Ρεύμα: Πτώση αναμένεται στις τιμές του Φεβρουαρίου - «Βουτιά» για τιμολόγια κι επιδοτήσεις

Ρεύμα: Πτώση αναμένεται στις τιμές του Φεβρουαρίου - «Βουτιά» για τιμολόγια κι επιδοτήσεις Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

Η σημαντική πτώση στις τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να αντικατοπτριστεί στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος το επόμενο διάστημα, με αποτέλεσμα να υπάρξει και πτώση στο επίπεδο των επιδοτήσεων. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του imerisia.gr, στις 20 Ιανουαρίου οι προμηθευτές ενέργειας αναμένεται να ανακοινώσουν τις τιμές του ρεύματος για το Φεβρουάριο στις οποίες και θα υπάρχουν μεγάλες μειώσεις στις ανταγωνιστικές χρεώσεις των λογαριασμών ρεύματος.   

Συγκεκριμένα, οι ευνοϊκές συνθήκες στις ευρωπαϊκές αγορές του φυσικού αερίου με την αποκλιμάκωση του TTF στα επίπεδα των 63 και 65 ευρώ/MWh μειώνουν το κόστος του ρεύματος και αντίστοιχα τις προβλέψεις των προμηθευτών για τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος τον επόμενο μήνα. 

Το φυσικό αέριο αποτελεί στην Ελλάδα το 40% του ενεργειακού μείγματος που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ρεύματος από τα εργοστάσια της ΔΕΗ και των ιδιωτικών ομίλων. Ως εκ τούτου, στις περιόδους αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου το κόστος ηλεκτροπαραγωγής ανεβαίνει αντίστοιχα, επηρεάζοντας προς τα πάνω τους λογαριασμούς χιλιάδων πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει η ίδια πηγή,  οι τιμές των προμηθευτών αναμένεται να κινηθούν τον Φεβρουάριο στα επίπεδα 0,20 με 0,22 ευρώ/kWh δηλαδή πολύ χαμηλά ίσως και πάνω από 50%, σε σχέση με τις ανταγωνιστικές χρεώσεις του Ιανουαρίου. Τον τρέχοντα μήνα το εύρος των ανταγωνιστικών χρεώσεων που ανακοίνωσαν οι πάροχοι ήταν από τα 0,358 έως τα 0,489 ευρώ/kWh.

Οι επιδοτήσεις που έδωσε στη συνέχεια το ΤΕΜ οδήγησαν τις τελικές τιμές καταναλωτή σε ένα εύρος τιμών από 0,03 έως και 0,15 ευρώ/kWh.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χατζηδάκης: Έρχεται νέο νομοσχέδιο για να γίνει το Χρηματιστήριο πιο ελκυστικό

Οικονομία / Χατζηδάκης: Έρχεται νέο νομοσχέδιο για να γίνει το Χρηματιστήριο πιο ελκυστικό

Σε ερώτηση για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι παρά την πρόοδο και τη μεγάλη αύξηση των εξαγωγών την τελευταία πενταετία, παραμένει το πιο σημαντικό πρόβλημα
LIFO NEWSROOM