Πέθανε ο Alan Bowness, διευθυντής της Tate και ιδρυτής του βραβείου Turner

Πέθανε ο Alan Bowness, διευθυντής της Tate και ιδρυτής του βραβείου Turner Facebook Twitter
Ο Alan Bowness μπροστά σε έργο του Piet Mondrian. Tate, 1980
0

Ο Sir Alan Bowness, o Βρετανός ιστορικός τέχνης, κριτικός τέχνης και διευθυντής μουσείων που διετέλεσε διευθυντής της Tate Gallery μεταξύ του 1980 και του 1988, πέθανε σε ηλικία 93 ετών. Ο Bowness γεννήθηκε το 1928 στο Finchley και σπούδασε στο University College School στο Hampstead.

Από το 1950 έως το 1953, σπούδασε σύγχρονες γλώσσες στο Downing College του Cambridge. Από το 1953 έως το 1955, ήταν μεταπτυχιακός φοιτητής στο Courtauld Institute of Art, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, που ειδικεύεται στη γαλλική τέχνη του 19ου αιώνα.

Ο Bowness ήταν ενεργός ως κριτικός τέχνης στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και στις αρχές της δεκαετίας του 1960, γράφοντας για τους The Observer, Arts (Νέα Υόρκη), Art News and Review, The Times Literary Supplement και The Burlington Magazine. Δούλεψε για το Συμβούλιο των τεχνών και το 1956 επισκέφθηκε το St. Ives της Κορνουάλης, όπου γνώρισε καλλιτέχνες που είχαν εγκατασταθεί εκεί, όπως: Barbara Hepworth, Ben Nicholson, Peter Lanyon και Patrick Heron. 

Το 1957 ο Bowness παντρεύτηκε τη Sarah Hepworth-Nicholson, κόρη της Barbara Hepworth και τον Ben Nicholson. Το 1957 ο Bowness άρχισε να διδάσκει στο Courtauld Institute of Art και έγραψε το δημοφιλές βιβλίο  Modern European Art (1972) που έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. 

Οργανωτής και επιμελητής μεγάλων εκθέσεων στην Tate Gallery υπήρξε διευθυντής της από το 1980-1988. Δημιούργησε την πτέρυγα Clore Wing για να εκθέσει το έργο του J.M.W. Turner, ενώνοντας τη συλλογή που είχε χωριστεί μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και της Tate και πρωτοστάτησε στη δημιουργία της Tate Liverpool, που άνοιξε τον Μάιο του 1988. Ο Bowness ξεκίνησε επίσης τις προετοιμασίες για το Tate St. Ives (άνοιξε το 1993).

Με πρωτοβουλία του ιδρύθηκε το 1984 για την ενίσχυση του ενδιαφέροντος για τη σύγχρονη βρετανική τέχνη, το βραβείο Turner, το πιο περίβλεπτο βραβείο σύγχρονης τέχνης στη Βρετανία. 

Μετά την αποχώρησή του από την Tate, η Bowness έγινε διευθυντής του Ιδρύματος Henry Moore, ιδρύοντας το Ινστιτούτο Henry Moore στο Leeds του Γιορκσάιρ. Χρίστηκε ιππότης το 1988 και ήταν επίσης επίτιμος συνεργάτης του Royal College of Art, του Courtauld Institute of Art και του Downing College, Cambridge.

Η συλλογή ζωγραφικής του από Βρετανούς καλλιτέχνες, 1950-70 (Scott, Lanyon, Heron, Hilton και άλλοι), κληροδοτείται στο Μουσείο Fitzwilliam, Cambridge, και στη βιβλιοθήκη ιστορίας τέχνης του στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Cambridge.

Ο Bowness πέθανε στο σπίτι του στο Λονδίνο την 1η Μαρτίου 2021.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο συγγραφέας του Life of Pi επιστρέφει στην Ιλιάδα για να μιλήσει για τον σημερινό κόσμο

Πολιτισμός / Ο συγγραφέας του Life of Pi επιστρέφει στην Ιλιάδα για να μιλήσει για τον σημερινό κόσμο

Με το Son of Nobody, ο Yann Martel αφήνει για λίγο τους ήρωες της Ιλιάδας στην άκρη και στρέφεται σε έναν απλό στρατιώτη, συνδέοντας τον Όμηρο με τον κόσμο του Τραμπ και του Πούτιν.
THE LIFO TEAM
ΜΕΡΙΛΙΝ ΜΟΝΡΟΕ

Πολιτισμός / Μέριλιν Μονρόε: Δύο εκθέσεις την τιμούν ως πρωτοπόρο της δημιουργικότητας

Tο Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου και η Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων του Ηνωμένου Βασιλείου, με αφορμή την εκατοστή επέτειο των γενεθλίων της Μονρόε, αναδεικνύουν τη φιλμογραφία της και την εξέλιξη της εικόνας της
THE LIFO TEAM
Ο John Waters, ο Τραμπ και το τέλος της αθωότητας του trash

Πολιτισμός / Ο John Waters, ο Τραμπ και το τέλος της αθωότητας του trash

Το μεγάλο αφιέρωμα του BFI ξαναφέρνει στο προσκήνιο τον «πάπα του trash», την ώρα που ο ίδιος θυμάται μια εποχή όπου το κακό γούστο ήταν σινεμά, παιχνίδι και πρόκληση, όχι αντανάκλαση της πολιτικής πραγματικότητας.
THE LIFO TEAM
Dean Majd: η έκθεση Hard Feelings μετατρέπει τη νεανική ανδρική βία και τρυφερότητα σε εικαστικό ημερολόγιο

Πολιτισμός / Το τραυματισμένο ημερολόγιο μιας ανδρικής αδελφότητας

Το Hard Feelings ξεκίνησε μετά τον ξαφνικό θάνατο ενός παιδικού του φίλου και εξελίχθηκε σε ένα μεγάλο φωτογραφικό αρχείο για τη φιλία, το τραύμα, τη βία, την απώλεια και την ευαλωτότητα της νεανικής ανδρικής εμπειρίας στη Νέα Υόρκη.
THE LIFO TEAM
ΗΡΩΔΕΙΟ ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

Πολιτισμός / Ηρώδειο: Τι θα δούμε το καλοκαίρι του 2026

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σημαντικές διεθνείς και ελληνικές παρουσίες. Ξεχωρίζουν το ντεμπούτο του πιανίστα Vikingur Ólafsson, αφιερώματα σε μεγάλους δημιουργούς όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, συναυλίες κορυφαίων καλλιτεχνών όπως η Lykke Li, αλλά και θεατρικές παραγωγές όπως η «Λυσιστράτη» και η «Εκάβη».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η γυναίκα απέναντι στο θηρίο: νέα μελέτη ξαναδιαβάζει χαμένο ρωμαϊκό μωσαϊκό

Πολιτισμός / Η γυναίκα απέναντι στο θηρίο: νέα μελέτη ξαναδιαβάζει χαμένο ρωμαϊκό μωσαϊκό

Η νέα ανάγνωση του μωσαϊκού βασίζεται σε μελέτη του ιστορικού Alfonso Manas, που θεωρεί ότι η μορφή με το μαστίγιο απέναντι σε λεοπάρδαλη δεν είναι κλόουν της αρένας, αλλά γυναίκα κυνηγός θηρίων
THE LIFO TEAM
Joan Miró: το νέο βιβλίο με τις αδημοσίευτες επιστολές όπου τέχνη, έρωτας και φόβος συγκρούονται

Πολιτισμός / Joan Miró: το νέο βιβλίο με τις αδημοσίευτες επιστολές όπου τέχνη, έρωτας και φόβος συγκρούονται

Η έκδοση φέρνει στο φως αδημοσίευτα αποσπάσματα που φωτίζουν τις ερωτικές του περιπέτειες, την αγωνία του για τάξη και σταθερότητα και τη σύγκρουση ανάμεσα στην καλλιτεχνική ορμή και στον φόβο της απορρύθμισης.
THE LIFO TEAM
Πτώματα, άγιοι και αίμα: το νέο βιβλίο για τη μακάβρια τέχνη της Ισπανίας

Πολιτισμός / Πτώματα, άγιοι και αίμα: το νέο βιβλίο για τη μακάβρια τέχνη της Ισπανίας

Το νεο βιβλίο των Gorka Lopez de Munain και Miriam Beltran Valiente συγκεντρώνει πίνακες, γλυπτά και χαρακτικά με αποκεφαλισμένους αγίους, σαπισμένα σώματα και μνήμες θανάτου, δείχνοντας πως για αιώνες η ισπανική τέχνη δεν χρησιμοποιούσε τη φρίκη μόνο για να σοκάρει, αλλά και για να παρηγορήσει.
THE LIFO TEAM
Πέθανε ο Αντριάνο Γκολντσμιντ, ο άνθρωπος που έκανε το τζιν μόδα

Διεθνή / Πέθανε ο Αντριάνο Γκολντσμιντ, ο άνθρωπος που έκανε το τζιν μόδα

Η μόδα έχασε μια από τις μορφές που έδωσαν στο τζιν νέο κύρος, νέα τιμή και νέα θέση στην αγορά. Ο Αντριάνο Γκολντσμιντ δεν συνδέθηκε μόνο με μεγάλα brands, αλλά και με την ίδια τη μετάβαση του denim στη σύγχρονη εποχή.
THE LIFO TEAM