Πειρατεία στο Τόγκο: Αγωνία για τον 20χρονο Έλληνα ναυτικό

Πειρατεία στο Τόγκο: Αγωνία για τον 20χρονο Έλληνα ναυτικό Facebook Twitter
0

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες για να απελευθερωθούν οι τέσσερις ναυτικοί του ελληνικού τάνκερ ΕΛΚΑ «Αριστοτέλης», ανάμεσά τους και ένας 20χρονος Έλληνας ναυτικός.

Η απαγωγή από πειρατές τεσσάρων μελών του πληρώματός του υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιου «ΕΛΚΑ Αριστοτέλης» ενώ ήταν αγκυροβολημένο αρόδου στη Λομέ, πρωτεύουσα του Τόγκο, έχει προκαλέσει αντιδράσεις και η αγωνία για την τύχη του Έλληνα ναυτικού συνεχίζεται.

Πατέρας 20χρονου: Το πλοίο είχε φύλακες, πώς μπήκαν μέσα;


Ο πατέρας του άτυχου 20χρονου Έλληνα ναυτικού προχώρησε σε δηλώσεις στον ΣΚΑΙ, διερωτώμενος πώς γίνεται οι πειρατές να πέρασαν τους φύλακες που υπήρχαν στην πύλη του πλοίου. Όπως εξήγησε ο πατέρας του παιδιού που εξακολουθεί να αγνοείται, το πλοίο διέθετε φρουρά φύλαξης, καθώς είναι γνωστό ότι η περιοχή θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη. Κατέληξε στο ότι εξακολουθεί να είναι ακατανόητο το πώς οι πειρατές κατάφεραν να προσπεράσουν τον σκόπελο των φυλάκων και να προχωρήσουν τελικά στην απαγωγή του γιου του, αλλά και των άλλων τριών ναυτικών του τάνκερ.

«Πώς μπήκαν μέσα τη στιγμή που υπάρχουν φύλακες, και χτύπησαν λέει τους πρώτους και πήραν τα παιδιά. Δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό. Μα έχει φύλακες μέσα. Πώς μπήκαν μέσα δύο η ώρα τη νύχτα και πήραν τα παιδιά; Από δωμάτιο σε δωμάτιο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ανακοίνωση της πλοιοκτήτριας εταιρίας


Η πλοιοκτήτρια εταιρία, European Navigation Inc, σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η ασφάλεια του πληρώματος είναι ύψιστης σημασίας και πως κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει την γρήγορη και ασφαλή απελευθέρωση των απαχθέντων. Διευκρινίζει ότι δεν μπορεί να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες στη δημοσιότητα.

Το δεξαμενόπλοιο αλλά και τα υπόλοιπα είκοσι μέλη του πληρώματος είναι ασφαλή, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Η εταιρία ζητεί μάλιστα από τα ΜΜΕ, να σεβαστούν τόσο την ευαίσθητη φύση της υπόθεσης αλλά και τις οικογένειες των μελών του πληρώματος, σε αυτή τη δύσκολες στιγμές που περνούν.

Άγνωστες παραμένουν οι συνθήκες του περιστατικού

Οι ακριβείς συνθήκες του περιστατικού παραμένουν άγνωστες. Κανείς δεν γνωρίζει εάν η ομάδα ασφαλείας αντιλήφθηκε τους πειρατές πριν ανέβουν στο δεξαμενόπλοιο ή αν οι απαγωγείς τους έπιασαν στον ύπνο. Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό, το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος ενημέρωσε τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών.

Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος και έδωσε εντολή στις αρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΝΑΝΠ να παρακολουθούν στενά το θέμα, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και τη διαχειρίστρια εταιρεία.

Σημειώνεται ότι η Ένωση Ευρωπαίων Εφοπλιστών – ECSA, όπου πρόεδρος είναι ο Πάνος Λασκαρίδης, κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις των χωρών κρατών μελών να αναπτύξουν ακόμη και πλοία του πολεμικού ναυτικού στην περιοχή προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια πληρωμάτων και πλοίων.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθηγητής του «Αττικόν» για την υπόθεση Καλλιάνου: Εισαγωγή στη ΜΕΘ θα ήταν ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση

Ελλάδα / Καθηγητής του «Αττικόν» για την υπόθεση Καλλιάνου: Εισαγωγή στη ΜΕΘ θα ήταν ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση

Οι ιατροί προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τα πολλαπλά προβλήματα της υγείας του ασθενούς, δηλώνει ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής από το Αττικόν
NEWSROOM