρτυρία γνωστού του, για αισχροκέρδεια σε υπαίθρια αγορά του Πειραιά, όπου μία χειρουργική μάσκα πωλείτο έναντι δύο ευρώ. 

 

Οι υγιείς πολίτες δεν χρειάζεται να φορούν μάσκα

 

Σύμφωνα με τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών, μάσκες θα πρέπει να φορούν όσοι ασθενείς έχουν συμπτώματα κρυολογήματος, και στην περίπτωση που πρέπει να επισκεφθούν νοσοκομεία, κέντρα υγείας και άλλες δομές. Μάσκες πρέπει επίσης να φορούν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό. Ωστόσο οι υγιείς δεν πρέπει να φορούν μάσκα.

 

Η κυβέρνηση έχει ζητήσει οι νέες προμήθειες και οι νέες εισαγωγές μασκών που γίνονται στη χώρα, να πηγαίνουν στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας και όχι στα φαρμακεία.