Ο ζόφος επέστρεψε: Η συγκλονιστική επιστολή της Αφγανής σκηνοθέτιδας Σαχράα Καρίμι

Η συγκλονιστική επιστολή της Αφγανής κινηματογράφίστριας Σαχράα Καρίμι Facebook Twitter
0

Η Αφγανή σκηνοθέτις Σαχράα Καρίμι, απευθύνει με μια επιστολή της έκκληση στη διεθνή κοινότητα και τον κόσμο για να μη ξεχάσουν το Αφγανιστάν.

Η ανεξάρτητη σκηνοθέτης και σεναριογράφος που έχει γεννηθεί το 1985 δημοσίευσε την επιστολή της δυο μέρες πριν από την πτώση της Καμπούλ στους Ταλιμπάν.

Στο βίντεο που δημοσίευσε στον λογαριασμό της στο Ίνσταγκραμ φαίνεται το χάος και ο πανικός που επικρατούν στους δρόμους της Καμπούλ. Στην επιστολή της έγραψε για τον βάναυσο αντίκτυπο της κατάκτησης του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν σε γυναίκες, κορίτσια και καλλιτέχνες.

«Εάν οι Ταλιμπάν αναλάβουν την εξουσία, θα απαγορεύσουν κάθε τέχνη. Εγώ και άλλοι κινηματογραφιστές θα μπορούσαμε να είμαστε οι επόμενοι στη λίστα «επιτυχιών» τους», γράφει η Σαχράα Καρίμι σε ανοιχτή έκκληση που εστάλη στις παγκόσμιες οργανώσεις στις 13 Αυγούστου.

«Πολλά παιδιά έχουν σκοτωθεί και κορίτσια πουλήθηκαν ως νύφες σε μαχητές των Ταλιμπάν. Βασάνισαν και δολοφόνησαν έναν από τους αγαπημένους μας κωμικούς πριν ένα μήνα»

Δημοσίευσε στο Facebook και το Instagram διαφορετικά βίντεο που την δείχνουν να φεύγει στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με πλήθη άλλων Αφγανών καθώς προσπαθούν να φτάσουν στην τελευταία εναπομείνασα έξοδο της πρωτεύουσας.

Έκτοτε σε ένα tweet στις 17 Αυγούστου έγραψε ότι κατάφερε να φύγει από τη χώρα.

Ο σκηνοθέτης της βραβευμένης ταινίας Hava, Maryam, Ayesha (2019) είναι η μόνη Αφγανή γυναίκα που έχει διδακτορικό στον κινηματογράφο. Η Καρίμι είναι επίσης πρόεδρος του κρατικού Οργανισμού Κινηματογράφου του Αφγανιστάν.

Στην επιστολή της, η Καρίμι γράφει ότι οι Ταλιμπάν «σφαγιάζουν τον λαό μας» καθώς απέκτησαν τον έλεγχο σε αρκετές επαρχίες τις τελευταίες εβδομάδες. «Πολλά παιδιά έχουν σκοτωθεί και κορίτσια πουλήθηκαν ως νύφες σε μαχητές των Ταλιμπάν. Βασάνισαν και δολοφόνησαν έναν από τους αγαπημένους μας κωμικούς», γράφει, αναφερόμενη στη δολοφονία του Ναζάρ Μοχάμαντ, γνωστού ως Khasha Zwan, ο οποίος σκοτώθηκε από αγνώστους ένοπλους στην Κανταχάρ τον περασμένο μήνα. Η δολοφονία αυτή ακολουθεί αυτή του ποιητή και ιστορικού Αμπντουλάχ Ατέφι στη νότια επαρχία Ουρουζγκάν του Αφγανιστάν. Η Καρίμι αναφέρει και τα δύο περιστατικά στην επιστολή της για να τονίσει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν τα πρόσωπα του πολιτισμού στη χώρα. «Οι Ταλιμπάν στοχοποιούν ακτιβιστές, δημοσιογράφους και πολιτιστικά πρόσωπα που έχουν επικρίνει τις δραστηριότητές τους».

«Όταν οι Ταλιμπάν ήταν στην εξουσία, στο σχολείο δεν πήγαινε κανένα κορίτσι. Από τότε φοιτούν πάνω από 9 εκατομμύρια Αφγανές στο σχολείο. Αυτό είναι απίστευτο. Η Χεράτ, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη που μόλις έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν είχε σχεδόν 50% γυναίκες στο πανεπιστήμιό της. Αυτά είναι απίστευτα κέρδη για τα οποία ο κόσμος σχεδόν δεν γνωρίζει τίποτα. Μόλις αυτές τις λίγες εβδομάδες, οι Ταλιμπάν κατέστρεψαν πολλά σχολεία και 2 εκατομμύρια κορίτσια αναγκάστηκαν τώρα να φύγουν από το σχολείο», γράφει ανάμεσα σε άλλα.

«Μόλις αυτές τις λίγες εβδομάδες, οι Ταλιμπάν κατέστρεψαν πολλά σχολεία και 2 εκατομμύρια κορίτσια αναγκάστηκαν τώρα να φύγουν από το σχολείο»

«Εάν οι Ταλιμπάν καταλάβουν την Καμπούλ, μπορεί να μην έχουμε πρόσβαση στο διαδίκτυο ή σε οποιοδήποτε εργαλείο επικοινωνίας», έγραψε λίγες μέρες πριν από την πτώση της πόλης η Καρίμι, σημειώνοντας ότι «αυτός ο πόλεμος δεν είναι εμφύλιος πόλεμος, είναι ένας πόλεμος που επιβάλλεται και είναι το αποτέλεσμα της συμφωνίας των ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν», αναφερόμενη στην ειρηνευτική συμφωνία που μεσολάβησε μεταξύ των ΗΠΑ, και τον επικεφαλής διαπραγματευτή των Ταλιμπάν, Μουλά Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ, τον Φεβρουάριο του 2020.

«Εν τω μεταξύ, κάτοικοι σε διάφορες πόλεις που έχουν καταλάβει οι Ταλιμπάν φεύγουν από αυτές. Οι οικογένειες βρίσκονται σε στρατόπεδα στην Καμπούλ αφού εγκατέλειψαν αυτές τις επαρχίες και είναι σε ανθυγιεινή κατάσταση. Υπάρχει λεηλασία στους καταυλισμούς και βρέφη πεθαίνουν επειδή δεν έχουν γάλα», γράφει, προσθέτοντας ότι εκτός από την πολιτική κρίση, «αυτή είναι μια ανθρωπιστική κρίση και όμως ο κόσμος είναι σιωπηλός. Έχουμε συνηθίσει σε αυτή τη σιωπή, αλλά ξέρουμε ότι δεν είναι δίκαιο. Γνωρίζουμε ότι αυτή η απόφαση να εγκαταλείψουμε τους ανθρώπους μας είναι λάθος, χρειαζόμαστε τη φωνή σας. Αυτό για το οποίο έχω δουλέψει τόσο σκληρά ως σκηνοθέτης στη χώρα μου είναι πιθανό να καταρρεύσει. Εάν οι Ταλιμπάν αναλάβουν την εξουσία, θα απαγορεύσουν όλες τις τέχνες. Θα παραβιάσουν τα δικαιώματα των γυναικών και η έκφρασή μας θα αποσιωπηθεί».

Αυτός ο πόλεμος δεν είναι εμφύλιος πόλεμος, είναι ένας πόλεμος που επιβάλλεται και είναι το αποτέλεσμα της συμφωνίας των ΗΠΑ με τον επικεφαλής διαπραγματευτή των Ταλιμπάν, Μουλά Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ, τον Φεβρουάριο του 2020.

Η σκηνοθέτης αναφέρει επίσης ότι η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, η οποία ξεκίνησε από τον Ντόναλντ Τραμπ και συνεχίστηκε από τον Τζο Μπάιντεν, είναι υπεύθυνη για την κατάσταση στο Αφγανιστάν σήμερα. «Γνωρίζουμε ότι αυτή η απόφαση να εγκαταλείψουν τον λαό μας είναι λανθασμένη, ότι αυτή η βιαστική απόσυρση των στρατευμάτων είναι προδοσία κατά του λαού μας» γράφει προσθέτοντας ότι «ο Αφγανικός λαός ήταν ξεχασμένος κατά τη διάρκεια της «σκοτεινής κυριαρχίας» των Ταλιμπάν από το 1996.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Jeff Koons βάζει το Balloon Dog στα επετειακά μπουκάλια της Evian

Πολιτισμός / Ο Jeff Koons βάζει το Balloon Dog στα επετειακά μπουκάλια της Evian

Η νέα συνεργασία της Evian με τον Jeff Koons φέρνει το Balloon Dog σε ροζ και μπλε εκδοχή πάνω σε συλλεκτικές φιάλες still και sparkling water. Είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται: art branding για τραπέζια που θέλουν να φαίνονται πιο ακριβά απ’ ό,τι είναι.
THE LIFO TEAM
Μουσείο στο Μόναχο επιστρέφει πίνακα που πουλήθηκε στα χρόνια του ναζισμού

Πολιτισμός / Μουσείο στο Μόναχο επιστρέφει πίνακα που πουλήθηκε στα χρόνια του ναζισμού

Το Interieur mit Kindern (Die Geschwister) βρισκόταν από το 1972 στις Βαυαρικές Κρατικές Συλλογές Ζωγραφικής. Τώρα επιστρέφει στους απογόνους του Goldschmidt, μετά την έρευνα που έδειξε ότι η πώλησή του συνδέεται άμεσα με τις διώξεις του ναζιστικού καθεστώτος.
THE LIFO TEAM
Το Λούβρο κρατά το στέμμα, αλλά η πολιτιστική αίγλη μετακινείται

Πολιτισμός / Το Λούβρο κρατά το στέμμα, αλλά η πολιτιστική αίγλη μετακινείται

Τα 100 πιο δημοφιλή μουσεία του κόσμου υποδέχθηκαν πάνω από 200 εκατ. επισκέπτες το 2025, όμως το πραγματικό νέο δεν είναι μόνο ότι το Λούβρο έμεινε πρώτο. Είναι ότι η Σεούλ, η Σαγκάη και το νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο δείχνουν πού μετακινείται σήμερα ο παγκόσμιος πολιτιστικός πυρετός.
THE LIFO TEAM
Γιατί η συλλογή Gelman με έργα της Frida Kahlo δεν έμεινε στο Μεξικό

Πολιτισμός / Γιατί η συλλογή Gelman με έργα της Frida Kahlo δεν έμεινε στο Μεξικό

Με αφορμή νέα ανοιχτή επιστολή και τη δημόσια πίεση που μεγαλώνει, η υπόθεση της Gelman Collection επιστρέφει όχι μόνο ως θέμα της αγοράς τέχνης, αλλά ως ερώτημα για το ποιος αποφασίζει τελικά για την τύχη μιας εμβληματικής πλευράς της μεξικανικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
THE LIFO TEAM
«Ελπίδα, διορρατικότητα και ανθρωπιά»: ανακοινώθηκε η shortlist του International Booker 2026

Πολιτισμός / «Ελπίδα, διορατικότητα και ανθρωπιά»: ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα των Βραβείων Booker 2026

Η βραχεία λίστα των βραβείωνν Booker φέρνει μαζί έξι βιβλία από πέντε γλώσσες και οκτώ εθνικότητες, σε μια επετειακή χρονιά για το βραβείο, που συμπληρώνει 10 χρόνια στη σημερινή του μορφή.
THE LIFO TEAM
Μια έκθεση στο Λονδίνο φέρνει ξανά στο φως τα queer sex clubs του 90s Λος Άντζελες

Πολιτισμός / Τα χαμένα queer sex clubs του LA επιστρέφουν

Η έκθεση Wonderland του Dean Sameshima στο Soft Opening επιστρέφει σε sex clubs και cruising sites του 90s Λος Άντζελες, όχι για να τα μυθοποιήσει, αλλά για να τα διασώσει ως ίχνη μιας κοινότητας που έζησε μέσα στην ανωνυμία, την επιθυμία και την απώλεια
THE LIFO TEAM
Ο James McAvoy λέει πως το Χόλιγουντ τον έβλεπε συχνά απλώς ως «εκείνον τον Σκοτσέζο

Πολιτισμός / Ο James McAvoy λέει πως το Χόλιγουντ τον έβλεπε συχνά απλώς ως "εκείνον τον Σκοτσέζο"

Με αφορμή το σκηνοθετικό του ντεμπούτο, ο James McAvoy μιλά για τη σκοτσέζικη προφορά, τα στερεότυπα της βιομηχανίας και την ανάγκη να ειπωθούν πιο φιλόδοξες ιστορίες για τη Σκωτία.
THE LIFO TEAM
ΚΗΔΕΙΑ ΜΑΡΙΝΕΛΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΣ

Πολιτισμός / Γιώργος Νταλάρας στον επικήδειο για τη Μαρινέλλα: «Δεν πέθανες προχθές, έφυγες, πέταξες πάνω από το Ηρώδειο»

«Για μένα πέθανε η δεύτερη μάνα μου, που με πήρε από παιδί από το χέρι. Καλό ταξίδι μάνα και καλή τύχη όπου και αν πας» εκφώνησε ο Γιώργος Νταλάρας
THE LIFO TEAM
Το Bully του Ye είναι ένας δίσκος για την εποχή της A.I.

Πολιτισμός / Το Bully του Ye είναι ένας δίσκος για την εποχή της A.I.

Ο Ye παρουσίασε το Bully ως άλμπουμ «χωρίς A.I.», όμως η κυκλοφορία του άνοιξε αμέσως μια πολύ μεγαλύτερη συζήτηση: όχι μόνο για το τι ακούμε πια, αλλά και για το ποιον ακούμε, σε μια ποπ εποχή όπου η αυθεντικότητα έχει πάψει να είναι αυτονόητη.
THE LIFO TEAM
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΟΜΟΡΦΟΚΚΛΗΣΙΑ

Πολιτισμός / Το υπουργείο Πολιτισμού προχωρά στη συντήρηση της μοναδικής ξυλόγλυπτης εικόνας του Αγίου Γεωργίου στην Καστοριά

Η Λίνα Μενδώνη υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία του μνημείου, επισημαίνοντας ότι ο Ναός Αγίου Γεωργίου Ομορφοκκλησιάς αποτελεί βυζαντινό μοναστηριακό ναό που έχει υποστεί φθορές κυρίως από πυρκαγιές κατά την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας
THE LIFO TEAM