Σταϊκούρας: Δεν υπάρχει περίπτωση lockdown- Επαρκή τα ταμειακά διαθέσιμα για όποιες κρίσεις, υπό προϋποθέσεις

Σταϊκούρας: Δεν υπάρχει περίπτωση lockdown- Επαρκή τα ταμειακά διαθέσιμα για όποιες κρίσεις, υπό προϋποθέσεις Facebook Twitter
Πηγή φωτό EUROKINISSI
0

Ο Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση lockdown ενώ τόνισε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα είναι επαρκή για την αντιμετώπιση των όποιων κρίσεων, υπό προϋποθέσεις. 

Ο υπουργός Οικονομικών κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα αν «υπάρχουν λεφτά» για ένα lockdown. 

«Πρώτα από όλα, δεν υπάρχει περίπτωση lockdown, όπως το έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση και το έχει επαναλάβει σε όλους τους τόνους. Όπως το γνωρίζαμε το lockdown στο παρελθόν», απάντησε αρχικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3. 

«Τα ταμειακά διαθέσιμά μας είναι επαρκή και ασφαλή για να ανταποκριθούν- υπό προϋποθέσεις, δηλαδή το δημοσιονομικό περιθώριο- σε οποιεσδήποτε κρίσεις υπάρχουν ή προκύψουν», συμπλήρωσε ο κ. Σταϊκούρας. 

Πέρα από την υγειονομική κρίση, σημείωσε «το καλοκαίρι έπρεπε να βρούμε 500 εκατομμύρια για να καλύψουμε τις επιπτώσεις των πυρκαγιών. Τώρα, έχουμε την ενεργειακή κρίση και έχουμε δώσει μέχρι στιγμής 1,1 δισ. ευρώ. Αυτοί είναι έξτρα πόροι, που βρέθηκαν επειδή είχαμε ασφαλή ταμειακά διαθέσιμα». 

«Θα είμαστε κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί, αν χρειαστεί και το 2022 ανάλογα με τις εξελίξεις », συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών, αλλά διευκρίνισε: «Το ότι έχεις ταμειακά διαθέσιμα δεν σημαίνει ότι έχεις και τον δημοσιονομικό χώρο να διαθέσεις αυτούς τους πόρους στην κοινωνία. Γιατί το να δώσεις πόρους σημαίνει ότι αυξάνει το έλλειμμα». 

Σε 10-12 δόσεις ο ΕΝΦΙΑ 

Σε ό,τι αφορά στον ΕΝΦΙΑ, ο Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι στόχος είναι να καταβάλλεται από τον Μάρτιο, σε τουλάχιστον 10 ή 12 δόσεις. 

«Έχουμε ενσωματώσει στην άσκηση του ΕΝΦΙΑ τις αντικειμενικές αξίες. Πρέπει να αλλάξουμε τους συντελεστές και τις κλίμακες- γιατί δεν έχουμε στόχο να ανέβει ούτε ένα ευρώ ο ΕΝΦΙΑ συνολικά- και αυτή η άσκηση να ολοκληρωθεί περίπου τον Ιανουάριο, ώστε να καταβάλλεται από τον Μάρτιο σε τουλάχιστον 10 ή 12 δόσεις», δήλωσε ο υπουργός. 

Ο φόρος θα είναι «κοινωνικά δικαιότερος», θα αποπληρώνεται σε περισσότερες δόσεις και «προσδοκούμε οι περισσότεροι πολίτες να πληρώνουν ακόμη μικρότερο ΕΝΦΙΑ από αυτό που πληρώνουν την τελευταία διετία, καθώς έχουμε εντάξει στον προϋπολογισμό μείωση του φόρου κατά 60 εκατ. ευρώ», συμπλήρωσε. 

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ