Πέθανε ο Μπιλ Βαϊόλα, ένας εμβληματικός καλλιτέχνης των νέων μέσων

Πέθανε ο Μπιλ Βαϊόλα, ένας εμβληματικός καλλιτέχνης των νέων μέσων Facebook Twitter
Ο Μπιλ Βαϊόλα μπροστά από video installation του σε έκθεση στο Αμβούργο το 2017. Φωτ.: Axel Heimken/picture alliance via Getty Images
0

Πέθανε σε ηλικία 73 ετών, στο σπίτι του στο Long Beach της Καλιφόρνιας, από επιπλοκές του Αλτσχάιμερ,  ο Μπιλ Βαϊόλα, ένας πρωτοπόρος των νέων μέσων και των εγκαταστάσεων, εικαστικός που θεωρήθηκε «ο Ρέμπραντ της εποχής του βίντεο». 

Για πέντε δεκαετίες οι εγκαταστάσεις ήχου και εικόνας που δημιούργησε ξεπερνούσαν τα όρια της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας, διερευνώντας πνευματικές και φιλοσοφικές παραδόσεις και θεμελιώδεις ανθρώπινες εμπειρίες, τη γέννηση, τον θάνατο, τη συνείδηση και την αντίληψη της πραγματικότητας. 

Τα έργα του αντλούν τόσο από την κλασική ζωγραφική και τον σύγχρονο χορό όσο και από τον κινηματογράφο και με μακρές σκηνές, χωρίς αφήγηση, πολλές φορές έχει δημιουργήσει καθηλωτικές εικόνες καθώς πίστευε ότι η τεχνολογία των νέων μέσων δεν έρχεται σε αντίθεση με τον εσωτερικό μας εαυτό, αλλά είναι στην πραγματικότητα μια αντανάκλασή του. 

Ένα διαρκές θέμα που διερεύνησε διαρκώς είναι ο δυϊσμός ή η ιδέα ότι η κατανόηση ενός θέματος είναι αδύνατη, εκτός αν είναι γνωστό το αντίθετό του. Για παράδειγμα, πολλά από τα έργα του έχουν θέματα όπως η ζωή και ο θάνατος, το φως και το σκοτάδι, η φωτιά και το νερό, το άγχος και η ηρεμία, ή η φωνή και η ησυχία

Το τίτλο «Ρέμπραντ της εποχής του βίντεο» του «χάρισε» η κριτικός τέχνης του Observer, Laura Cumming, όταν βλέποντας το 2001 την έκθεσή του «Five Angels For The Millennium» έγραψε ότι δεν υπάρχει «καλλιτέχνης που έχει κάνει περισσότερα από τους σύγχρονούς του για να προωθήσει το συναισθηματικό και αισθητικό περιεχόμενο του μέσου του».

Ενώ το βίντεο και η βιντεοκασέτα ήταν το κύριο μέσο με το οποίο ασχολήθηκε αρχικά, συνεχώς ωθούσε τα όρια της πρακτικής του. Το πρώτο του έργο σε βίντεο υψηλής ευκρίνειας, Going Forth By Day, παραγγέλθηκε το 2002 από το Deutsche Guggenheim του Βερολίνου και το Μουσείο Guggenheim στη Νέα Υόρκη, και κατέληξε σε μια τοιχογραφία πέντε μερών που αντιπροσωπεύει τον κύκλο της ζωής, από τη γέννηση μέχρι τον θάνατο.

Πέθανε ο Μπιλ Βαϊόλα, ένας εμβληματικός καλλιτέχνης των νέων μέσων Facebook Twitter
Bill Viola - Going Forth By Day στο Guggenheim © Deutsche Guggenheim Berlin

Συνεργάστηκε συχνά με μουσικούς: από το Ensemble Modern της Φρανκφούρτης το 1994 και το industrial rock συγκρότημα Nine Inch Nails το 2000, μέχρι τον σκηνοθέτη Peter Sellars και τον μαέστρο Esa-Pekka Salonen σε μια εμβληματική παραγωγή της όπερας «Τριστάνος και Ιζόλδη» του Βάγκνερ. Στο Λονδίνο, το 2004 τα έργα του «Μάρτυρες», δυο ειδικά βίντεο για τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου έγιναν οι πρώτες μόνιμες εγκαταστάσεις βίντεο τέχνης σε καθεδρικό ναό. 

Σε μεγάλο μέρος του ύστερου έργου του ο Βαϊόλα ήταν σε διαρκή αναζήτηση της φώτισης και της εσωτερικής πίστης. 

Ο Βαϊόλα μεγάλωσε στο Queens της Νέας Υόρκης και αποφοίτησε από τη σχολή Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο των Συρακουσών, με πτυχίο στις πειραματικές σπουδές. Ξεκίνησε την καριέρα του την εποχή που η τεχνολογία βίντεο αναπτυσσόταν ραγδαία. Μετά την αποφοίτησή του, μετακόμισε στη Φλωρεντία της Ιταλίας, όπου εργάστηκε στο art/tapes/22, ένα πρώιμο στούντιο video art.

Τα έργα του έφτασαν σε κοινό σε όλο τον κόσμο, από το Μουσείο Αμερικανικής Τέχνης Whitney στη Νέα Υόρκη και την Μπιενάλε της Βενετίας μέχρι το Μουσείο Τέχνης Mori του Τόκιο. 

Ήταν παντρεμένος με την Kira Perov, που είναι εκτελεστική διευθύντρια του στούντιό του και δια βίου καλλιτεχνική συνεργάτιδά του. 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζέικομπ Ελόρντι: Το νέο αγόρι της Chanel ξέρει ακριβώς πώς να κοιτάζει την κάμερα

Πολιτισμός / Τζέικομπ Ελόρντι: Το νέο αγόρι της Chanel ξέρει ακριβώς πώς να κοιτάζει την κάμερα

Ο Τζέικομπ Ελόρντι μπαίνει στο σύμπαν του Bleu de Chanel, σε μια νέα καμπάνια που σκηνοθετεί ο Αλφόνσο Κουαρόν και μοιάζει περισσότερο με μικρό κατασκοπικό φιλμ παρά με κλασική διαφήμιση αρώματος
THE LIFO TEAM
Όταν η τέχνη σταματά να κρύβει την αρρώστια

Πολιτισμός / Flare-Up: η έκθεση που φέρνει την ασθένεια και την αναπηρία στο κέντρο της εικόνας

Η έκθεση Flare-Up στο Goldsmiths CCA του Λονδίνου φέρνει κοντά έργα των Derek Jarman και Felix Gonzalez-Torres με μια νέα γενιά καλλιτεχνών και ξανασκέφτεται την ασθένεια, την αναπηρία και τη φροντίδα όχι ως περιθώριο, αλλά ως αισθητική, γλώσσα και πολιτική εμπειρία.
THE LIFO TEAM
Η Tracey Emin έζησε αρκετά για να δει τη ντροπή να αλλάζει πλευρά

Πολιτισμός / Η Tracey Emin έζησε αρκετά για να δει τη ντροπή να αλλάζει πλευρά

Η μεγάλη αναδρομική Tracey Emin: A Second Life στην Tate Modern ξαναδιαβάζει τη γυναίκα του My Bed όχι ως σκάνδαλο των ’90s, αλλά ως καλλιτέχνιδα που έκανε τη σεξουαλική βία, την έκτρωση, την τάξη, την αρρώστια και τη ντροπή υλικό μιας ακραία ειλικρινούς τέχνης.
THE LIFO TEAM
Fairyland: ένα κορίτσι θυμάται τον γκέι μπαμπά της, πριν το AIDS αλλάξει τα πάντα

Πολιτισμός / Fairyland: ένα κορίτσι θυμάται τον γκέι μπαμπά της, πριν το AIDS αλλάξει τα πάντα

Η νέα ταινία Fairyland, σε παραγωγή της Σοφία Κόπολα και σκηνοθεσία του Andrew Durham, βασίζεται στο αυτοβιογραφικό βιβλίο της Alysia Abbott για την παιδική της ηλικία με τον γκέι πατέρα της στο Σαν Φρανσίσκο των '70s. Πίσω από τα γκλίτερ, τα φτερά και την μποέμ ελευθερία, ανοίγει μια πιο βαθιά ιστορία: τα παιδιά που μεγάλωσαν μέσα σε queer οικογένειες πριν η επιδημία του AIDS αλλάξει τα πάντ
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Στινγκ: Τι συμβαίνει στους άνδρες όταν δεν έχουν πια κάτι να χτίσουν με τα χέρια τους;

Πολιτισμός / Στινγκ: Τι συμβαίνει στους άνδρες όταν δεν έχουν πια κάτι να χτίσουν με τα χέρια τους;

Με αφορμή την επιστροφή του μιούζικαλ The Last Ship στο West End, ο Στινγκ μίλησε για τη χαμένη περηφάνια των ναυπηγείων, την αποβιομηχάνιση και την ανδρική ενέργεια που, χωρίς κατεύθυνση, μπορεί να γίνεται τοξική.
THE LIFO TEAM
Η Ολίβια Ροντρίγκο απαντά στην κριτική για τα babydoll φορέματα: «Έτσι κανονικοποιούμε την παιδοφιλία στην κουλτούρα»

Πολιτισμός / Η Ολίβια Ροντρίγκο απαντά στην κριτική για τα babydoll φορέματα: «Έτσι κανονικοποιούμε την παιδοφιλία στην κουλτούρα»

Η τραγουδίστρια μίλησε για τα σχόλια γύρω από τις εμφανίσεις της και είπε ότι τα κορίτσια μεγαλώνουν με την ιδέα πως φταίνε τα ίδια αν οι άνδρες σεξουαλικοποιούν το σώμα τους.
THE LIFO TEAM
Κιάνου Ριβς: Ζητά επιείκεια για τον σκηνοθέτη που πήρε 11 εκατ. δολάρια από το Netflix και δεν τελείωσε ποτέ τη σειρά του

Πολιτισμός / Κιάνου Ριβς: Ζητά επιείκεια για τον σκηνοθέτη που πήρε 11 εκατ. δολάρια από το Netflix και δεν τελείωσε ποτέ τη σειρά του

Ο ηθοποιός έστειλε επιστολή υπέρ του Καρλ Ρινς, σκηνοθέτη του 47 Ronin, ο οποίος πήρε εκατομμύρια από το Netflix για μια σειρά επιστημονικής φαντασίας που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.
THE LIFO TEAM
Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ για την AI στο σινεμά: «Δεν υπάρχει υποκατάστατο για την ψυχή»

Πολιτισμός / Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ για την AI στο σινεμά: «Δεν υπάρχει υποκατάστατο για την ψυχή»

Καλεσμένος στο podcast της Μισέλ Ομπάμα και του Κρεγκ Ρόμπινσον, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ μίλησε για την AI στο Χόλιγουντ και ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει υποκατάστατο για την ψυχή».
THE LIFO TEAM