Επιστημονική Υπηρεσία Βουλής: Η παύση της Θάνου μπορεί να προχωρήσει μόνο για σοβαρό, εξακριβώσιμο λόγο

Επιστημονική Υπηρεσία Βουλής: Η παύση της Θάνου μπορεί να προχωρήσει μόνο για σοβαρό, εξακριβώσιμο λόγο Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής επί του πολυνομοσχεδίου διατυπώνει παρατηρήσεις και κωλύματα, σχετικά με την επικείμενη απομάκρυνση της Βασιλικής Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Πιο συγκεκριμένα, η υπηρεσία επικαλείται προηγούμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία η απαίτηση για την ανεξαρτησία των ελεγκτικών αρχών πρέπει αναγκαστικά να περιλαμβάνει και την «υποχρέωση σεβασμού της θητείας των μελών σε αυτές τις αρχές, μέχρι την προβλεπόμενη εκ του νόμου λήξη της» και όχι την πρόωρη παύση της.

Σύμφωνα με την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής, εξαιρέσεις προβλέπονται μόνο σε περίπτωση «σπουδαίου και αντικειμενικά εξακριβώσιμου λόγου». Όπως επισημαίνεται ότι «τα μέλη των αρχών ελέγχου μπορούν να παυθούν μόνο εφόσον δεν πληρούν τις προϋποθέσεις εκτέλεσης των καθηκόντων τους ή αν κριθούν ένοχοι σοβαρής παράβασης καθήκοντος βάσει της εθνικής νομοθεσίας».

Υπενθυμίζεται ότι οι παρατηρήσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα και δεν δεσμεύουν σε καμία περίπτωση την κυβέρνηση. Η επιτροπή δεν εισήλθε σε λεπτομέρειες για το πως μπορεί να ερμηνεύεται αυτό σε κάθε κράτος - μέλος και, μετά από αυτή την εξέλιξη, αναμένεται η αντίδραση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. 

Λίγο νωρίτερα, η Βασιλική Θάνου διεμήνυε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί από τη θέση της για να διευκολύνει τη διαδικασία, κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία για «φωτογραφική διάταξη», αφού όπως επισήμανε η επίμαχη τροπολογία αφορά μόνο σε μία από τις 22 Ανεξάρτητες Αρχές. «Δεν τους ενδιαφέρει η αμεροληψία και η ανεξαρτησία των υπόλοιπων αρχών», σχολίασε χαρακτηριστικά, και αυτοχαρακτηρίστηκε «υπερκομματικό πρόσωπο». 

Εν τω μεταξύ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ υποβάλλουν ένσταση αντισυνταγματικότητας επί συγκεκριμένων άρθρων. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ως ασύμβατα με το Σύνταγμα τα άρθρα που αφορούν τις συμπράξεις παρατάξεων για την κυβερνησιμότητα των Δήμων και των Περιφερειών, την κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου και την θέσπιση ασυμβίβαστων για τα μέλη της διοίκησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η ένσταση του ΚΙΝΑΛ αφορά σε τρία άρθρα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αφρικανική σκόνη

Ελλάδα / Αφρικανική σκόνη: 15 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα την Τρίτη

Λιγότεροι από τους μισούς πολίτες που μεταφέρονται καθημερινά στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα χρειάστηκαν ασθενοφόρο για να φτάσουν στα νοσοκομεία της Αττικής
NEWSROOM