Ο Troy Kotsur του «CODA» έγραψε ιστορία με την νίκη του στα Όσκαρ: «Αυτή είναι η στιγμή μας»

Ο Troy Kotsur του «CODA» έγραψε ιστορία με την νίκη του στα Όσκαρ: «Αυτή είναι η στιγμή μας» Facebook Twitter
Ο Troy Kotsur ποζάρει με το χρυσό αγαλματίδιο του Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στο «Coda». Φωτ: EPA/DAVID SWANSON
0

Ο Troy Kotsur έγραψε ιστορία στην 94η τελετή απονομής των Όσκαρ, όπου κέρδισε το βραβείο Β' Ανδρικού Ρόλου για την ταινία «CODA» και με την νίκη του έγινε ο πρώτος κωφός που τιμάται με Όσκαρ για την υποκριτική του.

Ο 53χρονος καλλιτέχνης είχε γράψει ξανά ιστορία όταν έγινε ο πρώτος κωφός που προτάθηκε για Όσκαρ ερμηνείας και ο δεύτερος κωφός ηθοποιός που προτάθηκε για Όσκαρ.

Η Marlee Matlin, συμπρωταγωνίστριά του στο «CODA», ήταν η πρώτη κωφή ηθοποιός που προτάθηκε και πήρε Όσκαρ το 1987, όταν κέρδισε το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στο «Children of a Lesser God».

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι βρίσκομαι εδώ. Ευχαριστώ πολύ όλα τα μέλη της Ακαδημίας για την αναγνώριση της δουλειάς μου. Θέλω να ευχαριστήσω όλες τις υπέροχες θεατρικές σκηνές κωφών, όπου μου επιτράπηκε και μου δόθηκε η ευκαιρία να εξελίξω την τέχνη μου ως ηθοποιός», είπε στην ευχαριστήρια ομιλία του. 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην σύζυγο και την κόρη του, μιλώντας επίσης για τον αντίκτυπο του πατέρα του στη ζωή του.

«Ο μπαμπάς μου, ήταν ο καλύτερος στη νοηματική στην οικογένειά μας, αλλά είχε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα και έμεινε παράλυτος από τον λαιμό και κάτω. Και δεν μπορούσε πια να κάνει νοήματα. Μπαμπά, έμαθα τόσα πολλά από σένα. Θα σε αγαπώ για πάντα. Είσαι ο ήρωάς μου», σημείωσε.

Ολοκλήρωσε την ομιλία του με ένα δυνατό μήνυμα προς την κοινότητα των κωφών. «Ήθελα απλώς να πω ότι αυτό είναι αφιερωμένο στην κοινότητα των κωφών, την κοινότητα "CODA" και την κοινότητα με αναπηρίες. Αυτή είναι η στιγμή μας», κατέληξε.

Ο Troy Kotsur με τους Daniel Durant και Marlee Matlin είναι οι τρεις κωφοί ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν στη δραματική ταινία «CODA», που αφηγείται την ιστορία ενός 17χρονου κοριτσιού, η οποία είναι C.O.D.A. (child of deaf adults- παιδί κωφών ενηλίκων) και η μόνη ακούουσα της οικογένειας. Ο Kotsur υποδύεται τον πατέρα της Ruby, ο Durant τον αδερφό της και η Matlin την μητέρα της.

Ο Troy Kotsur του «CODA» έγραψε ιστορία με την νίκη του στα Όσκαρ: «Αυτή είναι η στιγμή μας» Facebook Twitter
Ηθοποιοί και συντελεστές του «CODA» επί σκηνής μετά την νίκη του Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Φωτ: EPA/ETIENNE LAURENT

Μιλώντας για την φετινή του υποψηφιότητα και την ταινία της Sian Heder, ο Troy Kotsur είχε πει πως νιώθει απίστευτη τιμή, καθώς δεν ήταν εύκολο να φτάσει σε αυτό το σημείο, προσθέτοντας πως ελπίζει το «CODA» να επηρεάσει την εξέλιξη των ταινιών που γυρίζονται στο Χόλιγουντ.

«Είναι ευλογία που το Χόλιγουντ θα αρχίσει να αναγνωρίζει τα ταλέντα των κωφών. Ελπίζω να αλλάξει την οπτική τους, αντί να θεωρούν τους κωφούς ως κακούς ή άτομα για να τους συμπονούμε. Έχουμε τη δική μας γλώσσα και τη δική μας κουλτούρα», τόνισε.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκρέτα Γκάρμπο: Η μυστηριώδης ζωή της «σφίγγας της Σουηδίας» που «αποπλάνησε» το Χόλιγουντ

Πολιτισμός / Γκρέτα Γκάρμπο: Η μυστηριώδης ζωή της «σφίγγας της Σουηδίας» που «αποπλάνησε» το Χόλιγουντ

Η Σουηδέζα ηθοποιός, θα αποσυρθεί σε ηλικία μόλις 36 χρόνων από το σινεμά, όταν βρισκόταν στην κορυφή, ζώντας τα υπόλοιπα 49 χρόνια, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και τροφοδοτώντας μία ασυγκράτητη μυθολογία γύρω από την προσωπικότητά της, με φήμες, ιστορίες, πληροφορίες, για τη ζωή της, τους πολυάριθμους έρωτές της, την αθεράπευτη προσμονή μίας επιστροφής της στα πλατό
LIFO NEWSROOM
Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης γιορτάζει τα 25 χρόνια του με Argerich, Κουρεντζή, Nagano και Gheorghiu 

Πολιτισμός / Argerich, Κουρεντζής, Nagano, Gheorghiu: Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης γιορτάζει τα 25 χρόνια του

Ο οργανισμός που άλλαξε τον πολιτιστικό χάρτη της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας βρίσκεται στην πιο εξωστρεφή φάση του και υποδέχεται τη νέα σεζόν με ένα πρόγραμμα γεμάτο σημαντικές διεθνείς συμμετοχές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Οι τελευταίες συλλογές του Τζόρτζιο Αρμάνι θα παρουσιαστούν κανονικά στην Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνο

Πολιτισμός / Οι τελευταίες συλλογές του Τζόρτζιο Αρμάνι θα παρουσιαστούν κανονικά στην Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνο

Ο οίκος ανακοίνωσε ότι ο σχεδιαστής εργαζόταν «μέχρι το τέλος» πάνω στις νέες γραμμές Emporio Armani και Giorgio Armani, αλλά και σε μια μεγάλη έκθεση για τα 50 χρόνια του οίκου
LIFO NEWSROOM
Τζόρτζιο Αρμάνι: Στη μεγάλη οθόνη η ζωή του «βασιλιά της μόδας»

Πολιτισμός / Τζόρτζιο Αρμάνι: Η ζωή του «βασιλιά της μόδας» μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη

Προς το παρόν, δεν έχει διευκρινιστεί αν η φιλόδοξη παραγωγή θα εστιάσει μόνο στην επαγγελματική πορεία του σχεδιαστή στις πασαρέλες και το κόκκινο χαλί ή αν θα συμπεριλάβει και την προσωπική του ζωή
LIFO NEWSROOM
Τρίερ, Στίβεν Κινγκ και Ανιές Βαρντά από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τρίερ, Στίβεν Κινγκ και Ανιές Βαρντά από αύριο στους κινηματογράφους

Η νέα ταινία του δημιουργού του «Worst Person in the World», ακόμα μια διασκευή Στίβεν Κινγκ, το φεμινιστικό «Vagabond» της γιαγιάς της νουβέλ βαγκ και η επιστροφή του «Toy Story» με αφορμή την 30η επέτειο από την πρεμιέρα του ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ