"Τρύπα" 24 εκατ.ευρώ στον ΕΟΠΥΥ λόγω των τζάμπα ιατρικών υπηρεσιών στους τουρίστες

"Τρύπα" 24 εκατ.ευρώ στον ΕΟΠΥΥ λόγω των τζάμπα ιατρικών υπηρεσιών στους τουρίστες Facebook Twitter
2

Τη «μαύρη τρύπα» των τζάμπα ιατρικών υπηρεσιών που παρέχει το οικονομικά ασθενές ΕΣΥ προσπαθεί να μειώσει ο ΕΟΠΥΥ, μέσα από νέα εγκύλιο με επικαιροποιημένες οδηγίες για την είσπραξη των νοσηλίων από τους αλλοδαπούς ασθενείς.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στα ΝΕΑ, ένας στους τρεις Ευρωπαίους τουρίστες, οι οποίοι χρειάζονται να εισαχθούν εκτάκτως στο νοσοκομείο ή επισκέπτονται το κοντινότερο Κέντρο Υγείας κατά την διάρκεια των διακοπών τους, δεν καταβάλει (μέσω του ασφαλιστικού του φορέα) το κόστος του νοσηλίου ή των εξετάσεων στις οποίες υποβάλλεται.

Σαν αποτέλεσμα, πέρσι, χάθηκαν εξ΄ αιτίας της αδυναμίας του ΕΟΠΥΥ να ενημερωθεί για τις ιατρικές υπηρεσίες που παρήχθησαν στους τουρίστες τουλάχιστον 24 εκατομμύρια ευρώ. Αντίστοιχα, το ποσό που εισέπραξε το 2014 άγγιξε τα 60 εκατομμύρια ευρώ για ιατρικές υπηρεσίες που παρασχέθηκαν σε πολίτες άλλων κρατών.

Η εγκύκλιος

 

Την τήρηση των διαδικασιών είσπραξης νοσηλίων από τους τουρίστες οι οποίοι καταφεύγουν στις δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες υγείας, ζητά με εγκύκλιό του ο πρόεδρος του Οργανισμού Δημήτρης Κοντός.

Στην εγκύκλιο υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας δεν καλύπτει παροχές σε είδος στις περιπτώσεις που ο σκοπός της προσωρινής διαμονής είναι η ιατρική περίθαλψη και ο τοκετός.

Επιπλέον, οποιαδήποτε ιατρική περίθαλψη ζωτικής σημασίας (αιμοκάρθαση, οξυγονοθεραπεία, ειδικές θεραπείες άσθματος, ηχοκαρδιογράφημα, χημειοθεραπεία), που πραγματοποιείται σε ειδικευμένες ιατρικές μονάδες, πρέπει να αποτελεί αντικείμενο «προγενέστερης συμφωνίας μεταξύ του ασφαλισμένου και της μονάδας», προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η περίθαλψη θα είναι διαθέσιμη.

Ιδιωτικά πληρώνουν οι Ευρωπαίοι όταν:

  • δεν φέρουν έντυπο δικαίωμα κατά τη στιγμή της παροχής της περίθαλψης.
  • επιλέγουν πάροχο εκτός των δομών του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), του ΕΣΥ και του δικτύου συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ παρόχων.

Επιπλέον, πληρώνουν και οι πολίτες χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις οποίες η Ελλάδα δεν έχει υπογράψει σχετική συμφωνία. Επίσης δεν καλύπτονται οι ανασφάλιστοι και οικονομικά αδύναμοι Ευρωπαίοι και μη πολίτες, οι οποίες δεν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ