WSJ: Η Ιταλία, όχι η Ελλάδα, το βασικό ερώτημα για το ευρώ

WSJ: Η Ιταλία, όχι η Ελλάδα, το βασικό ερώτημα για το ευρώ Facebook Twitter
0

«Η Ελλάδα μπορεί να είναι το καναρίνι στο ανθρακωρυχείο της ευρωζώνης, αλλά η Ιταλία είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο*», γράφει η Wall Street Journal σε άρθρο με τίτλο «Η Ιταλία, όχι η Ελλάδα, το βασικό ερώτημα για το ευρώ».

«Για να ευημερήσει η ευρωζώνη, τα μέλη της θα πρέπει να είναι καλύτερα εντός (σ.σ. της ένωσης) απ' ό,τι εκτός, όπως έχει επισημάνει ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Το πιο προφανές παράδειγμα του παραπάνω είναι η Ελλάδα. Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει μια νέα δέσμη προτάσεων πολιτικής στην ευρωζώνη, στην προσπάθεια της να ξεκλειδώσει 7,2 δισ. ευρώ σε χρηματοδότηση, καθώς πλησιάζουν προθεσμίες για πληρωμές στο ΔΝΤ και αποπληρωμή χρέους. Οι νέες ιδέες βασίζονται κυρίως σε νέα φορολογικά έσοδα και φαίνεται να είναι αισιόδοξες. Πολλοί επενδυτές συνεχίζουν να περιμένουν ότι η Ευρώπη θα καταλήξει σε κάποια συμφωνία που θα κρατά την Ελλάδα στο ευρώ, αν και τα νεύρα δοκιμάζονται από την έλλειψη προόδου μέχρι στιγμής», τονίζει το άρθρο και συνεχίζει:

«Αλλά ένα πιο μακροπρόθεσμο και αναμφίβολα πιο σημαντικό ερώτημα αφορά την Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Εάν η κρίση της Ελλάδας είναι οξεία, τότε της Ιταλίας είναι χρόνια: μετά βίας (η οικονομία της χώρας) έχει σημειώσει κάποια ανάπτυξη από την ένταξη της στο ευρώ».

«Στην πραγματικότητα, η ιταλική οικονομία επιβραδύνει για δεκαετίες: τη δεκαετία του 1980 ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης ήταν 2,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ. Μειώθηκε στο 1,4% τη δεκαετία του 1990, στο 0,6% την πρώτη δεκαετία αυτού του αιώνα και είναι κατά μέσο όρο στο -0,5% από το 2010», τονίζεται.

Η WSJ σημειώνει ότι «υπάρχουν ελπίδες για την Ιταλία» λόγω της βοήθειας από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και την αποδυνάμωση του ευρώ, ωστόσο τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή και την ανεργία δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά. Πάντως, η εφημερίδα αναφέρει πως οικονομολόγοι έχουν την τάση να βλέπουν τα παραπάνω ως απογοητευτικά, αλλά προσωρινά: με τις συνθήκες στην ευρωζώνη συνολικά να βελτιώνονται, η Ιταλία πρέπει να επωφεληθεί. «Πράγματι, αν η Ιταλία δεν μπορεί να αναπτυχθεί τώρα, τότε πότε;», σημειώνεται χαρακτηριστικά, ενώ χαρακτηρίζονται ως αξιέπαινες οι προσπάθειες του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντζι για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και ειδικά για τη βελτίωση της αγοράς εργασίας.

Το δημοσίευμα αναφέρεται τέλος στις σημαντικές ημερομηνίες το επόμενο διάστημα για το μέλλον της ευρωζώνης: στις 9 Απριλίου η αποπληρωμή από την Ελλάδα 450 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ είναι ένα βασικό εμπόδιο. Στις 13 Μαΐου θα πρέπει να ανακοινωθεί η έξοδος της Ιταλίας από τρία χρόνια ύφεσης: «εάν δεν συμβεί αυτό, θα πρέπει να αναμένονται και νέα ερωτήματα ως προς το τι προσφέρει το ενιαίο νόμισμα στα μέλη του», καταλήγει το δημοσίευμα.

* Το καναρίνι μέσα στο ορυχείο, υπήρχε για να προειδοποιεί τους εργάτες -όταν αρρώσταινε και σταματούσε να κελαηδά- πως κάτι δεν πάει καλά μέσα στο ορυχείο, και ενδεχόμενες αναθυμιάσεις μπορούν να αποβούν θανατηφόρες στους εργάτες.

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο: έκφραση που παραπέμπει σε ένα πρόβλημα που όλοι το γνωρίζουν αλλά κάνουν πως δεν βλέπουν.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Οικονομία / Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ο κανονισμός της ΕΕ για την απανθρακοποίηση φέρνει αυξήσεις σε βενζίνη, πετρέλαιο και μαζούτ – Αντιδράσεις για τον αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα και την καθημερινότητα
LIFO NEWSROOM
ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οικονομία / ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν εργασίες διαμόρφωσης, εγκατάσταση ραμπών και αναβατορίων, τοποθέτηση αυτοματισμών και ειδικού εξοπλισμού, καθώς και αμοιβές μηχανικών
LIFO NEWSROOM
Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM