Ο εξαιρετικά σπάνιος Α' τόμος του Ερρίκου Δ' του Σαίξπηρ θα σπάσει το ρεκόρ λογοτεχνικού έργου ξανά;

Ο εξαιρετικά σπάνιος Α' τόμος του Ερρίκου Δ' του Σαίξπηρ θα σπάσει το ρεκόρ λογοτεχνικού έργου ξανά; Facebook Twitter
Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ.
0

Ένα «υπερβολικά σπάνιο» απόσπασμα από τον πρώτο τόμο του Σαίξπηρ, που περιλαμβάνει ολόκληρο το έργο Ερρίκος Δ’, Μέρος Α’ πρόκειται να δημοπρατηθεί αυτή την εβδομάδα.

Το έργο έχει επικυρωθεί ως πρωτότυπο απόσπασμα από τον πρώτο τόμο του Σαίξπηρ από τον μελετητή του Σαίξπηρ Έρικ Ράσμουσεν. Ο πρώτος τόμος δημοσιεύθηκε το 1623 και είναι η παλαιότερη έκδοση συλλογής των έργων του Σαίξπηρ. Όταν πέθανε ο Σαίξπηρ, το 1616, είχαν τυπωθεί μόνο 17 από τα έργα του. Χωρίς τον πρώτο τόμο, ο οποίος συγκεντρώνει 36 θεατρικά έργα, 18 από τα έργα του, συμπεριλαμβανομένων των Μακμπέθ και Η Τρικυμία, δεν θα μπορούσαν ποτέ να έχουν φτάσει μέχρι τις μέρες μας. Τα έργα συγκεντρώθηκαν και επιμελήθηκαν οι Τζον Χέμινγκς και Χένρι Κοντέλ, δύο ηθοποιοί και φίλοι του Σέξπιρ και τυπώθηκαν περίπου 750 πρώτοι τόμοι. Διακόσια τριάντα τρία από αυτά είναι γνωστό ότι υπάρχουν μέχρι τις μέρες μας.

Το κομμάτι έχει αποτιμηθεί στα  50.000- 100.000 δολάρια  από τη Holabird Western Americana Collections, η οποία θα το δημοπρατήσει στις 29 Οκτωβρίου. Με επίσημο τίτλο The First Part of Henry the Fourth, with the Life and Death of Henry Sirnamed Hot-Spurre, αποτελείται από 13 τυπωμένες σελίδες από χαρτί και είναι ένα ολοκληρωμένο θεατρικό έργο.

Ο εξαιρετικά σπάνιος Α' τόμος του Ερρίκου Δ' του Σαίξπηρ θα σπάσει το ρεκόρ λογοτεχνικού έργου ξανά; Facebook Twitter
Το κομμάτι έχει αποτιμηθεί στα  50.000- 100.000 δολάρια  από τη Holabird Western Americana Collections. Φωτο: Holabird Western Americana Collections

Πέρυσι, ένα πλήρες αντίγραφο του πρώτου τόμου πωλήθηκε σε δημοπρασία για 9.978.000 δολάρια σημειώνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ για ένα λογοτεχνικό έργο. Αγοραστής ήταν ο σπάνιος συλλέκτης βιβλίων Stephan Loewentheil, ο οποίος είπε τότε: «Ο πρώτος τόμος είναι η πιο σημαντική συλλογή θεατρικών έργων που έχει εκδοθεί ποτέ και έχει γίνει σεβαστός σε όλο τον κόσμο.»

Ο Ερρίκος Δ', Μέρος A’,  είναι ένα ιστορικό έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, που πιστεύεται ότι γράφτηκε το αργότερο το 1597. Είναι το δεύτερο έργο στην τετραλογία του Σαίξπηρ που πραγματεύεται τη διαδοχική βασιλεία του Ριχάρδου Β', από τον Ερρίκο Δ' (υπάρχουν δύο θεατρικά έργα, συμπεριλαμβανομένου του Ερρίκου Δ', Μέρος Β’) και του Ερρίκου Ε’. Στο πρώτο μέρος του Ερρίκου Δ’ η ιστορία ξεκινά με τη μάχη του Hotspur στο Homildon στο Northumberland εναντίον του Douglas στα τέλη του 1402 και τελειώνει με την ήττα των επαναστατών στο Shrewsbury στα μέσα του 1403. Από την πρώτη κιόλας παράσταση υπήρξε ένα εξαιρετικά δημοφιλές έργο τόσο στο κοινό όσο και στους κριτικούς.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύο αγόρια σε ένα δάσος με γύπες: η νεότητα της Βενεζουέλας σε ένα φωτογραφικό βιβλίο

Πολιτισμός / Δύο αγόρια σε ένα δάσος με γύπες: η νεότητα της Βενεζουέλας σε ένα φωτογραφικό βιβλίο

Στο Venezuelan Youth, η Silvana Trevale φωτογραφίζει παιδιά και εφήβους στη Βενεζουέλα μακριά από τα συνηθισμένα κλισέ της κρίσης: μέσα στην ομορφιά, την αγωνία, την πρόωρη ενηλικίωση και την επιθυμία μιας γενιάς να μη χαθεί.
THE LIFO TEAM
Soufiane Ababri: ο καλλιτέχνης που ζωγραφίζει την queer επιθυμία από το κρεβάτι

Πολιτισμός / Soufiane Ababri: ο καλλιτέχνης που ζωγραφίζει την queer επιθυμία από το κρεβάτι

Με αφορμή τη συμμετοχή του στο House of Nisaba του Moderna Museet, ο Soufiane Ababri επιστρέφει στο προσκήνιο με μια ζωγραφική φτιαγμένη από κρεβάτια, χρωματιστά μολύβια, queer σώματα, ανδρική ευαλωτότητα και μετα-αποικιακή μνήμη.
THE LIFO TEAM
Όταν το πρόσωπό σου γίνεται sex tape: η Meena Kandasamy γράφει για τη νέα διαπόμπευση των γυναικών

Πολιτισμός / Όταν το πρόσωπό σου γίνεται sex tape: η Meena Kandasamy γράφει για τη νέα διαπόμπευση των γυναικών

Στο νέο μυθιστόρημα της Meena Kandasamy, μια γυναίκα βλέπει το πρόσωπό της να κυκλοφορεί σε ένα ψεύτικο sex tape. Το Fieldwork as a Sex Object μιλά για deepfakes, online διαπόμπευση και τη μισογυνική βία της ψηφιακής εποχής.
THE LIFO TEAM
Ο Γουίλεμ Νταφόε φέρνει στην Αθήνα έναν Ίψεν για την εποχή της δυσπιστίας

Πολιτισμός / Ο Γουίλεμ Νταφόε φέρνει στην Αθήνα έναν Ίψεν για την εποχή της δυσπιστίας

Ο Γουίλεμ Νταφόε συμμετέχει στις 24 Ιουνίου, στο SNF Nostos 2026, σε σκηνική ανάγνωση του «Εχθρού του Λαού» του Ίψεν, ενός έργου για την αλήθεια που γίνεται απειλή όταν συγκρούεται με την εξουσία, το χρήμα και την κοινή γνώμη.
THE LIFO TEAM
Όταν η Σοφία Λόρεν ζούσε ανάμεσα στους πίνακες του Φράνσις Μπέικον

Πολιτισμός / Όταν η Σοφία Λόρεν ζούσε ανάμεσα στους πίνακες του Φράνσις Μπέικον

Με αφορμή την επανακυκλοφορία σπάνιων εικόνων από τη φωτογράφηση της Vogue στη Villa Ponti, ξανανοίγει η ιστορία της εντυπωσιακής συλλογής έργων του Φράνσις Μπέικον που είχαν η Σοφία Λόρεν και ο Κάρλο Πόντι: ένα σπίτι όπου το ιταλικό glamour, η οικογένεια, η αγορά τέχνης και τα παραμορφωμένα σώματα του Μπέικον έζησαν για λίγο μαζί.
THE LIFO TEAM
Οι Βερσαλλίες ξανάφτιαξαν το υπνοδωμάτιο του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ από ένα κομμάτι ύφασμα

Πολιτισμός / Οι Βερσαλλίες ξανάφτιαξαν το υπνοδωμάτιο του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ από ένα κομμάτι ύφασμα

Ύστερα από 40 χρόνια ερευνών, καθυστερήσεων και ανατροπών, το ιδιωτικό υπνοδωμάτιο του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ άνοιξε ξανά στο Παλάτι των Βερσαλλιών, ανακατασκευασμένο σχεδόν από το μηδέν.
THE LIFO TEAM
Ποιος είναι ο Panayotis Pascot, ο Γάλλος κωμικός με το ελληνικό όνομα που γεμίζει θέατρα;

Πολιτισμός / Ποιος είναι ο Panayotis Pascot, ο Γάλλος κωμικός με το ελληνικό όνομα που γεμίζει θέατρα;

Στα 27 του, ο Panayotis Pascot γεμίζει θέατρα στη Γαλλία, έχει γράψει best seller για την κατάθλιψη, την οικογένεια και την ομοφυλοφιλία του, και ετοιμάζεται να ανεβάσει το νέο του one-man show στην Όπερα Γκαρνιέ.
THE LIFO TEAM
Ο σκηνοθέτης του Cinema Paradiso τιμάται στην Ταορμίνα για τον «βασιλιά του κασμίρ»

Πολιτισμός / Ο σκηνοθέτης του Cinema Paradiso τιμάται στην Ταορμίνα για τον «βασιλιά του κασμίρ»

Από το Cinema Paradiso στον «βασιλιά του κασμίρ»: ο Τζουζέπε Τορνατόρε τιμάται στην Ταορμίνα για την ταινία του πάνω στον Μπρουνέλο Κουτσινέλι και τον ιταλικό μύθο της πολυτέλειας με ανθρώπινο πρόσωπο.
THE LIFO TEAM