Ενεργειακή κρίση: «Λεφτά υπάρχουν» διαμηνύει ο Γερμανός υπ. Ενέργειας - Το σχέδιο στήριξης των πολιτών

SZ: Θα κάνει κρύο τον χειμώνα στη Γερμανία, όμως, «λεφτά υπάρχουν» διαμηνύει ο υπ. Ενέργειας Facebook Twitter
0

Στα «σκαριά» βρίσκονται, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, τα κανονιστικά διατάγματα για την εφαρμογή του αναθεωρημένου Νόμου περί Ενεργειακής Ασφάλειας στη Γερμανία, που μεταξύ άλλων προβλέπουν μάξιμουμ θερμοκρασία θέρμανσης για 186.000 δημόσια κτήρια στους 19 βαθμούς Κελσίου αλλά και παύση της νυχτερινής φωταγώγησης ιστορικών μνημείων στη Γερμανία.

«Πρόκειται για προετοιμασίες για έναν χειμώνα, κατά τον οποίο το φυσικό αέριο θα φτάνει με μειωμένη ροή και οι τιμές θα αυξάνονται ολοένα περισσότερο», παρατηρεί η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου όπου έδωσε εκτενή συνέντευξη ο Χάμπεκ. 

«Καιρός για μπάνιο στην πισίνα, τροπικές νύχτες - Το πραγματικό κρύο φαίνεται απείρως μακριά τις μέρες που διανύει τώρα η Γερμανία. Όμως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προετοιμάζεται για έναν χειμώνα, στον οποίο όλοι θα πρέπει κυριολεκτικά να ντυθούν ζεστά. Είναι ήδη ξεκάθαρο: Θα κάνει κρύο στη χώρα» αναφέρει η εφημερίδα.

Ερωτηθείς για το αν φοβάται πράγματι το φθινόπωρο, ο Γερμανός υπουργός απαντά: «Όχι δεν φοβάμαι. Ο φόβος είναι ένα συναίσθημα που παραλύει. Αλλά φυσικά ανησυχώ για την κοινωνική συνοχή, για τη βιομηχανία και τους πολίτες.  Πρόκειται για ασυνήθιστους καιρούς με μεγάλες προκλήσεις.  Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να κατευθύνουμε τη χώρα καλά μέσα σε όλα αυτά». 

Ο Χάμπεκ εστιάζει κυρίως σε εκείνες τις κατηγορίες πολιτών στη Γερμανία -οι οποίες είναι πολλές- που θα μπορέσουν με δυσκολία να τα βγάλουν πέρα τον χειμώνα εξαιτίας των αυξημένων τιμών ενέργειας.

«Όσοι ζουν κατά μέσο όρο με λίγα χρήματα ή με κοινωνικά βοηθήματα ή επίδομα στέγασης θα πρέπει να απαλλαγούν πλήρως από το πρόσθετο ενεργειακό κόστος, αναλογικά δηλαδή τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Αυτή είναι η λογική βάσει της οποία πρέπει να ενεργούμε. Αυτό μας δίνει μια ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε τον χειμώνα δυνατοί και ενωμένοι» αναφέρει ο Γερμανός υπουργός.

Εν μέσω της γενικής αβεβαιότητας για την εξέλιξη της τιμής φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες οι δημοσιογράφοι της SZ ρωτούν τον υπουργό κατά πόσο το γερμανικό κράτος διαθέτει τα χρηματικά μέσα για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. 

«Όταν οι τιμές αυξάνονται, το κράτος έχει αυτόματα περισσότερα έσοδα - πχ από τον ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο. Αυτά τα χρήματα πρέπει να χρησιμοποιούνται για ελάφρυνση» αναφέρει ο Ρόμπερτ Χάμπεκ συμπληρώνοντας:

«Δεν είναι μυστικό, πιστεύω δηλαδή ότι ορισμένες εταιρείες που αποκομίζουν μεγάλα κέρδη εξαιτίας του πολέμου θα μπορούσαν να συμβάλουν περισσότερο. Έχει ξεκινήσει μια κριτική συζήτηση επ’ αυτού. Όμως αν διερωτώμαστε κατά πόσον υπάρχουν επαρκή χρήματα, θα ήθελα να επισημάνω: λεφτά υπάρχουν. Xρήματα δηλαδή που δεν περίμεναν καν εταιρείες ή φορείς εκμετάλλευσης ενεργειακών συστημάτων ότι θα αποκόμιζαν. Μέρος αυτών θα πρέπει να μπορεί να αξιοποιηθεί για την ελάφρυνση των καταναλωτών.»

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ