Reuters: Σχέδιο της ΕΚΤ για αγορά ομολόγων χωρίς τη Μπούντεσμπανκ

Reuters: Σχέδιο της ΕΚΤ για αγορά ομολόγων χωρίς τη Μπούντεσμπανκ Facebook Twitter
EPA
0

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώνει σχέδια έκτακτης ανάγκης για να υλοποιήσει το πρόγραμμά της τής αγοράς ομολόγων, ύψους πολλών τρισ. ευρώ, χωρίς τη συμμετοχή της Μπούντεσμπανκ.

Κάτι τέτοιο θα ισχύσει στην περίπτωση που το ανώτατο γερμανικό δικαστήριο εξαναγκάσει τη γερμανική κεντρική τράπεζα να εγκαταλείψει το σχήμα, δήλωσαν τέσσερις πηγές στο Reuters. Στην περίπτωση αυτού του κακού σεναρίου, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μία πρωτοφανή νομική δράση κατά της Μπούντεσμπανκ, που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχός της, δήλωσαν οι πηγές.

Το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο έχει δώσει στην ΕΚΤ προθεσμία έως τις αρχές Αυγούστου για να δικαιολογήσει τις μεγάλης κλίμακας αγορές κρατικών ομολόγων που έχει κάνει ή, διαφορετικά, να συνεχίσει το πρόγραμμα χωρίς τη Μπούντεσμπανκ, στην οποία αναλογεί περισσότερο από το ένα τέταρτο των συνολικών αγορών ομολόγων.

Οι περισσότερες πηγές αναμένουν ότι η νομική πρόκληση από το δικαστήριο της Καρλσρούης θα λυθεί από την ίδια τη Μπούντεσμπανκ, η οποία θα δείξει ότι η πολιτική ήταν κατάλληλη και θα απαντήσει στις ανησυχίες σχετικά με τις παράπλευρες συνέπειές της.

Ωστόσο, στελέχη της ΕΚΤ και εθνικών κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης προετοιμάζονται για αυτό που μία πηγή χαρακτήρισε «απίστευτο»: ένα σενάριο, όπου το δικαστήριο απαγορεύει στη Μπούντεσμπανκ να συμμετάσχει στις αγορές ομολόγων.

Στην περίπτωση αυτή, η ΕΚΤ ή, κάτι λιγότερο πιθανό, οι άλλες κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, θα αποκτήσουν το ποσοστό της Μπούντεσμπανκ στο Πρόγραμμα Αγοράς Κρατικών Ομολόγων (PSPP) και θα αγοράζουν γερμανικά ομόλογα, δήλωσαν οι πηγές. Οι ίδιες ανέφεραν ότι τα σχέδια αυτά δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί ή συζητηθεί επίσημα από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.

Εν τω μεταξύ, η ΕΚΤ θα ξεκινούσε πιθανόν μία διαδικασία κατά της γερμανικής κεντρικής τράπεζας για μη τήρηση της υποχρέωσής της ως μέλους του Ευρωσυστήματος, στην περίπτωση που θα σταματούσε τις αγορές ομολόγων, είπαν οι πηγές. Αν η Μπούντεσμπανκ δεν συμμορφωνόταν, η ΕΚΤ θα μπορούσε να πάει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κάνοντας κάτι τέτοιο για πρώτη φορά από τη δημιουργία του ευρώ το 1999.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει στηρίξει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ, αλλά η απόφασή του αγνοήθηκε από το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο, ανοίγοντας μία νέα σύγκρουση της Γερμανίας με θεσμούς της ΕΕ.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει εμφανισθεί έως τώρα αισιόδοξη ότι ένα τέτοιο σενάριο μπορεί να αποφευχθεί. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σε υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματός της νωρίτερα στον μήνα ότι το θέμα «μπορεί να λυθεί» αν η κεντρική τράπεζα εξηγήσει το σχέδιό της.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΑΔΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Οικονομία / ΑΑΔΕ: Υποβλήθηκαν οι προεκκαθαρισμένες φορολογικές δηλώσεις για 1 εκατ. πολίτες - Πώς και μέχρι πότε να τις διορθώσετε

Σε περίπτωση που τα στοιχεία των προεκκαθαρισμένων δηλώσεων είναι λανθασμένα ή ελλιπή, οι φορολογούμενοι οφείλουν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση, προκειμένου να διορθώσουν ή να συμπληρώσουν τα σωστά δεδομένα
THE LIFO TEAM
11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: H ατζέντα και ποιοι θα βρίσκονται φέτος στους Δελφούς

Οικονομία / 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: H ατζέντα και ποιοι θα βρίσκονται φέτος στους Δελφούς

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρχηγοί κρατών, επενδυτές, στελέχη επιχειρήσεων και κορυφαίοι αναλυτές συναντώνται στους Δελφούς, προκειμένου να αναλύσουν τις προκλήσεις της νέας εποχής
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ ΒΕΝΖΙΝΗ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΕΥΡΩΠΗ

Οικονομία / Γιατί οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορεί να παραμείνουν υψηλές στην Ευρώπη ακόμη κι αν τελειώσει ο πόλεμος με το Ιράν

Οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη ενδέχεται να παραμείνουν υψηλές για κάποιο διάστημα, παρόλο που η περιοχή δεν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα Στενά του Ορμούζ - Τι «κρύβεται» πίσω από αυτό
THE LIFO TEAM