ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΡΙΖΑ

Ρεύμα: Χαμηλότερες οι τιμές για τον Οκτώβριο- Σήμερα οι ανακοινώσεις Σκρέκα για την επιδότηση

Ρεύμα: Τα τιμολόγια για τον Οκτώβριο- Στις 9:30 οι ανακοινώσεις Σκρέκα Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Χαμηλότερα σε σχέση με τον τρέχοντα μήνα Σεπτέμβριο είναι τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για τον Οκτώβριο που ανακοίνωσαν χθες το βράδυ οι προμηθευτές.

Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι το τιμολόγιο της ΔΕΗ για τον Οκτώβριο είναι 25 % χαμηλότερο σε σχέση με το τρέχον.

Οι τιμές, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, παραμένουν παρ' όλα αυτά σε υψηλά επίπεδα και το ενδιαφέρον των καταναλωτών στρέφεται στις κυβερνητικές ανακοινώσεις για το ύψος των επιδοτήσεων τον επόμενο μήνα, από το οποίο θα εξαρτηθεί η πραγματική επιβάρυνση των καταναλωτών.

Οι ανακοινώσεις από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα θα γίνουν σήμερα το πρωί στις 9.30 και αναμένεται να περιλαμβάνουν κλιμακωτή επιδότηση ανάλογα με την κατανάλωση, υψηλότερη στις χαμηλές καταναλώσεις.

Ενδεικτικά τα τιμολόγια που ανακοινώθηκαν από προμηθευτές:

ΔΕΗ 59,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες, 60,7 λεπτά για τις επόμενες και 55,4 λεπτά για το νυχτερινό τιμολόγιο.

Ήρων Protect 62 λεπτά ανά κιλοβατώρα

Elpedison 59,05-63,06 λεπτά ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας.

Volterra 68,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα

Ελίν 59,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Αναμένονται οι ανακοινώσεις από το σύνολο των προμηθευτών.

Σε 3 κλίμακες η επιδότηση

Το νέο κλιμακωτό μοντέλο της επιδότησης ρεύματος θα πριμοδοτεί με έξτρα ενίσχυση την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι και αφορά στην πρώτη κατοικία, τα εξοχικά, τις φοιτητικές κατοικίες και τις επιχειρήσεις.

Το νέο κλιμακωτό μοντέλο, που τίθεται σε εφαρμογή από τον Οκτώβριο βασίζεται στην αρχή όσο μικρότερη είναι η κατανάλωση τόσο μεγαλύτερη είναι η επιδότηση.

Με βάση τις πληροφορίες, κάθε μήνα θα ανακοινώνονται τρεις κλιμακωτές επιδοτήσεις που θα αντιστοιχούν στις προαναφερόμενες τρεις κατηγορίες κατανάλωσης.

Η πρώτη κλίμακα θα αφορά στις πρώτες 300 κιλοβατώρες (kWh) και θα έχει τη μεγαλύτερη επιδότηση ενώ η δεύτερη θα περιλαμβάνει ένα εύρος ενδιάμεσης κατανάλωσης και η τρίτη τις υπόλοιπες κιλοβατώρες υψηλότερης κατανάλωσης.

Η υψηλότερη ενίσχυση θα δίνεται στο χαμηλότερο κλιμάκιο (πρώτο), η δεύτερη θα είναι λίγο πιο χαμηλή στο δεύτερο κλιμάκιο και ακόμη πιο μικρή επιδότηση θα παρέχεται στο τρίτο κλιμάκιο κατανάλωσης με τις περισσότερες κιλοβατώρες.

Όσοι καταναλωτές ανήκουν στο τρίτο κλιμάκιο, αυτό της υψηλότερης κατανάλωσης ρεύματος και κάψουν κατά 15% λιγότερες κιλοβατώρες σε σχέση με πέρυσι θα έχουν έξτρα επιδότηση.

Η επιδότηση θα είναι τέτοια δε, ώστε να αγγίζει το ύψος της δεύτερης κλίμακας. Αντίστοιχα και οι καταναλωτές που ανήκουν στη δεύτερη κλίμακα κατανάλωσης και εξοικονομήσουν ενέργεια επίσης κατά 15% θα λαμβάνουν ενίσχυση ώστε να αγγίζουν και αυτοί με τη σειρά τους το ύψος της επιδότησης της πρώτης κλίμακας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα επιδοτεί με βάση τις πρώτες κιλοβατώρες που θα καταγράψουν οι μετρητές.

Όσοι αποκτήσουν για πρώτη φορά κατοικία ή μετακομίσουν σε καινούργια θα επιδοτηθούν με βάση το μέγεθος της κατανάλωσης που θα κάνουν την πρώτη φορά.

Οικονομία
0

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΡΙΖΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ