Ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου βρέθηκαν το πρωί της Δευτέρας οι δυο αστυνομικοί που είχαν καταδικαστεί για τον άγριο ξυλοδαρμό ατόμου με προβλήματα ψυχικής υγείας.


Ειδικότερα, οι δύο αστυνομικοί του ΑΤ Καλλιθέας τον Απρίλιο του 2015 είχαν καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 8 χρόνων με αναστολή για τον άγριο ξυλοδαρμό  του Χρ. Χρονόπουλου – ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας – επειδή ενοχλούσε, φραστικά, το περιβάλλον του καφενείου, όπου σύχναζε. Μάλιστα, και όπως σχολιάζει η Πρωτοβουλία για ένα Πολύμορφο Κίνημα στην Ψυχική Υγεία χωρίς να προβάλλει κανενός είδους απειλή.

 

Αποτέλεσμα του ξυλοδαρμού του κ. Χρονόπουλου από τους αστυνομικούς ήταν μια ανεπανόρθωτη εγκεφαλική βλάβη συνέπεια της οποίας είναι η δια βίου σοβαρότατη αναπηρία του. Μετά τον ξυλοδαρμό του νοσηλεύτηκε στο Θριάσιο σε κωματώδη κατάσταση διασωληνωμένος για αρκετό διάστημα.

 

Στο σκεπτικό της απόφασης είχε συμπεριληφθεί το στοιχείο του «βασανισμού κρατούμενου πολίτη», κάτι που δεν συνηθίζεται για τις παρόμοιες περιπτώσεις που, ενίοτε, φτάνουν στην αίθουσα του δικαστηρίου. Επίσης, δυο άλλοι αστυνομικοί, οι οποίοι επίσης κατηγορούνταν για την ίδια υπόθεση, «απαλλάχτηκαν λόγω παραγραφής», καθώς η κατηγορία για αυτούς μετατράπηκε σε πλημμέλημα.

 

Σύμφωνα με την «Πρωτοβουλία» η πρώτη αντίδραση της αστυνομίας μετά το συμβάν ήταν η διενέργεια ΕΔΕ η οποία κατέληξε, το 2010, σε απαλλακτικό πόρισμα για τους δράστες, «σε μια προσπάθεια το περιστατικό αυτό, όπως και πολλά άλλα, να πάρει όσο γίνεται μικρότερη δημοσιότητα, να περάσει ως «προϊόν αυτοτραυματισμού» – κάτι που το πιθανότερο είναι ότι δε θα αποφεύγονταν, αν δεν υπήρχαν «ενδιαφερόμενοι τρίτοι» (οικογένεια κλπ) να το αναδείξουν».

 

Η «Πρωτοβουλία» σημειώνει πως «πρόκειται για μιαν άκρως τραγική έκβαση μιας καθημερινής πρακτικής της αστυνομίας απέναντι στους ψυχικά πάσχοντες, που της αναθέτουν να διαχειριστεί και να καταστείλει – μεταξύ άλλων, και πρωτίστως – κατά την εκτέλεση (πάντα από την αστυνομία) των εισαγγελικών εντολών για ακούσια νοσηλεία. Όπως, φυσικά, και απέναντι σε πολλούς άλλους (πρόσφυγες κλπ), με τα επανειλημμένα περιστατικά σοβαρών τραυματισμών, βασανιστηρίων, θανάτων, μέσα στα διάφορα αστυνομικά τμήματα. Είναι πάνω σε αυτό τον ρόλο και την λειτουργία της αστυνομίας που ακουμπά και λειτουργεί το κυρίαρχο ψυχιατρικό σύστημα, η "επίσημη ψυχιατρική", που εξακολουθεί, και μέσα από τα επίσημα όργανά της, να διακηρύσσει ότι αδυνατεί να λειτουργήσει χωρίς την αστυνομία».

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr