Μία ανώτατη κυβερνητική πηγή έρχεται να προστεθεί σε όσους διαψεύδουν κατηγορηματικά το ρεπορτάζ του ΑΠΕ για ακύρωση της περικοπής των συντάξεων. 

 

Μετά τις πηγές που μίλησαν στο Reuters και την απόσταση που πήρε η Κομισιόν από το δημοσίευμα του ΑΠΕ περί ακύρωσης και όχι απλής αναβολής της περικοπής των συντάξεων, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών διαψεύδει το ρεπορτάζ. 

 

«Δεν είναι αληθές το δημοσίευμα - Δεν γίνεται καμία διαπραγμάτευση, σύζήτηση γίνεται και άρα οι θεσμοί δεν μπορούν ούτε να συμφωνήσουν ούτε να διαφωνήσουν» , τόνισε ανώτατο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ.

 

«Εσείς ξέρετε καλύτερα από όλους ότι αυτό που μεταδίδει το ΑΠΕ δεν μπορεί να είναι αλήθεια. Είναι λάθος, γιατί δεν γίνεται διαπραγμάτευση, συζήτηση γίνεται. Άρα (οι θεσμοί) δεν μπορούσαν ούτε να συμφωνήσουν, ούτε να διαφωνήσουν» τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή σε οικονομικούς συντάκτες. 

 

«Η μόνη θέση που πρέπει να λαμβάνετε υπ' όψιν είναι η απάντηση που έδωσε για το θέμα ο Πρόεδρος Γιούνκερ και όλες τις άλλες μπορείτε να τις αγνοήσετε», σημείωσε σύμφωνα με το Reuters ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής Αλεξάντερ Bίντερσταϊν κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ερωτηθείς για το ελληνικό αίτημα να μην εφαρμοστεί η συνταξιοδοτική περικοπή.

 

Ο Βίντερσταϊν παρέπεμψε ουσιαστικά στη δήλωση του Γιούνκερ, που είχε ξεκαθαρίσει ότι «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται».

 

Οι πιστωτές της Ελλάδας πιθανώς «παγώνουν» την άμεση έγκριση για την αναστολή της περικοπής των συντάξεων, καθώς ολοκλήρωσαν την πρώτη τους αποστολή στην Αθήνα στο πλαίσιο της εποπτείας μετά το πρόγραμμα, σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

 

Μία από τις δύο πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, χαρακτηρίζει «πρώιμη» την εικασία ότι οι δανειστές έχουν συμφωνήσει με την ελληνική θέση για το ασφαλιστικό και η άλλη τονίζει πως δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις.

 

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικαλείτο το πρωί ευρωπαϊκές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες οι θεσμοί θεωρούσαν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, και μιλούσαν πια όχι για αναβολή αλλά για ακύρωσή της περικοπής.

 

Η Νέα Δημοκρατία είχε αντιδράσει νωρίτερα, κάνοντας λόγο για fake news. Το ΑΠΕ υποστήριζε μεταξύ άλλων πως για την ακύρωση του μέτρου έχουν ενημερωθεί όλα τα κόμματα, αλλά η Νέα Δημοκρατία επιμένει πως δεν ενημερώθηκε για αυτό.

 

«Καλούμε την διοίκηση του ΑΠΕ να συνειδητοποιήσει ότι είναι αδιανόητο να χρησιμοποιεί το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ως όχημα διασποράς ψευδών ειδήσεων και να το έχει μετατρέψει σε όργανο προπαγάνδας της κυβέρνησης», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Πειραιώς.

 

Αντίστοιχη στάση τήρησε και το Κίνημα Αλλαγής, τονίζοντας πως το δημοσίευμα του ΑΠΕ δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς ούτε το κόμμα ενημερώθηκε σχετικά.

 

Για ψηφοθηρία και επικοινωνιακή τακτική κατηγόρησε το Μαξίμου και η Ένωση Κεντρώων.

 

«Στις 15 Οκτωβρίου θα ξέρουμε με ακρίβεια, εάν το μέτρο που έχει ψηφίσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την περικοπή των συντάξεων εφαρμοστεί, καταργηθεί ή πάρει χρονική παράταση», τονίζει στην ανακοίνωση του το κόμμα.

 

«Είναι πολιτικά ανέντιμο να παίζει η Κυβέρνηση με την ζωή εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων που βιώνουν πολύ δύσκολα την καθημερινότητά τους».