Ο Troy Kotsur του «CODA» έγραψε ιστορία με την νίκη του στα Όσκαρ: «Αυτή είναι η στιγμή μας»

Ο Troy Kotsur του «CODA» έγραψε ιστορία με την νίκη του στα Όσκαρ: «Αυτή είναι η στιγμή μας» Facebook Twitter
Ο Troy Kotsur ποζάρει με το χρυσό αγαλματίδιο του Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στο «Coda». Φωτ: EPA/DAVID SWANSON
0

Ο Troy Kotsur έγραψε ιστορία στην 94η τελετή απονομής των Όσκαρ, όπου κέρδισε το βραβείο Β' Ανδρικού Ρόλου για την ταινία «CODA» και με την νίκη του έγινε ο πρώτος κωφός που τιμάται με Όσκαρ για την υποκριτική του.

Ο 53χρονος καλλιτέχνης είχε γράψει ξανά ιστορία όταν έγινε ο πρώτος κωφός που προτάθηκε για Όσκαρ ερμηνείας και ο δεύτερος κωφός ηθοποιός που προτάθηκε για Όσκαρ.

Η Marlee Matlin, συμπρωταγωνίστριά του στο «CODA», ήταν η πρώτη κωφή ηθοποιός που προτάθηκε και πήρε Όσκαρ το 1987, όταν κέρδισε το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στο «Children of a Lesser God».

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι βρίσκομαι εδώ. Ευχαριστώ πολύ όλα τα μέλη της Ακαδημίας για την αναγνώριση της δουλειάς μου. Θέλω να ευχαριστήσω όλες τις υπέροχες θεατρικές σκηνές κωφών, όπου μου επιτράπηκε και μου δόθηκε η ευκαιρία να εξελίξω την τέχνη μου ως ηθοποιός», είπε στην ευχαριστήρια ομιλία του. 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην σύζυγο και την κόρη του, μιλώντας επίσης για τον αντίκτυπο του πατέρα του στη ζωή του.

«Ο μπαμπάς μου, ήταν ο καλύτερος στη νοηματική στην οικογένειά μας, αλλά είχε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα και έμεινε παράλυτος από τον λαιμό και κάτω. Και δεν μπορούσε πια να κάνει νοήματα. Μπαμπά, έμαθα τόσα πολλά από σένα. Θα σε αγαπώ για πάντα. Είσαι ο ήρωάς μου», σημείωσε.

Ολοκλήρωσε την ομιλία του με ένα δυνατό μήνυμα προς την κοινότητα των κωφών. «Ήθελα απλώς να πω ότι αυτό είναι αφιερωμένο στην κοινότητα των κωφών, την κοινότητα "CODA" και την κοινότητα με αναπηρίες. Αυτή είναι η στιγμή μας», κατέληξε.

Ο Troy Kotsur με τους Daniel Durant και Marlee Matlin είναι οι τρεις κωφοί ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν στη δραματική ταινία «CODA», που αφηγείται την ιστορία ενός 17χρονου κοριτσιού, η οποία είναι C.O.D.A. (child of deaf adults- παιδί κωφών ενηλίκων) και η μόνη ακούουσα της οικογένειας. Ο Kotsur υποδύεται τον πατέρα της Ruby, ο Durant τον αδερφό της και η Matlin την μητέρα της.

Ο Troy Kotsur του «CODA» έγραψε ιστορία με την νίκη του στα Όσκαρ: «Αυτή είναι η στιγμή μας» Facebook Twitter
Ηθοποιοί και συντελεστές του «CODA» επί σκηνής μετά την νίκη του Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Φωτ: EPA/ETIENNE LAURENT

Μιλώντας για την φετινή του υποψηφιότητα και την ταινία της Sian Heder, ο Troy Kotsur είχε πει πως νιώθει απίστευτη τιμή, καθώς δεν ήταν εύκολο να φτάσει σε αυτό το σημείο, προσθέτοντας πως ελπίζει το «CODA» να επηρεάσει την εξέλιξη των ταινιών που γυρίζονται στο Χόλιγουντ.

«Είναι ευλογία που το Χόλιγουντ θα αρχίσει να αναγνωρίζει τα ταλέντα των κωφών. Ελπίζω να αλλάξει την οπτική τους, αντί να θεωρούν τους κωφούς ως κακούς ή άτομα για να τους συμπονούμε. Έχουμε τη δική μας γλώσσα και τη δική μας κουλτούρα», τόνισε.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το «Lilo & Stitch» είναι η πρώτη χολιγουντιανή ταινία που έφτασε το $1 δισ. στο φετινό box office

Πολιτισμός / Το «Lilo & Stitch» είναι η πρώτη χολιγουντιανή ταινία που έφτασε το $1 δισ. στο φετινό box office

«Είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα των υπερμεγέθων αποδόσεων που μπορεί να αποκομίσει η Disney από τους κινηματογράφους με το σωστό έργο την κατάλληλη στιγμή» σχολιάζει το Variety
LIFO NEWSROOM
Εγκαινιάστηκε το Δημοτικό Μουσείο Γιάννη Ρίτσου στη Μονεμβασιά

Πολιτισμός / Εγκαινιάστηκε το Δημοτικό Μουσείο Γιάννη Ρίτσου στη Μονεμβασιά

Παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και πλήθους κόσμου, εγκαινιάστηκε στην Καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς το νέο Δημοτικό Μουσείο αφιερωμένο στον Γιάννη Ρίτσο, στο σπίτι όπου γεννήθηκε και έζησε ο μεγάλος Έλληνας ποιητής
LIFO NEWSROOM
Εναλλακτική Σκηνή

Πολιτισμός / Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ ετοιμάζει ένα #έπικ comeback

Η πιο ανήσυχη φωνή του σύγχρονου μουσικού θεάτρου στη χώρα ετοιμάζει ένα πρόγραμμα μεγάλης κλίμακας με περισσότερες από 30 παραγωγές, δύο φεστιβάλ, περιοδείες σε όλη την Ελλάδα και συμμετοχή στο 60ό Φεστιβάλ Δημητρίων.
LIFO NEWSROOM
Φρανσουά Οζόν, Τζέιμς Ντιν και Μόνικα Μπελούτσι από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Φρανσουά Οζόν, Τζέιμς Ντιν και Μόνικα Μπελούτσι από αύριο στους κινηματογράφους

Το καλαίσθητο δράμα μυστηρίου «When the Fall is Coming», η έκπληξη των Καννών «Sorry Baby», ο οργισμένος «Rebel Without a Cause», η «Malena» του Τζουζέπε Τορνατόρε και τέσσερις ακόμα επιλογές απαρτίζουν το πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ