Tσακαλώτος στη Guardian: «Οι Έλληνες που πιστεύουν ότι η χώρα θα πήγαινε καλύτερα με τη δραχμή, κάνουν λάθος»

Tσακαλώτος στη Guardian: «Οι Έλληνες που πιστεύουν ότι η χώρα θα πήγαινε καλύτερα με τη δραχμή, κάνουν λάθος» Facebook Twitter
Φωτο.: Παναγιώτης Μοσχανδρέου
4

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στη βρετανική εφημερίδα Guardian, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστηρίζει πως «είναι σημαντικό να αισθανθούν οι Έλληνες ότι οι θυσίες τους αποδίδουν» και καλεί τους πιστωτές να αποδεχθούν το γεγονός ότι ορισμένες μεταρρυθμίσεις μπορούν να εφαρμοσθούν μόνο σταδιακά.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο συνταξιοδοτικό σύστημα και τις απαιτήσεις των πιστωτών, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε: «Η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι η μεταρρυθμιστική κόπωση, οι νόμοι εξακολουθούν να έρχονται και να ψηφίζονται και ο κόσμος δεν βλέπει φως στο τέλος του τούνελ. Έχουν γίνει ήδη 12 μειώσεις στις συντάξεις».

Ο υπουργός τόνισε επιπλέον ότι είναι αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει καρότο και μαστίγιο για να διερευνήσει όσους «τη γλύτωσαν φθηνά». Στόχος είναι να συμβάλλουν και οι πλούσιοι στην ανοικοδόμηση της χώρας που έχει χάσει το 25% του εθνικού της προϊόντος, σημειώνει η εφημερίδα. «Είχαμε τόσο μεγάλη πίεση (σ.σ. κατά τη διάρκεια την πρώτης κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ), πηγαίνοντας από κρίση σε κρίση και με χρηματοδοτική πίεση, ώστε δεν είχαμε χρόνο να ελέγξουμε τους πλούσιους και να δημιουργήσουμε ένα αίσθημα δικαιοσύνης» ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Τώρα, εξετάζουμε σοβαρά προγράμματα εθελοντικών δηλώσεων για τους Έλληνες που έβγαλαν τις καταθέσεις τους από την Ελλάδα. Κάνουμε σημαντικό έργο, διασταυρώνοντας τις εκροές από ελληνικές τράπεζες με τις φορολογικές δηλώσεις και ψάχνουμε σε όλες τις λίστες, περιλαμβανομένης της λίστας με τους Έλληνες που έχουν ακίνητη περιουσία στο Λονδίνο». Ούτε η Νέα Δημοκρατία ούτε το ΠΑΣΟΚ θα τολμούσαν ποτέ να αντιμετωπίσουν το θέμα αυτό, «επειδή θα ήταν σαν να ψήφιζαν οι γαλοπούλες για τα Χριστούγεννα - όλη η κοινωνική βάση τους στηρίζεται σε παλαιές πελατειακές πολιτικές», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Κλειδί για την επιτυχία του προγράμματος είναι η ελάφρυνση του χρέους, που τώρα θεωρείται ζωτικής σημασίας για να δώσει στους επενδυτές τον «καθαρό ορίζοντα» που θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και θα δημιουργήσει τις αναγκαίες θέσεις απασχόλησης. Εάν το βάρος του ελληνικού χρέους αρθεί, η κυβέρνηση πιστεύει ότι αυτό θα προσφέρει τελικά την ασφάλεια που χρειάζεται για να εξαλειφθεί το ενδεχόμενο ενός Grexit, σημειώνει η εφημερίδα. Ο κ. Τσακαλώτος, συνεχίζει η εφημερίδα, θα ήθελε να δει τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους να αρχίζει τον Φεβρουάριο, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι μεταρρυθμίσεις και η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους πιστωτές. Με τις χώρες της ΕΕ να έχουν αποκλείσει σχεδόν βέβαια την απευθείας διαγραφή χρέους, η χρονική επέκταση των λήξεων των δανείων και των περιόδων χάριτος θα είναι πιθανότατα καθοριστικής σημασίας για τη συμφωνία, σημειώνει η εφημερίδα. «Η συζήτηση για το χρέος είναι απόλυτα καθοριστική για το ερώτημα της αβεβαιότητας (για το μέλλον της Ελλάδας)», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να μη μετατεθεί χρονικά.

Μιλώντας για το πρώτο αριστερό μνημόνιο ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε: «Το κρίσιμο τεστ για την Αριστερά δεν είναι η εφαρμογή του προγράμματος - άλλες δυνάμεις θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό το ίδιο καλά.Κάναμε αυτό τον συμβιβασμό και έχουμε καθήκον να το εφαρμόσουμε, αλλά μόνο εάν αυτός αφήνει χώρο για ριζικές πρωτοβουλίες στην υγεία και την εκπαίδευση - τον κοινωνικό τομέα, για τον οποίο θα ήταν υπερήφανη η Αριστερά».

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε επιπλέον δεν υπήρχε άλλη επιλογή από την τριετή συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση, κάτι που χαρακτήρισε ως έναν πολύ δύσκολο συμβιβασμό. Οι Έλληνες που πιστεύουν ότι η χώρα θα πήγαινε καλύτερα, εάν επέστρεφε στη δραχμή, κάνουν λάθος», είπε με νόημα ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Το επιχείρημα ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα, εάν είχαμε φύγει από την Ευρωζώνη τον Ιούλιο φαίνεται να βασίζεται σε μία υπόθεση ότι δεν θα είχαμε καθόλου χρηματοδοτικές ανάγκες και ότι δεν θα χρειαζόταν να προσφύγουμε στο ΔΝΤ για ένα νέο δάνειο για να καλύψουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες και ότι το ΔΝΤ δεν θα έθετε όρους», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας: «Αυτή η ιδέα ότι εκτός της Ευρωζώνης θα είχες απόλυτη ελευθερία να κάνεις ότι θέλεις, δεν στηρίζεται από την οικονομική θεωρία ή την οικονομική ιστορία».

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ