ΡΑΕ: Σχεδόν 591,5 εκατ. τα «υπερκέρδη» των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας- Τι λέει η κυβέρνηση

ΡΑΕ: Σχεδόν 591,5 εκατ. τα «υπερκέρδη» των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας- Τι λέει η κυβέρνηση Facebook Twitter
0

Στα 591,45 εκατ. ευρώ ανέρχεται το αυξημένο μεικτό περιθώριο κέρδους των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τη ΡΑΕ, ενώ η κυβέρνηση διαμηνύει ότι θα τηρηθεί στο ακέραιο η επιβολή του έκτακτου τέλους, ύψους 90%. 

Το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας αφορά την περίοδο από τον περασμένο Οκτώβριο έως και τον φετινό Μάρτιο. Το αυξημένο μεικτό περιθώριο κέρδους των καθετοποιημένων εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά ανέρχεται σε 591,45 εκατ. ευρώ- σύμφωνα με τη ΡΑΕ- αφού έχουν πρώτα αφαιρεθεί εκπτώσεις ύψους 335,99 εκατ. ευρώ στις οποίες προχώρησε η ΔΕΗ προς τους πελάτες της.

Για τον τελικό προσδιορισμό του ύψους των επιπλέον εσόδων, πρέπει να αφαιρεθούν από το ποσό οι έμμεσες εκπτώσεις που έχει εφαρμόσει ο κάθε πάροχος μέσα από τα σταθερά τιμολόγια που προσφέρει, τα οποία η ΡΑΕ προσδιορίζει σε ένα εύρος 5-20%, επισημαίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που έδωσε διευκρινίσεις για το ζήτημα.  

Μετά τον τελικό προσδιορισμό, σύμφωνα με τις υποδείξεις και τα στοιχεία της ΡΑΕ, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιβολή του έκτακτου τέλους 90% στο ποσό αυτό. Αυτό, θα τηρηθεί στο ακέραιο και θα γίνει με τρόπο διαυγή και δίκαιο, που να μην επιδέχεται καμία νομική αμφισβήτηση από τους παραγωγούς, επισημαίνει το αρμόδιο υπουργείο. 

Τα έσοδα από το έκτακτο τέλος θα συμβάλουν στη χρηματοδότηση του εθνικού σχεδίου στήριξης, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις ανατιμήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια, υπενθυμίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης. Τέλος, επισημαίνει ότι από το πόρισμα της ΡΑΕ προκύπτει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «όλο αυτό το διάστημα αναφέρει αριθμούς εντελώς αυθαίρετα, δίχως καμία τεκμηρίωση, που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα». 
 

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξαπάτηση ελληνικών εταιρειών στην Τουρκία - Η προειδοποίηση του ελληνικού προξενείου

Οικονομία / Το Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη προειδοποιεί ελληνικές εταιρείες να μην συνεργάζονται με συγκεκριμένο Τούρκο επιχειρηματία

Τούρκος γεννημένος στην Κομοτηνή προσεγγίζει ελληνικές εταιρείες για προμήθεια φθηνών επίπλων κήπου, παίρνει προκαταβολές και δεν στέλνει ποτέ τα εμπορεύματα
NEWSROOM
Τέλη κυκλοφορίας 2024: Λήγει η προθεσμία σε έξι μέρες - Έχουν πληρώσει δύο στους τρεις

Οικονομία / Τέλη κυκλοφορίας 2024: Λήγει η προθεσμία σε έξι ημέρες - Δύο στα τρία αυτοκίνητα έχουν πληρώσει

Μέχρι σήμερα έχει εισπραχθεί ποσό 778.617.558 ευρώ, από τέλη κυκλοφορίας που καταβλήθηκαν για 4.416.897 αυτοκίνητα, ποσό που μεταφράζεται σε 66,16% των προσδοκιών της ΑΑΔΕ
NEWSROOM