Η Νάνα Μούσχουρη λέει «αντίο» στη μουσική λίγο πριν τα 90: Δεν έχω το δικαίωμα να ανέβω στη σκηνή και να μην τραγουδήσω καλά

Η Νάνα Μούσχουρη ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει τη μουσική σκηνή: «Δεν μπορώ να παριστάνω πως είμαι νέα» Facebook Twitter
Φωτ.: NDPPHOTO
0

Την απόφασή της να αποχαιρετήσει τη σκηνή ανακοίνωσε λίγες μέρες πριν από τα 90ά γενέθλιά της η κορυφαία Ελληνίδα τραγουδίστρια με διεθνή καριέρα, Νάνα Μούσχουρη.

Η μεγάλη ερμηνεύτρια σε συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ανακοίνωσε πως ήρθε η ώρα να σταματήσει το τραγούδι για να μην ρισκάρει «να τραγουδήσει άσχημα». «Θα δώσω μερικές ακόμα παραστάσεις και μετά αυτό θα είναι όλο. Νομίζω πως έχω κάνει αρκετά. Δεν μπορώ να προσποιούμαι τη νέα γυναίκα. Δεν θέλω να στεναχωρήσω τους ανθρώπους. Δεν έχω το δικαίωμα να ανέβω στη σκηνή και να μην τραγουδήσω καλά, ακόμη κι αν το κοινό με χειροκροτήσει γι΄αυτό», δήλωσε η διεθνούς φήμης καλλιτέχνιδα.

Το 2008 η Νάνα Μούσχουρη, που έχει ηχογραφήσει περισσότερα από 1.500 τραγούδια, είχε αποχαιρετήσει τη σκηνή με μια συναυλία στην Αθήνα. Όμως, την επόμενη χρονιά επέστρεψε στη μουσική επειδή όπως είχε πει δεν μπορούσε να ζήσει μακριά από το κοινό της. Σε συνέντευξή της το 2014 η μεγάλη ερμηνεύτρια είχε δηλώσει για την επιστροφή της στη σκηνή: «Θέλω να το ξεκαθαρίσω: Πριν από έξι χρόνια, στο Ηρώδειο, είπα αντίο. Ήταν μια εποχή που ένιωθα ότι μεγάλωνα, ότι δεν ήμουν πλέον σ’ ένα κόσμο όπου ανήκα. Σταμάτησα, γιατί είπα δεν είναι πια της ηλικίας μου, οι νέοι έπρεπε να προχωρήσουν. Η απόφαση ήταν σωστή, αλλά μου κόστισε πολύ. Ήμουν κάθε μέρα στο γιατρό, ένιωθα ότι δεν αξίζω τίποτα, ότι κανείς δεν με αγαπάει... Ένιωθα απελπισία. Όσο πλησίαζε, όμως, το 2014, έλεγα, να η ευκαιρία να τραγουδήσω πάλι: τον Οκτώβριο γίνομαι 80 χρονών!».
 

Στις 13 Οκτωβρίου η Νάνα Μούσχουρη θα γιορτάσει τα 90 της χρόνια. Με την ευκαιρία αυτή θα βγει ένα άλμπουμ με μερικές από τις επιτυχίες της που ηχογραφήθηκαν ξανά από ορχήστρα. «Όταν ακούω αυτές τις ηχογραφήσεις, δεν μπορώ να συγκρατήσω τα δάκρυά μου», δήλωσε η παγκοσμίου φήμης ερμηνεύτρια στο γερμανικό περιοδικό.

Η Νάνα Μούσχουρη γεννήθηκε στις 13 Οκτωβρίου του 1934 στα Χανιά. Όταν η Νάνα ήταν τριών χρονών, η οικογένεια μετακόμισε από τα Χανιά στην Αθήνα. Το 1950 έγινε δεκτή στο Ωδείο Αθηνών, όπου σπούδασε κλασική μουσική και λυρικό τραγούδι. Όμως, το 1957 αποβλήθηκε από το Ωδείο, όταν οι καθηγητές της ανακάλυψαν ότι τραγουδούσε τα πρωινά στο μαγαζί τού Γιώργου Οικονομίδη.

Το 1958 ήταν χρονιά - ορόσημο για την μεγάλη ερμηνεύτρια. Ο Γιώργος Οικονομίδης την γνώρισε στον Μάνο Χατζιδάκι, ο οποίος έγινε ο μέντοράς της στη μουσική και τής άνοιξε το δρόμο για τη μεγάλη  διεθνή καριέρα που ακολούθησε.

Η Νάνα Μούσχουρη θα αφήσει πίσω της μια καριέρα που χαίρει επιτυχίας και αναγνώρισης διεθνώς και μετρά πάνω από έξι δεκαετίες. Γεννημένη στην Ελλάδα, η Νάνα Μούσχουρη έχει ηχογραφήσει πάνω από 1.500 τραγούδια στα ελληνικά, τα γαλλικά, τα αγγλικά, τα γερμανικά και ισπανικά.

Η χαρακτηριστική χροιά της έγινε η προσωπική της σφραγίδα στην παγκόσμια μουσική σκηνή. Ξεχώρισε ανάμεσα από πολλές άλλες φωνές της γενιάς της, με επιτυχίες όπως το «White Rose of Athens» και το «Only Love». Εκτός από τη μουσική, η Νάνα Μούσχουρη ταυτίστηκε με μια μακρά παρουσία στον χώρο της ανθρωπιστικής δράσης, ως πρέσβειρα καλής θέλησης της UNICEF.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόδειγμα πολιτισμού ή άντρο της ακολασίας, η Πομπηία παραμένει η ενεργή φλέβα της Ιστορίας

Πολιτισμός / Υπόδειγμα πολιτισμού ή άντρο της ακολασίας, η Πομπηία παραμένει η ενεργή φλέβα της Ιστορίας

Η «Χαμένη Πόλη» εξακολουθεί να γοητεύει τους ερευνητές και έχει πολλά ακόμη να δώσει μέσα από τη μεγαλύτερη ανασκαφή που έχει γίνει ποτέ, τα τελευταία 70 χρόνια
LIFO NEWSROOM
Ο Μπρους Σπρίνγκστιν και ο Τζέρεμι Άλεν Γουάιτ συγκίνησαν το κοινό στην πρεμιέρα του «Deliver Me From Nowhere»

Πολιτισμός / Ο Μπρους Σπρίνγκστιν και ο Τζέρεμι Άλεν Γουάιτ συγκίνησαν το κοινό στην πρεμιέρα του «Deliver Me From Nowhere»

Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Γουόρεν Ζέινς που κυκλοφόρησε το 2023 και εστιάζει στη δημιουργία του άλμπουμ «Nebraska» (1982) το οποίο ηχογράφησε ο Σπρίνγκστιν στο δωμάτιο του στο Κολτς Νεκ του Νιου Τζέρσεϊ σε ένα τετρακάναλο κασετόφωνο
LIFO NEWSROOM
Ντάριο Αρτζέντο: Ο «Χίτσκοκ της Ιταλίας» με τα λοξά πλάνα που προκαλούσε πανικό στις κινηματογραφικές αίθουσες

Πολιτισμός / Ντάριο Αρτζέντο: Ο «Χίτσκοκ της Ιταλίας» με τα λοξά πλάνα που προκαλούσε πανικό στις κινηματογραφικές αίθουσες

Ο Ντάριο Αρτζέντο που σε λίγες ημέρες συμπληρώνει τα 85 του χρόνια έχει πλέον αποσυρθεί από τα κινηματογραφικά πλατό εδώ και τρία χρόνια, καθώς πέρα από το εμπόδιο της ηλικίας του απογοητεύτηκε και από την αποδοχή που είχε η τελευταία του ταινία «Μαύρα Γυαλιά»
LIFO NEWSROOM
Φεστιβάλ Βενετίας 2025: Έφτασαν Γιώργος Λάνθιμος και Έμα Στόουν - Ο σκηνοθέτης φορούσε καρφίτσα με παλαιστινιακή σημαία

Πολιτισμός / Φεστιβάλ Βενετίας 2025: Έφτασαν Γιώργος Λάνθιμος και Έμα Στόουν - Ο σκηνοθέτης φορούσε καρφίτσα με παλαιστινιακή σημαία

«Μου αρέσει να δουλεύω με τον Γιώργο» δήλωσε η Έμα Στόουν - «Η ταινία δείχνει τι συμβαίνει τώρα στην κοινωνία» τόνισε ο σκηνοθέτης
LIFO NEWSROOM
Το Μουσείου Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ κινδυνεύει να κλείσει

Πολιτισμός / Το Μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ κινδυνεύει να κλείσει

Το μουσείο ζητά από την κυβέρνηση να παρέχει επιπλέον 2,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για να καλυφθούν οι απαραίτητες αναβαθμίσεις και τα μέτρα βιωσιμότητας – τονίζοντας ότι αυτό δεν αποτελεί απλώς οικονομική ενίσχυση, αλλά συμβατική υποχρέωση
LIFO NEWSROOM