Στα ταγκς και τα συνθήματα που έχουν καλύψει την Αθήνα, αναφέρεται σήμερα το διεθνές πρακτορείο Associated Press.

 

Στην Αθήνα, η παράνομη δραστηριότητα με τα σπρέι αφήνει ένα συχνά ανεξίτηλο σημάδι στα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια της πρωτεύουσας, στις πινακίδες των δρόμων και στις στάσεις των λεωφορείων, ενώ τα δημόσια έργα τέχνης και ακόμη και τα αρχαία ερείπια, δεν γλιτώνουν.

 

Ορισμένα τμήματα της κεντρικής Αθήνας είναι τόσο ταλαιπωρημένα με γκράφιτι, που μόνο λίγες προσόψεις παραμένουν άθικτες και ιδιοκτήτες ακινήτων παραιτούνται από το να τα βάψουν, γράφει το AP.

 

 

 

Οι δημοτικές αρχές έχουν επανειλημμένα εκφράσει αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, με ελάχιστα αποτελέσματα μέχρι στιγμής. Οι νόμοι κατά του βανδαλισμού, σπανίως επιβάλλονται και οι συλλήψεις  για τους δράστες, δεν βρίσκονται ψηλά στις αστυνομικές προτεραιότητες.

 

 

Οι πανταχού παρούσες μουτζούρες είναι μια αρκετά πρόσφατη τάση σε μια πόλη με μια παλιά παράδοση γκράφιτι που, όταν δεν είναι εικονογραφημένη, αποτελείται κυρίως από συνθήματα ποδοσφαιρικά, πολιτικά, ερωτικά μηνύματα ή ακατανόητα σχήματα. Συνήθως έχουν μικρή διάρκεια ζωής στο τοίχο και σπάνια επιβίωναν περισσότερο από μερικούς μήνες πριν σβηστούν. Τώρα όμως γεμίζουν την πόλη από άκρη σε άκρη.

 

Το νέο κύμα εξελίχθηκε κατά την οικονομική κρίση της Ελλάδας από το 2010 έως το 2018, η οποία οδήγησε σε μαζικά κλεισίματα των καταστημάτων στο κέντρο της πόλης και παρείχε μεγάλες επιφάνειες που μπορούσαν να γίνουν καμβάς ατιμώρητα.

 

Ενώ η Αθήνα έχει αποκτήσει πολλές εντυπωσιακές τοιχογραφίες από καλλιτέχνες και έργα που ανατέθηκαν από δημόσιους φορείς ή ιδιοκτήτες ιδιωτικών ακινήτων, τα περισσότερα από τα νέα γκράφιτι είναι ανεπιθύμητα, χωρίς ορατό νόημα και είναι άσχημα.

 

Και αντί να καθαριστούν, συνήθως παραμένουν στη θέση τους μέχρι κάποια άλλη μουτζούρα έρθει να προστεθεί από πάνω τους, σημειώνει το Associated Press.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr