Mια Ελληνίδα ανάμεσα στις υποψηφιότητες για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου – ανάμεσά τους και μια ελληνική συμμετοχή Facebook Twitter
Το Bella της Θέλγιας Πετράκη, βρίσκεται ανάμεσα στις υποψήφιες για το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους.
0

Πλησιάζουμε προς τον χειμώνα κι έτσι ο χορός των φετινών κινηματογραφικών βραβείων θα αρχίσει να φουντώνει σιγά σιγά. Το ποδαρικό έγινε με τις υποψηφιότητες των βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Ο οσκαρικός Πατέρας έχει τέσσερις υποψηφιότητες και θα κονταροχτυπηθεί για το βραβείο Καλύτερης Ταινίας με τον φετινό Χρυσό Φοίνικα, το Titane, αλλά και το Quo Vadis, Aida, τα οποία επίσης έχουν από τέσσερις υποψηφιότητες έκαστο. Την πεντάδα των υποψηφιοτήτων για το βραβείο συμπληρώνουν το Χέρι του Θεού του Πάολο Σορεντίνο, που θα δούμε στις ελληνικές αίθουσες στις 2 Δεκεμβρίου, και το Βαγόνι Νο.6 το οποίο έχει βρει επίσης διανομή κι αναμένεται να προβληθεί μέσα στο 2022.

Στις υποψηφιότητες για καλύτερη σκηνοθεσία τη θέση του Γιούχο Κουοσμάνεν του Βαγονιού νο. 6 παίρνει ο Ράντου Ζούντε του Ατυχούς Πηδήματος ή Παλαβού Πορνό, που προέκυψε sleeper hit στο εγχώριο box-office, ενώ στα ερμηνευτικά βραβεία ο Άντονι Χόπκινς συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες να επαναλάβει τον οσκαρικό του θρίαμβο για τον Πατέρα και η Κόρεϊ Μαλιγκαν να παρηγορηθεί για την αντίστοιχη ήττα της εκείνη την βραδιά. Για το βραβείο καλύτερης κωμωδίας το Ninjababy, που άφησε θετικότατες εντυπώσεις στις περασμένες Νύχτες Πρεμιέρας, θα αναμετρηθεί με τους Γείτονες από Πάνω του Σεσκ Γκάι, μια ταινία που στη χώρα μας προβάλλεται μέσω της πλατφόρμας του Cinobo.

Οι φετινές υποψηφιότητες έχουν και ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς το Bella της Θέλγιας Πετράκη, η ταινία που είχε πάρει το μεγάλο βραβείο του 43ου Φεστιβάλ Δράμας, βρίσκεται ανάμεσα στις υποψήφιες για το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους.

Τα βραβεία θα δοθούν στις 11 Δεκεμβρίου σε μια τελετή που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο.

Ακολουθεί η λίστα των υποψηφιοτήτων

Καλύτερο Ευρωπαϊκό Φιλμ

COMPARTMENT NO. 6

QUO VADIS, AIDA?

THE FATHER

THE HAND OF GOD

TITANE

Καλύτερη Ευρωπαϊκή Κωμωδία

NINJABABY

THE MORNING AFTER

THE PEOPLE UPSTAIRS

Καλύτερο Ευρωπαϊκό Ντοκιμαντέρ

BABI YAR. CONTEXT

FLEE

MR BACHMANN AND HIS CLASS

TAMING THE GARDEN

THE MOST BEAUTIFUL BOY IN THE WORLD

Καλύτερο Ευρωπαϊκό Animation

EVEN MICE BELONG IN HEAVEN

FLEE

THE APE STAR

WHERE IS ANNE FRANK

WOLFWALKERS

Καλύτερος Ευρωπαίος Σκηνοθέτης

Julia Ducornau (TITANE)

Radu Jude (BAD LUCK BANGING OR LOONY PORN)

Paolo Sorrentino (THE HAND OF GOD)

Jasmila Žbanić (QUO VADIS, AIDA?)

Florian Zeller (THE FATHER)

Καλύτερη Ευρωπαία Ηθοποιός

Jasna Đuričić  (QUO VADIS, AIDA?)

Seidi Haarla (COMPARTMENT NO. 6)

Carey Mulligan (PROMISING YOUNG WOMAN)

Renate Reinsve (THE WORST PERSON IN THE WORLD)

Agathe Rousselle (TITANE)

Καλύτερος Ευρωπαίος Ηθοποιός

Yuriy Borisov (COMPARTMENT NO. 6)

Anthony Hopkins (THE FATHER)

Vincent Lindon (TITANE)

Tahar Rahim (THE MAURITANIAN)

Franz Rogowski (GREAT FREEDOM)

Καλύτερο Ευρωπαϊκό Σενάριο

BAD LUCK BANGING OR LOONY PORN

THE HAND OF GOD

THE WORST PERSON IN THE WORLD

QUO VADIS, AIDA?

THE FATHER

Καλύτερη Ευρωπαική Ταινία Μικρού Μήκους

BELLA

DISPLACED

EASTER EGGS

IN FLOW OF WORDS

MY UNCLE TUDOR

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΝΟΝΙ ΚΑΛΟΣ ΚΑΚΟΣ ΑΣΧΗΜΟΣ

Πολιτισμός / «Δεν είχαμε ιδέα»: Το κανόνι από τον «Καλό, τον Κακό και τον Άσχημο» βρέθηκε σε μουσείο της Ισπανίας

Πρόκειται για το κανόνι που χρησιμοποιείται σε μία από τις πιο γνωστές σκηνές της ταινίας, όταν ο χαρακτήρας του Κλιντ Ίστγουντ ανάβει ατάραχος το φυτίλι με το πούρο του για να σταματήσει τον Τούκο (Ίλαϊ Γουάλακ)
THE LIFO TEAM
Ο Ράμι Μάλεκ για το Όσκαρ του: «Σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι ξέρουν πώς είναι να νιώθεις μετανάστης»

Πολιτισμός / Ράμι Μάλεκ: «Σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι ξέρουν πώς είναι να νιώθεις μετανάστης»

Λίγο πριν την πρεμιέρα του The Man I Love του Άιρα Σακς στις Κάννες, ο Ράμι Μάλεκ μίλησε για τη νέα του ταινία, την αιγυπτιακή του καταγωγή και το βάρος του να γίνει ο πρώτος ηθοποιός αιγυπτιακής καταγωγής που κέρδισε Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου.
THE LIFO TEAM
Ο Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν λύγισε στις Κάννες μιλώντας για τη στιγμή που «πέθανε για 25 λεπτά»

Πολιτισμός / Ο Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν λύγισε στις Κάννες μιλώντας για τη στιγμή που «πέθανε για 25 λεπτά»

Στη συνέντευξη Τύπου για το Her Private Hell, ο Δανός σκηνοθέτης μίλησε συγκινημένος για τη σοβαρή περιπέτεια υγείας που, όπως είπε, του έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία και τον έκανε να επιστρέψει στο σινεμά.
THE LIFO TEAM
Η τεχνητή νοημοσύνη «ζωντανεύει» ερωτικές φωτογραφίες του 1976 στις Κάννες

Τech & Science / Η τεχνητή νοημοσύνη «ζωντανεύει» ερωτικές φωτογραφίες του 1976 στις Κάννες

Μια σειρά μικρού μήκους ταινιών, δημιουργημένων με τεχνητή νοημοσύνη από ερωτικά περιοδικά πριν από 50 χρόνια, παρουσιάστηκε στο περιθώριο των Καννών και προβάλλεται στο Cultpix, με κυκλοφορία σε Blu-ray και περιορισμένη έκδοση VHS.
THE LIFO TEAM
Η Τίλντα Σουίντον άνοιξε στην Αθήνα μια ντουλάπα γεμάτη φαντάσματα

Πολιτισμός / Η Τίλντα Σουίντον άνοιξε στην Αθήνα μια ντουλάπα γεμάτη φαντάσματα

Στο Onassis Ready, η έκθεση Ongoing και η περφόρμανς A Biographical Wardrobe μετατρέπουν τα ρούχα, τα αντικείμενα και τις καλλιτεχνικές φιλίες της Τίλντα Σουίντον σε ζωντανό αρχείο μνήμης, απώλειας και δημιουργικής συγγένειας.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ο Γουίστλερ έκανε την ομορφιά σκηνικό, σκάνδαλο και καβγά

Πολιτισμός / Ο Γουίστλερ επιστρέφει στην Tate Britain: ο δανδής που έκανε τον Τάμεση ομίχλη και την ομορφιά πρόκληση

Η Tate Britain ανοίγει τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αναδρομική του Τζέιμς ΜακΝιλ Γουίστλερ εδώ και 30 χρόνια, με τη διάσημη «Μητέρα του Γουίστλερ», τα νυχτερινά του Τάμεση και τα έργα που έκαναν την ομορφιά, την ατμόσφαιρα και την αφαίρεση να μοιάζουν προκλητικές στη βικτωριανή Βρετανία.
THE LIFO TEAM
«Πώς γίνεται η γυμνότητα να προκαλεί ακόμη;» Η Φλορεντίνα Χόλτσινγκερ ταράζει τη Μπιενάλε με τζετ σκι, καμπάνες και ούρα

Πολιτισμός / «Πώς γίνεται η γυμνότητα να προκαλεί ακόμη;» Η Φλορεντίνα Χόλτσινγκερ ταράζει τη Μπιενάλε με τζετ σκι, καμπάνες και ούρα

Στο Αυστριακό Περίπτερο της Μπιενάλε της Βενετίας, η Φλορεντίνα Χόλτσινγκερ στήνει ένα υγρό, γυμνό και άβολο θέαμα με τζετ σκι, ανθρώπινες καμπάνες και περφόρμερ μέσα σε φιλτραρισμένα ούρα.
THE LIFO TEAM
Η Κέιτ Μπλάνσετ στις Κάννες: «Θλιβερό να μιλάμε για πολέμους και γενοκτονίες μόνο στα φεστιβάλ»

Πολιτισμός / Η Κέιτ Μπλάνσετ στις Κάννες: «Θλιβερό να μιλάμε για πολέμους και γενοκτονίες μόνο στα φεστιβάλ»

Σε συζήτηση στις Κάννες, η Κέιτ Μπλάνσετ μίλησε για την Παλαιστίνη, τους πολέμους και την ευθύνη της πολιτικής, λέγοντας ότι είναι θλιβερό να γίνονται τα φεστιβάλ οι μόνοι χώροι όπου επιτέπεται να μένουν ζωντανές αυτές οι συζητήσεις.
THE LIFO TEAM
Ένα αλλόκοτο takeover του The Boy στη Στέγη

Πολιτισμός / Ένα αλλόκοτο takeover του The Boy στη Στέγη

Με τον γενικότερο τίτλο «Δεν ταξίδεψα ποτέ στην Αυστραλία» ο σκηνοθέτης και μουσικός οργανώνει μια σειρά από εκδηλώσεις. Προβολές, installations, μια συναυλία και μια έκθεση φωτογραφίας, στη Στέγη, από τις 5 ως τις 7 Ιουνίου.
THE LIFO TEAM
Η Σάρον Στόουν βρήκε το πιο κομψό «παράθυρο» στους νέους κανόνες των Καννών για γυμνότητα και υπερβολή

Πολιτισμός / Η Σάρον Στόουν βρήκε το πιο κομψό «παράθυρο» στους νέους κανόνες των Καννών για γυμνότητα και υπερβολή

Στην πρεμιέρα του Fjord, η Σάρον Στόουν εμφανίστηκε με τουαλέτα Miss Sohee και θεαματική κάπα, παίζοντας στα όρια του νέου κανονισμού των Καννών για τα υπερβολικά σέξι ρούχα.
THE LIFO TEAM
Η Νικόλ Κίντμαν, ο Μπρανκούζι και η νύχτα του 1,1 δισ. δολαρίων στη Christie’s

Πολιτισμός / Η Νικόλ Κίντμαν, ο Μπρανκούζι και η νύχτα του 1,1 δισ. δολαρίων στη Christie’s

Η Christie’s πούλησε στη Νέα Υόρκη έργα αξίας 1,1 δισ. δολαρίων μέσα σε μία νύχτα, σε μια δημοπρασία που έσπασε ρεκόρ για Μπρανκούζι, Πόλοκ και Ρόθκο. Η εικόνα που έμεινε, όμως, ήταν η Νικόλ Κίντμαν μπροστά στη χρυσή «Δαναΐδα».
THE LIFO TEAM