Πέθανε ο Alan Bowness, διευθυντής της Tate και ιδρυτής του βραβείου Turner

Πέθανε ο Alan Bowness, διευθυντής της Tate και ιδρυτής του βραβείου Turner Facebook Twitter
Ο Alan Bowness μπροστά σε έργο του Piet Mondrian. Tate, 1980
0

Ο Sir Alan Bowness, o Βρετανός ιστορικός τέχνης, κριτικός τέχνης και διευθυντής μουσείων που διετέλεσε διευθυντής της Tate Gallery μεταξύ του 1980 και του 1988, πέθανε σε ηλικία 93 ετών. Ο Bowness γεννήθηκε το 1928 στο Finchley και σπούδασε στο University College School στο Hampstead.

Από το 1950 έως το 1953, σπούδασε σύγχρονες γλώσσες στο Downing College του Cambridge. Από το 1953 έως το 1955, ήταν μεταπτυχιακός φοιτητής στο Courtauld Institute of Art, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, που ειδικεύεται στη γαλλική τέχνη του 19ου αιώνα.

Ο Bowness ήταν ενεργός ως κριτικός τέχνης στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και στις αρχές της δεκαετίας του 1960, γράφοντας για τους The Observer, Arts (Νέα Υόρκη), Art News and Review, The Times Literary Supplement και The Burlington Magazine. Δούλεψε για το Συμβούλιο των τεχνών και το 1956 επισκέφθηκε το St. Ives της Κορνουάλης, όπου γνώρισε καλλιτέχνες που είχαν εγκατασταθεί εκεί, όπως: Barbara Hepworth, Ben Nicholson, Peter Lanyon και Patrick Heron. 

Το 1957 ο Bowness παντρεύτηκε τη Sarah Hepworth-Nicholson, κόρη της Barbara Hepworth και τον Ben Nicholson. Το 1957 ο Bowness άρχισε να διδάσκει στο Courtauld Institute of Art και έγραψε το δημοφιλές βιβλίο  Modern European Art (1972) που έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. 

Οργανωτής και επιμελητής μεγάλων εκθέσεων στην Tate Gallery υπήρξε διευθυντής της από το 1980-1988. Δημιούργησε την πτέρυγα Clore Wing για να εκθέσει το έργο του J.M.W. Turner, ενώνοντας τη συλλογή που είχε χωριστεί μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και της Tate και πρωτοστάτησε στη δημιουργία της Tate Liverpool, που άνοιξε τον Μάιο του 1988. Ο Bowness ξεκίνησε επίσης τις προετοιμασίες για το Tate St. Ives (άνοιξε το 1993).

Με πρωτοβουλία του ιδρύθηκε το 1984 για την ενίσχυση του ενδιαφέροντος για τη σύγχρονη βρετανική τέχνη, το βραβείο Turner, το πιο περίβλεπτο βραβείο σύγχρονης τέχνης στη Βρετανία. 

Μετά την αποχώρησή του από την Tate, η Bowness έγινε διευθυντής του Ιδρύματος Henry Moore, ιδρύοντας το Ινστιτούτο Henry Moore στο Leeds του Γιορκσάιρ. Χρίστηκε ιππότης το 1988 και ήταν επίσης επίτιμος συνεργάτης του Royal College of Art, του Courtauld Institute of Art και του Downing College, Cambridge.

Η συλλογή ζωγραφικής του από Βρετανούς καλλιτέχνες, 1950-70 (Scott, Lanyon, Heron, Hilton και άλλοι), κληροδοτείται στο Μουσείο Fitzwilliam, Cambridge, και στη βιβλιοθήκη ιστορίας τέχνης του στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Cambridge.

Ο Bowness πέθανε στο σπίτι του στο Λονδίνο την 1η Μαρτίου 2021.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Chanel μεταμόρφωσε έναν εγκαταλελειμμένο σταθμό του μετρό σε πασαρέλα στη Νέα Υόρκη

Πολιτισμός / Η Chanel μεταμόρφωσε έναν εγκαταλελειμμένο σταθμό του μετρό σε πασαρέλα στη Νέα Υόρκη

Η επίδειξη Métiers d’Art, που η Chanel παρουσιάζει κάθε Δεκέμβριο σε κάποιον εντυπωσιακό προορισμό, από την Ιαπωνία μέχρι τη Σενεγάλη, είναι αφιερωμένη στα ιστορικά ατελιέ που έχει εντάξει στο δυναμικό της για να διατηρήσει ζωντανή την παραδοσιακή τεχνική
LIFO NEWSROOM
Είδαμε την έκθεση με τα 83 αριστουργήματα στο Μουσείο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή

Πολιτισμός / Είδαμε την έκθεση με τα 83 αριστουργήματα στο Μουσείο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή

Η εξέλιξη της τέχνης από τον ιμπρεσιονισμό έως την ποπ αρτ ξεδιπλώνεται μέσα από έργα 45 κορυφαίων δημιουργών της νεότερης και σύγχρονης τέχνης, συνθέτοντας ένα μοναδικό και συναρπαστικό εικαστικό πανόραμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ανδρέας Μαλλουρής: An Evening Botanist

Πολιτισμός / An Evening Botanist: Θεραπεία, επιθυμία και απόλαυση σε μια έκθεση

Στην έκθεση An Evening Botanist ο Ανδρέας Μαλλουρής εξετάζει πώς διαφορετικές πρακτικές που συνδέονται με τη θεραπεία, τη σωματική επιθυμία και την απόλαυση, ενεργοποιούν υλικότητες και μέσω αυτών, το κοινωνικό σώμα. Η έκθεση αναπτύσσεται στο όριο ανάμεσα στο χειρουργικό και το ερωτικό, μεταφέροντας κλινικές διαδικασίες σε ένα γλυπτικό λεξιλόγιο.
LIFO NEWSROOM
Ελληνικός …Ντίκενς, Μάικλ Κέιν και μια ταινία-σοκ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Ελληνικός …Ντίκενς, Μάικλ Κέιν και μια ταινία-σοκ από αύριο στους κινηματογράφους

Η «Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ» που αφήνει τους θεατές συγκλονισμένους, η τελευταία παράσταση του Μάικλ Κέιν και της Γκλέντα Τζάκσον, μια ελληνική διασκευή της «Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας» και μια ιρλανδική ιστορία ενηλικίωσης, υποψήφια για βραβείο LUX, στο κινηματογραφικό πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Σταύρος Ξαρχάκος: Η δήλωσή του υπέρ του Γιώργου Χατζιδάκι αναφορικά με την περιοδεία αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι

Πολιτισμός / Σταύρος Ξαρχάκος: «Η συζήτηση για τις συναυλίες πρέπει να τελειώνει εδώ - Τα υπόλοιπα είναι απλώς κουτσομπολιό»

Η δήλωση του Σταύρου Ξαρχάκου υπέρ του Γιώργου Χατζιδάκι, ο οποίος αντιδρά νομικά στην περιοδεία-αφιέρωμα στον πατέρα του, χωρίς την άδειά του
LIFO NEWSROOM
11ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου – τα βραβεία

Πολιτισμός / 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου – τα βραβεία

Με 77 ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ, 32 ταινίες μικρού μήκους και μεγάλη προσέλευση κοινού ολοκληρώθηκε την Κυριακή στην Καλαμάτα το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου (21-30/11).
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το CoMuseum του Μουσείου Μπενάκη γιορτάζει τα 15 χρόνια του με ελπίδα για το μέλλον

Πολιτισμός / Το CoMuseum του Μουσείου Μπενάκη γιορτάζει τα 15 χρόνια του με ελπίδα για το μέλλον

Με τον τίτλο «Μουσεία και Ελπίδα», το πετυχημένο διεθνές συνέδριο θα διερευνήσει τον ρόλο των μουσείων στη διαμόρφωση ενός πιο συμπεριληπτικού, δημοκρατικού και με περισσότερη ενσυναίσθηση κόσμου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η Σκάρλετ Γιόχανσον δέχεται πιέσεις ώστε να αποκλείσει αναφορές στο Ολοκαύτωμα από την ταινία της

Πολιτισμός / Σκάρλετ Γιόχανσον: Δέχεται πιέσεις ώστε να αποκλείσει αναφορές στο Ολοκαύτωμα από την ταινία της

Η Γιόχανσον ανέφερε ότι κατά τη φάση της προπαραγωγής ένας από τους χρηματοδότες της ταινίας απείλησε να αποσυρθεί, εκτός αν αφαιρούνταν τα στοιχεία της πλοκής που σχετίζονταν με το Ολοκαύτωμα
LIFO NEWSROOM