Στα δικαστήρια οδηγείται πλέον η κόντρα του Μάρκου Σεφερλή με την Έλενα Ακρίτα, καθώς όπως έγινε χθες γνωστό, ο ηθοποιός προχώρησε στην υποβολή μήνυσης εναντίον της γνωστής δημοσιογράφου.
Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε στην εκπομπή του Alpha «Μετά τα Μεσάνυχτα» ο Μάρκος Σεφερλής, όλα ξεκίνησαν από τη στιγμή που προέκυψε η αντιπαράθεση με το «Παλλάς» και το άδοξο τέλος στη συνεργασία του για το ανέβασμα του έργου «Ζητείται ψεύτης». Η εξέλιξη συνοδεύτηκε από ένα κείμενο της δημοσιογράφου που πυροδότησε την κόντρα της με τον ηθοποιό.
Μεταξύ άλλων η δημοσιογράφος είχε γράψει:
«Την αμαρτία μου θα την πω, με όλον τον σεβασμό στον Κώστα Γεωργουσόπουλο, ποτέ δεν κατάλαβα γιατί θεωρείται μέγας ηθοποιός ο Μάρκος Σεφερλής. Ταλαντούχος ναι, αλλά όταν κάνεις το ταλέντο σου παρκέ για τις παντόφλες της στενομυαλιάς, του ρατσισμού και της κάθε μορφής φοβίας να το βράσω το ταλέντο. Ο κύριος Σεφερλής στις επιθεωρήσεις του – που γράφει ο ίδιος, κι αυτό λέει πολλά – χλευάζει τις γυναίκες, τους γκέι, τους ξένους, τους υπέρβαρους, τους διαφορετικούς. Καθησυχάζει τον θεατή πως είναι ΟΚ να έχει μυαλό κότας, είναι ΟΚ να βρίζει ό,τι δεν καταλαβαίνει, να καταριέται ό,τι τον τρομάζει.
Άλλωστε, έτσι γεμίζουν τα Δελφινάρια, με χάδια και γλυκόλογα σ" ένα κοινό που έχει πάντα δίκιο. Για την ακυρωμένη πλέον συνεργασία του με το Παλλάς να πω ότι έπεσα στα πατώματα, δεν θα το πω. Το Παλλάς μια χαρά φουλ ήταν και είναι, και πέρυσι με τη «Σουσού» και φέτος με τις «Μάγισσες». Δεν είναι να πεις «θα "ρθει ο Σεφερλής να μας σώσει απ" την καταστροφή». Τι τους έπιασε και ρίξαν τον πήχη στα πατώματα, κανείς δεν γνωρίζει.
Η αλήθεια είναι πως οι παραγωγοί Κατσαρίδης και Κεντ δεν έχουν δώσει δικαιώματα στη γειτονιά. Και ευγενείς είναι, και συνεπείς είναι, και πληρώνουν τους εργαζόμενους κανονικά. Ομως, όσο σοβαρό κι αν είναι το γεγονός ότι θα μείνουν 25 άτομα χωρίς δουλειά – και είναι πολύ σοβαρό -, αυτό δεν δικαιώνει μια ανόητη θεατρική επιλογή.
Θα μου πεις, προεξοφλείς χωρίς να βλέπεις την παράσταση. Ε, ναι λοιπόν, προεξοφλώ χωρίς να βλέπω την παράσταση, συγγνώμη κιόλας. Δεν θα τρέχουμε εμείς όπου λαλεί του Λωλοστεφανή, μην και δεν μας πουν κάποιοι αντικειμενικούς. Δηλαδή πέρυσι έπρεπε να δω Πλούταρχο στο «Γοργόνες και μάγκες» για να διαχωρίσω το trash από το θέατρο; Ακριβώς το «ήθος του trash» θα έφερνε ο Σεφερλής στο Παλλάς και ειλικρινά μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτό».
Το σύνολο του κειμένου και ειδικά οι αναφορές στο trash στοιχείο και στη νοημοσύνη του κοινού που ακολουθεί τον ηθοποιό στις επιλογές του, ήταν οι αναφορές που τον έκαναν να ξεσπάσει.
«Μιλά από μόνο του το κείμενο. Είναι ένα κείμενο που γράφτηκε από μια δημοσιογράφο, παρουσιάστρια, κριτικό, συγγραφέα βιβλίων, συγγραφέα θεατρικών παραστάσεων, σεναριογράφο. Αυτή η γλώσσα που χρησιμοποιεί με τον απόλυτο σεβασμό στον κύριο Γεωργουσόπουλο για να έχουμε και το άλλοθι, νομίζω ότι είναι οχετός. Δεν είναι καν κριτική. Ο κύριος Γεωργουσόπουλος που τον αναφέρει κιόλας όταν κάνει κριτική, όχι για εμένα που με εκθειάζει, για άλλους ηθοποιούς και για άλλες παραστάσεις, τους σέβεται. Μπορεί να διαφωνεί αλλά δεν μιλάει έτσι και το κυριότερο έχει δει την παράσταση την οποία κριτικάρει. Σε ποιο να απαντήσω από όλα;», ήταν η πρώτη δήλωση του ηθοποιού για το θέμα.
«Για το αν είμαι καλός ηθοποιός θα περίμενα να είναι λίγο επιεικής μαζί μου γιατί έχει ανέβει κι εκείνη στο σανίδι. Όποιος δεν το έχει δει ας μπει στο Youtube στο "Μερικοί το προτιμούν καυτό", κάπου εκεί το '94-'95 στο Θέατρο Βέμπο που παίζει, χορεύει και τραγουδάει, κάνει τον ρόλο της Sugar που έκανε η Μέριλιν Μονρόε στον κινηματογράφο. Τα λόγια που λένε στην παράσταση, εγώ δεν τα λέω στο Δελφινάριο, ντρέπομαι. Τέτοιες λέξεις δεν χρησιμοποιώ. Σεξουαλικά υπονοούμενα κάνω και ευτυχώς που είναι υπονοούμενα, γιατί άμα δεις τι λέγεται στα περισσότερα κεντρικά θέατρα πάνω στη σκηνή για να βγάλουν γέλιο... Εγώ δεν το τολμώ αυτό γιατί είμαι ο μόνος που έχω παιδιά στην παράσταση και παίζουμε ένα θέατρο που πάει όλη η οικογένεια».
Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Μάρκος Σεφερλής για πρώτη φορά στα χρονικά φαινόταν έτοιμος να ξεσπάσει σε κλάματα, ειδικά τη στιγμή που έκανε αναφορά στο κοινό του και την προσβολή που θεωρεί ότι η δημοσιογράφος έκανε προς αυτό.
«Ξέρω τι κοινό έχω και σέβομαι το κοινό αυτό. Αν έχει μυαλό κότας, δεν θα το κρίνει για εμένα η κυρία Ακρίτα. Μπορεί να πει για εμένα ό,τι θέλει για το αν είμαι καλός ηθοποιός, απάντησα για το πως κρίνει έναν ηθοποιό η κυρία Ακρίτα. Αλλά να πει ότι εγώ θα κουβάλαγα το ήθος του trash στο Παλλάς και ότι το κοινό μου έχει μυαλό κότας δεν της το επιτρέπω. Ήδη έχω κινηθεί δικαστικά. Ήδη της έχω κάνει μήνυση. Αλλά δεν επιτρέπω σε κανέναν να πει ότι εγώ κουβαλάω το ήθος του trash, ή ότι εγώ είμαι σκουπίδι, να το πω και πιο λιανά, τη στιγμή που δουλεύω μέρα νύχτα, κάνω αυτό που αγαπάω να περάσει ο κόσμος καλά να γελάσει. Δεν είμαι από τζάκι, δεν κουβαλάω κανένα όνομα. Το όνομα Σεφερλής το έκανα εγώ. Δεν το πήρα έτοιμο από παππούδες και γιαγιάδες. Δεν μένω στην Εκάλη. Δεν είμαι από τζάκι. Μια φουφού είχαμε στην Κόρινθο.
Δούλευαν οι γονείς μου μέρα νύχτα για να με μεγαλώσουν, έχω κάνει ό,τι έχω κάνει με τον ιδρώτα μου για να μεγαλώσω ένα παιδί και δεν επιτρέπω σε καμία κυρία Ακρίτα και όλους αυτούς που έχουν βγει να πουν αυτά που έχουν πει για εμένα. Έχω ένα παιδί που πάει στο σχολείο και μας δίνουν συγχαρητήρια για το ήθος του, για την ποιότητα του χαρακτήρα του, για τις αρχές που του έχουν δώσει οι γονείς του. Δεν επιτρέπω στο παιδί αυτό να του πει ο οποιοσδήποτε ότι ο πατέρας σου είναι σκουπίδι. Να πει για εμένα ό,τι θέλει, αλλά για το ήθος μου σαν άνθρωπο και καλλιτέχνη δεν της επιτρέπω», συνέχισε.
Στις προσπάθειες της δημοσιογράφου να ηρεμήσει κάπως τα πνεύματα και να ζητήσει συγνώμη που τον έφερε σε τόσο στενόχωρη θέση, πυροδοτήθηκε νέο ξέσπασμα από την πλευρά του ηθοποιού:
«Πήγα 50 χρονών, Ελεωνόρα. Έχω φάει λάσπη και έχω χτιστεί από τη λάσπη αυτή και δεν με διαπερνά τίποτα. Δεν παρακάλεσα καμία κυρία Ακρίτα και κανέναν να έρθει να με δει. Όποιος θέλει έρχεται. Δεν επιτρέπω σε αυτή την κυρία να προσβάλλει το κοινό μου. Για το ήθος μου δεν επιτρέπω σε καμία κυρία Ακρίτα να μιλήσει και θα το φτάσω μέχρι τέρμα μόνο για αυτό. Δεν με ενδιαφέρει για το αν είμαι καλός ηθοποιός το κρίνει ο κόσμος και τα εισιτήρια που κάνω.
Και να σου πω και το άλλο, γιατί η κυρία Ακρίτα δεν βγήκε να γράψει τον οχετό αυτόν που γράφει γιατί δεν είναι ούτε δημοσιογραφία, ούτε κριτικός, όταν ανακοινώθηκε ότι θα είμαι στο Παλλάς; Για να μην στεναχωρήσει κάποιους; Και τώρα βγαίνει και τα γράφει για να ευχαριστήσει κάποιους; Και οι Θεατρικές Σκηνές γιατί δεν βγαίνουν που λέει ότι είναι ανόητη επιλογή; Δεν θάβει μόνο εμένα. Μήπως έπρεπε να γραφτεί τώρα; Ποιο είναι το ήθος του trash; Να μας πει η κυρία Ακρίτα ποιο είναι το σωστό να το κάνουμε όλοι. Ποιοι έπρεπε να μπουν στο Παλλάς, ποιοι πρέπει να πάνε στην Επίδαυρο. Ας μας κάνει μια λίστα, δεν καταλαβαίνω. Λένε όλοι αυτοί που γράφουν τόσο καιρό για ρατσισμό, ότι είμαι ρατσιστής με τις χοντρές... Αυτό που γράφει για εμένα και το κοινό μου δεν είναι ρατσιστικό;»
*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: O Σεφερλής, για να ντροπιάσει την Ακρίτα, μας προέτρεψε να δούμε αυτό το βιντεάκι της. Το είδαμε και αναρωτιόμαστε: Τι το μεμπτό έχει;
Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr
Για να μην σχολιάσουμε την ανταπάντηση του ότι "εντάξει, με κατηγορούν εμένα για ρατσισμό αλλά αυτά που λέει η Ακρίτα για μένα δεν είναι ρατσιστικά;". Φοβερός συλλογισμός! Μας απομένει να θαυμάσουμε την διάνοια και την λογική επιχειρηματολογία αυτού του ανθρώπου. Το να κάνει κάποιος κριτική σε μία καλλιτεχνική δραστηριότητα, οσοδήποτε δριμεία, τραβηγμένη και άδικη ακόμα και αν είναι αυτή (η κριτική) εξισούται με τον...ρατσισμό! Με το να χαϊδεύεις τα πιο ποταπά ένστικτα του συμπλεγματικού, σχιζοφρενούς αυτού ανθρωπότυπου που γεμίζει αθρόα τις αίθουσες των παραστάσεων του, που νομίζει ότι όλοι του χρωστάνε και όλοι του φταίνε, όλοι τον αδικούνε και τον επιβουλεύονται, κρυφά δε τον ζηλεύουν κιόλας για την ιστορία του και τα εξωπραγματικά του χαρίσματα, οι Γερμανοί και οι Άγγλοι και οι Γάλλοι όπως λέει στο βίντεο. Ο μικρομεγαλισμός του Έλληνα Ρωμιού, η καρμιριά του βαθιά παρηκμασμένου, παραγκωνισμένου από τις διεθνείς εξελίξεις έθνους που κοιτάει να πιαστεί από τα τσαρούχια του Παπαφλέσσα, τα ράσα του τραγόπαπα και την περικεφαλαία του Βουκεφάλα. Η κοινωνική και πολιτική καθυστέρηση των πιο αντιδραστικών, οπισθοδρομικών, πιο "μαύρων" τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας, αυτοί είναι το κοινό του, αυτούς υπερασπίζεται. Ελιτισμός; Μπορεί, και λοιπόν; Είναι κακό; Έχει πάντα δίκιο ο λαός;
Στο μόνο που έχει δίκαιο είναι για τα ιδιαίτερα γνωρίσματα ορισμένων σωματότυπων, όπως τα παραπανίσια κιλά ή η μεγάλη μύτη κ.λπ., τα οποία όντως αποτέλεσαν και δύνανται να αποτελέσουν υλικό για διακωμώδηση, σάτιρα, όπως στις λαμπρές στιγμές του βωβού ή του ομιλούντα κινηματογράφου και με τα συγκεκριμένα παραδείγματα που αναφέρει.
Δυστυχώς, κύριε Σεφερλή μου, το τι εννοούμε με τη λέξη "Σεφερλής" στην Ελλάδα, το τι συνειρμούς προκαλεί, το ξέρουμε όλοι, το ξέρετε κι εσείς. Και δεν απέχει πολύ από αυτό που είπε η κ. Ακρίτα.
Το ότι κάνετε ευσυνείδητα τη δουλειά σας το πιστεύουμε. Φαίνεται,και σας το πιστώνουμε, και μπράβο σας. Αλλά το προιόν αυτής, θέλετε δεν θέλετε, ανήκει στην κατηγορία του trash.
Δεν νομίζω ότι η κ. Ακρίτα μίλησε για το προσωπικό σας ήθος σαν άνθρωπο, αλλά για αυτό με το οποίο συμβάλλετε με την δουλειά σας ως αποτέλεσμα. Μπορεί εσάς να σας έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία -not-, αλλά πολλοί, πάρα πολλοί Έλληνες, θα συμφωνήσουν μαζί της για την φτηνή αισθητική σας και την φτηνή αισθητική της -έως σήμερα τουλκάχιστον- δουλειάς σας.
Δε γίνεται όμως να μην επισημάνει κανείς οτι οι γυναίκες στα έργα του έχουν μόνο υποστηρικτικούς ρόλους, έχουν ελάχιστες ατάκες και κυρίως προορίζονται για οφθαλμόλουτρο.
O Μάρκος Σεφερλής ως τελευταίος -μάλλον-εκπρόσωπος της επιθεώρησης είναι ο κύριος αποδέκτης της αντιπαράθεσης σχετικά με το τι αποτελεί κωμωδία και ως πότε ένα χιλιοειπωμένο ανέκδοτο μπορεί να θεωρείται αστείο.
'Οσον αφορά τη κριτική της Ακρίτα προς το κοινό του θα έλεγα πως δε μου φαίνεται τόσο δεικτική όσο αφήνει να εννοηθεί στη συνέντευξη του ο Σεφερλής. Πιστεύω πως αναφέρεται στο επιλέγουμε να πριμοδοτούμε, δε σημαίνει πως το κοινό του δεν είναι εν δυνάμει σκεπτόμενο. Το θέμα είναι τι το ταϊζεις.
Για μένα ο Σεφερλής δεν έπρεπε καν να αντιδράσει στην κριτική. Νομίζω όμως πως το έκανε μόνο και μόνο για να φανεί καλός στο κοινό του και ότι το υπερασπίζεται.
Ποτέ δεν γέλασα με τα αστεία του αλλά το γεγονός ότι θεωρείται ο μόνος κωμικός που βγάζει αβίαστα γέλιο στις παραστάσεις του αυτό ας προβληματίζει τους υπόλοιπους Έλληνες κωμικούς οι οποίοι με την κανονική έννοια του όρου απλά δεν υπάρχουν.
Είναι θλιβερό αυτή η χώρα που έβγαλε τόσα μεγαθήρια κωμικούς ηθοποιούς σήμερα να έχει ως κορυφαίο τον Σεφερλή με βάση πάντα τα εισιτήρια.
Θα συμφωνήσω όμως απόλυτα με τον Σεφερλή όταν λέει πως οι άλλοι ηθοποιοί για να κάνουν τον θεατή να γελάσει αναγκάζονται να βρίζουν.