Σταϊκούρας: Η οικονομία μπορεί να ανταπεξέλθει για 2-3 μήνες χωρίς χρήση του «μαξιλαριού»

Σταϊκούρας: Η οικονομία μπορεί να ανταπεξέλθει για 2-3 μήνες χωρίς χρήση του «μαξιλαριού» Facebook Twitter
Η ύφεση θα είναι παροδική, δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας (Πηγή φωτό EUROKINISSI)
0

Ο Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να ανταπεξέλθει στην κρίση λόγω κορωνοϊού, χωρίς να καταφύγει στο «μαξιλάρι» ασφαλείας.

Το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να αντεπεξέλθει με επάρκεια τους επόμενους 2- 3 μήνες, χωρίς να γίνει χρήση του «μαξιλαριού» ασφαλείας, ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Η ύφεση θα είναι παροδική, επειδή δεν βασίζεται σε εγγενή προβλήματα της οικονομίας, αλλά σε εξωγενείς παράγοντες, σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας. Εκτίμησε παράλληλα ότι εάν η κρίση διαρκέσει και τους επόμενους 2 μήνες, η ύφεση στη χώρα θα είναι κοντά στο 3% και το β' εξάμηνο θα έχει θετικά χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι καλύπτουν ουσιαστικά τον Απρίλιο. Ακόμη, προανήγγειλε για το επόμενο διάστημα και στοχευμένες πολιτικές, «φωτογραφίζοντας» τον τουρισμό, τον ξενοδοχειακό κλάδο και τον κλάδο της ενέργειας.

Σε ερώτηση για το εάν θα παραταθεί η προθεσμία για το καθεστώς προστασίας της α' κατοικίας που λήγει στις 30 Απριλίου, ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι οι απαντήσεις θα δοθούν την κατάλληλη χρονική στιγμή. Παρά την κρίση, οι πολίτες συνεχίζουν να υποβάλλουν αιτήσεις στην ειδική πλατφόρμα και έως τώρα έχουν υποβληθεί περισσότερες από 3.100 αιτήσεις, σημείωσε. Πρόσθεσε όμως ότι πρέπει να διαφυλαχτεί η κουλτούρα πληρωμών και πως «για τους πολίτες που έχουν τη δυνατότητα, επιδιώκουμε και θέλουμε να πληρώνουν».

Τέλος, όταν ρωτήθηκε αν εξετάζονται μειώσεις μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δήλωσε πως «σήμερα δεν εξετάζεται αυτό. Εάν η έκταση της κρίσης είναι αυτή που προσδοκούμε, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο τραπέζι». Ανάλογη τοποθέτηση έκανε σήμερα και ο Στέλιος Πέτσας, σημειώνοντας ότι «Αν υπάρξει οποιαδήποτε τέτοια πρόθεση, θα σημαίνει ότι θα έχουμε φύγει πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα που έχουμε βάλει αυτήν τη στιγμή για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

 

 

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Σκάφη, πισίνες, δάνεια, καταθέσεις στο εξωτερικό και ιδιωτικά σχολεία

Οικονομία / Φορολογικές δηλώσεις: Σκάφη, πισίνες, δάνεια, καταθέσεις στο εξωτερικό και ιδιωτικά σχολεία

Σε 1.659.748 ανέρχονται οι φορολογούμενοι που δηλώνουν ότι έχουν λάβει δάνεια στεγαστικά ή καταναλωτικά, πληρώνοντας δόσεις συνολικού ύψους 6,24 δισεκ. ευρώ ή κατά μέσο όρο 3.700 ευρώ
LIFO NEWSROOM
Πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου μνημονίου - Το σχέδιο της κυβέρνησης

Οικονομία / Πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου μνημονίου - Το σχέδιο της κυβέρνησης

Η ισχυρή ανάπτυξη και τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα επιτρέπουν στην Ελλάδα να αποπληρώσει πρόωρα τις δανειακές υποχρεώσεις που ανέλαβε κατά τη διάρκεια των μνημονίων και να διανείμει κοινωνικό μέρισμα στους πολίτες
LIFO NEWSROOM