ΣΕΒ: Xιλιάδες θέσεις υψηλής εξειδίκευσης εξαφανίστηκαν στα χρόνια της κρίσης

ΣΕΒ: Xιλιάδες θέσεις υψηλής εξειδίκευσης εξαφανίστηκαν στα χρόνια της κρίσης Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Από την αρχή της οικονομικής κρίσης, εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης εξαφανίστηκαν από την αγορά εργασίας, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών. 

Υπολογίζεται πως 377.000 διευθυντικά στελέχη και 315.000 εξειδικευμένοι τεχνίτες είτε έφυγαν στο εξωτερικό είτε - όσοι δεν παραμένουν άνεργοι - εργάζονται σε θέσεις κατώτερες των δυνατοτήτων τουw ή τελείως άσχετες με το γνωστικό τους αντικείμενο. 

«Δυστυχώς, πρόκειται για μια ανυπολόγιστη απώλεια δεξιοτήτων, που χρειάζεται τεράστια προσπάθεια για να επανακτηθεί», σημειώνει ο ΣΕΒ, τονίζοντας πως η χώρα μας «δεν κάνει παρά αμελητέες προσπάθειες στους τομείς της δια βίου επανεκπαίδευσης του πληθυσμού, καθώς και επαγγελματικής κατάρτισης των νέων γενιών».

Κατά τον Σύνδεσμο, το υφιστάμενο φορολογικό σύστημα «φορολογεί με δημευτικό τρόπο τα εισοδήματα των υψηλόβαθμων στελεχών», ωθώντας τους στην μετανάστευση. 

Μεταξύ του 2008 και του 2013, συντελέστηκε μία «καθολική μείωση της απασχόλησης σε όλους τους κλάδους», και έκτοτε οι τομείς που κερδίζουν περισσότερο σε προστιθέμενη αξία δεν είναι οι «εξωστρεφείς κλάδοι», υπογραμμίζει ο ΣΕΒ. 

Το 2008 η χώρα διέθετε 482.000 διευθυντικά στελέχη. Δέκα χρόνια αργότερα, έχουν μείνει μόνο 105.000 - καταγράφοντας μείωση 78%. Στο ίδιο διάστημα οι ειδικευμένοι τεχνίτες μειώθηκαν από τους 668.000 στους 353.000 και οι τεχνικοί και βοηθοί επιστήμονες έπεσαν από 379.000 σε 304.000.

Αντίθετα, αυξήθηκαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες κατά 10% σε 741.000. Όπως σημειώνει ο ΣΕΒ, η εξέλιξη αυτή, με μεγάλη πιθανότητα αποτυπώνει την έξοδο, στα ελεύθερα επαγγέλματα, ανθρώπων οι οποίοι έμειναν άνεργοι και δεν ήταν κοντά σε ηλικία συνταξιοδότησης.

Ταυτόχρονα, παρατηρήθηκε αύξηση 34% στους πωλητές και στους υπαλλήλους παροχής υπηρεσιών, τονίζει ο ΣΕΦ, κάνοντας λόγο για απασχόληση «χαμηλών δεξιοτήτων και μισθών». 

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM