Μετά από σχεδόν 10 χρόνια ύφεσης, η αγορά ακινήτων στην Αθήνα γνωρίζει μια πρωτοφανή εκτίναξη τιμών, τόσο στα ενοίκια όσο και στις τιμές πώλησης. 

 

Η μέση τιμή πώλησης των διαμερισμάτων στο κέντρο εμφανίζει αύξηση 31%, σε βάθος 12μηνου, στα 1.522 ευρώ/τ.μ και διαμορφώνεται σε επίπεδο υψηλότερο των ανατολικών προαστίων της Αθήνας (Παλλήνη, Νέα Μάκρη, Γέρακας, Παιανία Μαραθώνας στα 1.456€/τ.μ). Αύξηση κατά 18,2%, εμφανίζουν και οι τιμές πώλησης στον Πειραιά, με μέσο όρο τα 1.346 ευρώ/τ.μ ενώ στα νότια προάστια η άνοδος αγγίζει το 13,3% στα 2.530 ευρώ/τ.μ.

 

Όπως προκύπτει από τον δείκτη τιμών που επιμελήθηκε το δίκτυο ηλεκτρονικών αγγελιών ακινήτων Spitogatos (όπου είναι καταχωρημένες πάνω από 3 εκατομμύρια αγγελίες), σε πανελλαδική κλίμακα, η μέση τιμή πώλησης διαμορφώνεται στα 1.474 ευρώ/τ.μ., σημειώνοντας ετήσια αύξηση 7,2%.

 

Ανάλογος «πληθωρισμός» σημειώνεται και στα ενοίκια, με αύξηση 9,4% στα 6,88 ευρώ/τ.μ, σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2018. Στο κέντρο της Αθήνας, η αύξηση αγγίζει το 10,2% στα 9,52 ευρώ/τ.μ., τιμή υψηλότερη και από την αντίστοιχη στα βόρεια προάστια (8,11 ευρώ/τ.μ), εξαιτίας και των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων τύπου Airbnb. Τα υψηλότερα ενοίκια πάντως απαντώνται στα νότια προάστια με μέση τιμή 10,5 ευρώ/τ.μ.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η ζήτηση για αγορά διαμερισμάτων στην Αθήνα έχει τονωθεί ιδιαίτερα από ξένους αγοραστές, που σε μεγάλο βαθμό εκμεταλλεύονται και την σχετικά «φτηνή», ελληνική χρυσή βίζα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα αρκετά «παράδοξα» στην αγορά, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις ζητούνται τιμές αυξημένες ακόμα και κατά 30% από πέρυσι. 

 

Το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας», που απευθύνεται σε πολίτες εκτός της Ε.Ε. και μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί πάνω από 4.500 άδειες διαμονής σε επενδυτές εκτός Ε.Ε. που κατέβαλαν τουλάχιστον 250.000 ευρώ, ως αρχική επένδυση. Το 75% αυτών των επενδυτών στοχεύουν σε ακίνητα εντός του λεκανοπεδίου.

 

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 94,6% για την αγορά ακινήτων. Αν ο ρυθμός παραμείνει αμείωτος, στο τέλος του έτους είναι πιθανό τα συνολικά κεφάλαια να αγγίξουν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό σχεδόν δεκαπλάσιο σε σχέση με αυτό στις αρχές της δεκαετίας.