Mια Ελληνίδα ανάμεσα στις υποψηφιότητες για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου – ανάμεσά τους και μια ελληνική συμμετοχή Facebook Twitter
Το Bella της Θέλγιας Πετράκη, βρίσκεται ανάμεσα στις υποψήφιες για το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους.
0

Πλησιάζουμε προς τον χειμώνα κι έτσι ο χορός των φετινών κινηματογραφικών βραβείων θα αρχίσει να φουντώνει σιγά σιγά. Το ποδαρικό έγινε με τις υποψηφιότητες των βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Ο οσκαρικός Πατέρας έχει τέσσερις υποψηφιότητες και θα κονταροχτυπηθεί για το βραβείο Καλύτερης Ταινίας με τον φετινό Χρυσό Φοίνικα, το Titane, αλλά και το Quo Vadis, Aida, τα οποία επίσης έχουν από τέσσερις υποψηφιότητες έκαστο. Την πεντάδα των υποψηφιοτήτων για το βραβείο συμπληρώνουν το Χέρι του Θεού του Πάολο Σορεντίνο, που θα δούμε στις ελληνικές αίθουσες στις 2 Δεκεμβρίου, και το Βαγόνι Νο.6 το οποίο έχει βρει επίσης διανομή κι αναμένεται να προβληθεί μέσα στο 2022.

Στις υποψηφιότητες για καλύτερη σκηνοθεσία τη θέση του Γιούχο Κουοσμάνεν του Βαγονιού νο. 6 παίρνει ο Ράντου Ζούντε του Ατυχούς Πηδήματος ή Παλαβού Πορνό, που προέκυψε sleeper hit στο εγχώριο box-office, ενώ στα ερμηνευτικά βραβεία ο Άντονι Χόπκινς συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες να επαναλάβει τον οσκαρικό του θρίαμβο για τον Πατέρα και η Κόρεϊ Μαλιγκαν να παρηγορηθεί για την αντίστοιχη ήττα της εκείνη την βραδιά. Για το βραβείο καλύτερης κωμωδίας το Ninjababy, που άφησε θετικότατες εντυπώσεις στις περασμένες Νύχτες Πρεμιέρας, θα αναμετρηθεί με τους Γείτονες από Πάνω του Σεσκ Γκάι, μια ταινία που στη χώρα μας προβάλλεται μέσω της πλατφόρμας του Cinobo.

Οι φετινές υποψηφιότητες έχουν και ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς το Bella της Θέλγιας Πετράκη, η ταινία που είχε πάρει το μεγάλο βραβείο του 43ου Φεστιβάλ Δράμας, βρίσκεται ανάμεσα στις υποψήφιες για το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους.

Τα βραβεία θα δοθούν στις 11 Δεκεμβρίου σε μια τελετή που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο.

Ακολουθεί η λίστα των υποψηφιοτήτων

Καλύτερο Ευρωπαϊκό Φιλμ

COMPARTMENT NO. 6

QUO VADIS, AIDA?

THE FATHER

THE HAND OF GOD

TITANE

Καλύτερη Ευρωπαϊκή Κωμωδία

NINJABABY

THE MORNING AFTER

THE PEOPLE UPSTAIRS

Καλύτερο Ευρωπαϊκό Ντοκιμαντέρ

BABI YAR. CONTEXT

FLEE

MR BACHMANN AND HIS CLASS

TAMING THE GARDEN

THE MOST BEAUTIFUL BOY IN THE WORLD

Καλύτερο Ευρωπαϊκό Animation

EVEN MICE BELONG IN HEAVEN

FLEE

THE APE STAR

WHERE IS ANNE FRANK

WOLFWALKERS

Καλύτερος Ευρωπαίος Σκηνοθέτης

Julia Ducornau (TITANE)

Radu Jude (BAD LUCK BANGING OR LOONY PORN)

Paolo Sorrentino (THE HAND OF GOD)

Jasmila Žbanić (QUO VADIS, AIDA?)

Florian Zeller (THE FATHER)

Καλύτερη Ευρωπαία Ηθοποιός

Jasna Đuričić  (QUO VADIS, AIDA?)

Seidi Haarla (COMPARTMENT NO. 6)

Carey Mulligan (PROMISING YOUNG WOMAN)

Renate Reinsve (THE WORST PERSON IN THE WORLD)

Agathe Rousselle (TITANE)

Καλύτερος Ευρωπαίος Ηθοποιός

Yuriy Borisov (COMPARTMENT NO. 6)

Anthony Hopkins (THE FATHER)

Vincent Lindon (TITANE)

Tahar Rahim (THE MAURITANIAN)

Franz Rogowski (GREAT FREEDOM)

Καλύτερο Ευρωπαϊκό Σενάριο

BAD LUCK BANGING OR LOONY PORN

THE HAND OF GOD

THE WORST PERSON IN THE WORLD

QUO VADIS, AIDA?

THE FATHER

Καλύτερη Ευρωπαική Ταινία Μικρού Μήκους

BELLA

DISPLACED

EASTER EGGS

IN FLOW OF WORDS

MY UNCLE TUDOR

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τίτλοι τέλους για τον πολιτιστικό οργανισμό ΝΕΟΝ

Πολιτισμός / Τίτλοι τέλους για τον πολιτιστικό οργανισμό ΝΕΟΝ

Μετά από 14 χρόνια ολοκληρώνει την αποστολή του, έχοντας συμβάλει στη δημιουργία ενός καινούργιου κοινού με ενδιαφέρον για τη σύγχρονη τέχνη. «Το περιβάλλον στη δημιουργία του οποίου συνεισέφερε ο ΝΕΟΝ δεν μας χρειάζεται πλέον», δήλωσε ο ιδρυτής του Δημήτρης Δασκαλόπουλος.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Φαχρελνισά Ζεΐντ επιστρέφει στο Λονδίνο και μαζί της επιστρέφει ένας ολόκληρος κόσμος

Πολιτισμός / Η Φαχρελνισά Ζεΐντ επιστρέφει στο Λονδίνο και μαζί της επιστρέφει ένας ολόκληρος κόσμος

Από την οθωμανική ελίτ στην κορυφή του μοντερνισμού: Η έκθεση “Immersion” στο Λονδίνο ξανασυστήνει τη Φαχρελνισά Ζεΐντ, αποδεικνύοντας ότι το έργο της παραμένει πιο ανήσυχο και εκθαμβωτικό από τη μυθιστορηματική ζωή της.
THE LIFO TEAM
Ενα αθηναϊκό φιλμ, η ποίηση και ο Μπέλα Ταρ: τι είπε ο Τσάρλι Κάουφμαν στο Sands Festival

Πολιτισμός / Ενα αθηναϊκό φιλμ, η ποίηση και ο Μπέλα Ταρ: τι είπε ο Τσάρλι Κάουφμαν στο Sands Festival

Με αφορμή το How to Shoot a Ghost, ο Τσάρλι Κάουφμαν εμφανίστηκε στο φεστιβάλ της Σκωτίας και μίλησε για το είδος του σινεμά που θέλει να φτιάχνει σήμερα. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν η ποίηση, η αργή εικόνα και η απόρριψη της «συμβατικής ψυχαγωγίας».
THE LIFO TEAM
Κι είμαστε ακόμα ζωντανοί, μέσα πια στη σκηνή: από τη selfie της Ellen, στη Madonna και την Σαμπρίνα Κάρπεντερ

Πολιτισμός / Κι είμαστε ακόμα ζωντανοί, μέσα πια στη σκηνή: από τη σέλφι της Έλεν ΝτιΤζένερις, στη Μαντόνα και τη Σαμπρίνα Κάρπεντερ

Αν η σέλφι της Έλεν ΝτιΤζένερις στα Οσκαρ του 2014 έμοιαζε, εκ των υστέρων, με την τελευταία μεγάλη εικόνα μιας παλιάς πια κοινής, συλλογικής γλώσσας, η εμφάνιση της Μαντόνα στο πλευρό της Σαμπρίνα Κάρπεντερ σήμανε μια για πάντα τη μετάλλαξή της.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ποιος έφτιαξε τη σκοτεινή φήμη του Alfred Hitchcock; Ενα νέο βιβλίο ξανανοίγει τη διαμάχη

Πολιτισμός / Ποιος έφτιαξε τη σκοτεινή φήμη του Άλφρεντ Χίτσκοκ; Ένα νέο βιβλίο ξανανοίγει τη διαμάχη

Η κυκλοφορία του «A Century of Hitchcock: The Man, the Myths, the Legacy» στις 9 Ιουνίου ξαναφέρνει στο προσκήνιο μία από τις πιο φορτισμένες συζητήσεις στην ιστορία του σινεμά: πώς χτίστηκε η σκοτεινή δημόσια εικόνα του Άλφρεντ Χίτσκοκ και πόσο από αυτήν ανήκει στα γεγονότα, στις μαρτυρίες και στις βιογραφίες που ακολούθησαν.
THE LIFO TEAM
Τι βραβεύει σήμερα ένα μουσείο; Οι πέντε φιναλίστ για το Museum of the Year στη Βρετανία

Πολιτισμός / Τι βραβεύει σήμερα ένα μουσείο; Οι πέντε φιναλίστ για το Museum of the Year στη Βρετανία

Το Art Fund ανακοίνωσε τους πέντε φιναλίστ για το Museum of the Year 2026: τη National Gallery, το V&A East Storehouse, το Norwich Castle Museum & Art Gallery, το The Box στο Πλίμουθ και το Fitzwilliam Museum στο Κέιμπριτζ. Ο νικητής του βραβείου των 120.000 λιρών θα ανακοινωθεί στις 25 Ιουνίου στο Λονδίνο.
THE LIFO TEAM
Η γαλλική ταινία που ξαναφέρνει στο κέντρο το πιο άβολο πρόσωπο της Κατοχής

Πολιτισμός / Η γαλλική ταινία που ξαναφέρνει στο κέντρο το πιο άβολο πρόσωπο της Κατοχής

Το Les Rayons et les Ombres του Ξαβιέ Τζιανολί, με τον Ζαν Ντιζαρντέν στον ρόλο του συνεργάτη των ναζί Ζαν Λυσαίρ, έχει γίνει ένα από τα πιο συζητημένα γαλλικά φιλμ της χρονιάς. Μαζί με την εμπορική επιτυχία του, άνοιξε ξανά τη διαμάχη για το πώς ο κινηματογράφος δείχνει έναν συνεργάτη: ως ιστορικό τέρας ή ως άνθρωπο που βυθίζεται στην ενοχή.
THE LIFO TEAM
Η Ιζαμπέλ Ιπέρ ξέρει ότι ο πλούτος είναι η πιο επικίνδυνη φαντασίωση

Πολιτισμός / Η Ιζαμπέλ Ιπέρ ξέρει ότι ο πλούτος είναι η πιο επικίνδυνη φαντασίωση

Με αφορμή τη νέα της ταινία «Η πλουσιότερη γυναίκα του κόσμου», και ενώ ολοκληρώνει στη Μαδρίτη τις παραστάσεις της «Βερενίκης», η Ιζαμπέλ Ιπέρ μιλά για τον πλούτο, την εξουσία, την ελευθερία και το δικαίωμα μιας ηθοποιού να μη χαρίζεται ποτέ ολόκληρη.
THE LIFO TEAM
Η Πενέλοπε Κρουζ δεν έχει πάψει να φοβάται. Ούτε να μιλά

Πολιτισμός / Η Πενέλοπε Κρουζ δεν έχει πάψει να φοβάται. Ούτε να μιλά

Σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις που έχει δώσει εδώ και καιρό, η Πενέλοπε Κρουζ μιλά για το τίμημα του να παίρνει θέση δημόσια, για τη σιωπή του Χόλιγουντ μπροστά στον πόνο των παιδιών και των αμάχων, για τον φόβο που νιώθει ακόμη στα γυρίσματα, αλλά και για το πολύ προσωπικό ντοκιμαντέρ για τις γυναίκες που ετοιμάζει εδώ και τριά χρόνια.
THE LIFO TEAM
Η Σαρλίζ Θερόν απαντά στον Τιμοτέ Σαλαμέ: «Σε 10 χρόνια η AI θα μπορεί να κάνει τη δουλειά σου»

Πολιτισμός / Η Σαρλίζ Θερόν απαντά στον Τιμοτέ Σαλαμέ: «Σε 10 χρόνια η AI θα μπορεί να κάνει τη δουλειά σου»

Σε συνέντευξή της στους New York Times η Σαρλίζ Θερόν χαρακτήρισε «πολύ απερίσκεπτο» το σχόλιο του Τιμοτέ Σαλαμέ για το μπαλέτο και την όπερα, λέγοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη ίσως μπορέσει κάποτε να αντικαταστήσει έναν ηθοποιό αλλά όχι έναν άνθρωπο που χορεύει ζωντανά πάνω στη σκηνή.
THE LIFO TEAM
Andrew Lloyd Webber: «Είχα πει σε όλους ότι έκοψα το ποτό κι έπινα κρυφά. Μέχρι που ζήτησα βοήθεια»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Andrew Lloyd Webber: «Είχα πει σε όλους ότι έκοψα το ποτό κι έπινα κρυφά. Μέχρι που ζήτησα βοήθεια»

Με μια κοφτή και εξομολογητική συνέντευξή του στους Times του Λονδίνου σήμερα, ο ζωντανός θρύλος του μουσικού θεάτρου, που ζει ξανά μιαν έκρηξη δημιουργικότητας, αποκαλύπτει τον όχι και τόσο μυστικό του εθισμό με το ποτό.
THE LIFO TEAM
ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ

Πολιτισμός / Τα εμβληματικά πέτρινα πουλιά της Ζιμπάμπουε επέστρεψαν όλα στην πατρίδα τους

Έπειτα από 137 χρόνια εκτός συνόρων, το εμβληματικό «Πτηνό της Ζιμπάμπουε» επέστρεψε στη χώρα, σηματοδοτώντας μια ιστορική στιγμή επαναπατρισμού και κλείνοντας έναν κύκλο αποικιοκρατικής λεηλασίας που σημάδεψε την εθνική της ταυτότητα
THE LIFO TEAM