Ένας μήνας συμπληρώνεται σήμερα από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής, η οποία άφησε πίσω της 96 νεκρούς και τεράστιες υλικές ζημιές.

 

Παρόλα αυτά, το πρώτο έκτακτο επίδομα των 586 ευρώ στους πυρόπληκτους για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών δεν έχει δοθεί ακόμη σε κανέναν, όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος.

 

«Τα επιδόματα αυτά δεν έχουν πιστωθεί ακόμη στο λογαριασμό του δήμου. Τα περιμένουν από το Γενικό Λογιστηρίο του Κράτους. Μέχρι στιγμής τίποτα» αναφέρει η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Δήμου Μαραθώνα Διονυσία Κανελλοπούλου.

 

Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών υποστηρίζουν ότι «ίσως και να είναι θέμα ωρών να καταβληθούν αυτά τα χρήματα. Έχουμε εγκρίνει την πίστωση των χρημάτων και θα έχουμε άμεσα αποτελέσματα», αναφέρουν.

 

Αναφορικά με την έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση πυρόπληκτων, από τις 4.329 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί για τα επιδόματα των 5.000 και 8.000 ευρώ από το υπουργείου Υποδομών, έχουν εγκριθεί αυτές για 1.622 νοικοκυριά και 43 επιχειρήσεις.

 

Την ίδια στιγμή, στο σκοτάδι παραμένουν αρκετοί δρόμοι στο Μάτι και στον Νέο Βουτζά ενώ για τις ανακατασκευές κτιρίων, προβλέπονται δύο διαφορετικοί τρόποι επισκευών και ανακατασκευών για τα «κόκκινα» και «κίτρινα» κτίρια.

 

Για την ανακατασκευή των «κόκκινων» σπιτιών προβλέπεται ενίσχυση των ιδιοκτητών με το ποσό των 1.000 ευρώ ανά τ.μ εγώ για την επισκευή «κίτρινων» σπιτιών 550 ευρώ ανά τ.μ.

 

 

Παράλληλα, περισσότεροι από 35 μάρτυρες να έχουν περάσει το κατώφλι των αρμόδιων εισαγγελέων Ζαγοραίου και Γνεσούλη, ενώ η δικαστική έρευνα δεν εστιάζεται μόνο στα αίτια της πυρκαγιάς, αλλά περνάει και στις ευθύνες των αρμοδίων.

 

 

Η ολοκλήρωση της δικογραφίας, με την κλήση των υπόπτων και την άσκηση των ποινικών διώξεων, θα σημάνει όταν οι εισαγγελείς πάρουν στα χέρια τους το πόρισμα του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα - πυραγού που έχουν ορίσει.

 

Απαντήσεις αναμένονται και από την Πυροσβεστική, η οποία έχει εντολή να διενεργήσει αυτοψία και να πάρει και καταθέσεις από τους πυροσβέστες που συμμετείχαν στην μάχη κατά της πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου.

 

Εν τω μεταξύ, η εισαγγελία Πρωτοδικών διαβίβασε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου την μήνυση που κατέθεσε η Βαρβάρα Φύτρου, μεταξύ άλλων και σε βάρος των Πάνου Σκουρλέτη και Νίκου Τόσκα, προκειμένου να πάρει τον δρόμο για την βουλή.

 

Η γυναίκα που έχασε τον σύζυγο και τα δύο της παιδιά, υποστηρίζει ότι πρέπει να ερευνηθεί από την ελληνική βουλή εάν οι δύο υπουργοί έχουν τελέσει το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, ως πολιτικοί προϊστάμενοι των αρμόδιων υπηρεσιών.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr