Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Από αύριο οι αιτήσεις για την εκ περιτροπής εργασία

Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Από αύριο οι αιτήσεις για την εκ περιτροπής εργασία Facebook Twitter
Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Από αύριο οι αιτήσεις για την εκ περιτροπής εργασία
0

Ξεκινούν αύριο, 30 Ιουνίου, οι αιτήσεις για την επιδοτούμενη εκ περιτροπής εργασία στο πλαίσιο του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου δεκαπενθημέρου εφαρμογής του προγράμματος, οι επιχειρήσεις θα μπορούν πλέον να υποβάλλουν το άθροισμα των συμβατικών ωρών των μισθωτών τους ανά μήνα και όχι ανά εβδομάδα.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΣΚΑΪ δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να κάνουν την προαναγγελία μεσοσταθμικής μείωσης ωρών εργασίας ανά μήνα.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου και δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις που έχουν μειωμένο τζίρο σε ποσοστό τουλάχιστον 20% να θέτουν τους εργαζομένους πλήρους απασχόλησης σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας μέχρι και 50%.  

Ο περιορισμός του χρόνου εργασίας συνεπάγεται και την υποχώρηση του μισθού, όχι σε ποσοστό 50%, αλλά σε 20%, καθώς ο εργοδότης θα καταβάλλει το 50% των μηνιαίων αποδοχών και το κράτος θα επιδοτεί το 60% του υπόλοιπου 50%.

Εξαίρεση αποτελούν όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ ενώ την ίδια ώρα μικρή είναι η μείωση για τους εργαζομένους που αμείβονται με μισθό έως 800 ευρώ, δηλαδή καθαρά 677 ευρώ, καθώς μετά τη μείωση του μισθού κατά 50% και την επιδότηση από το κράτος, είναι λίγο πάνω από το όριο ασφαλείας των 550 ευρώ.

Χρόνος πληρωμής

Η πληρωμή των εργαζομένων που θα ενταχθούν στον πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ θα πραγματοποιείται στο τέλος του μήνα από τον εργοδότη (50% του καθαρού μισθού) κι εντός του πρώτου δεκαημέρου κάθε επόμενου μήνα από το κράτος (το 60% επί των μειωμένων καθαρών αποδοχών που αντιστοιχούν στις ώρες που δεν παρέχεται εργασία).

Έτσι, όσοι ενταχθούν τον Ιούνιο θα πληρωθούν στις 10 Ιουλίου. Ωστόσο, σημειώνεται ότι τον Ιούνιο ο εργαζόμενος μπορεί να ενταχθεί μόνο για 15 ημέρες (από 15/6 – 30/6).

Επισημαίνεται ότι οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του προγράμματος υποχρεούνται να μην προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται σε αυτόν, αλλά και να διατηρήσουν τους ονομαστικούς μισθούς τους για όσο διάστημα εντάσσονται στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Εισφορές

Παράλληλα, η Πολιτεία θα καλύψει και το 60% των εργοδοτικών εισφορών που αντιστοιχούν στο κομμάτι του μισθού που μειώνεται και το υπόλοιπο 40% θα το αναλάβει ο εργοδότης. Αν και η ρύθμιση αυτή ισχύει έως τις 31 Ιουλίου, δηλαδή μόνο για ενάμιση μήνα, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να την επεκτείνει μέχρι και τον Αύγουστο.

Μειωμένο ωράριο

Οι εργοδότες που θα ενταχθούν στον μηχανισμό θα μπορούν να μειώσουν τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των εργαζομένων τους (όλων ή μέρους του προσωπικού), ακόμα και στο 50%, ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρήσεών τους. Όσοι υπάλληλοι ενταχθούν στον συγκεκριμένο μηχανισμό θα εισπράττουν μειωμένο μισθό, ανάλογα με τη μείωση του ωραρίου, αλλά το κράτος θα αναπληρώνει το 60% για το ίδιο διάστημα.

Με τον τρόπο αυτό, η αναπλήρωση του εισοδήματος θα κυμαίνεται μεταξύ 83,5% και 100% του καθαρού μισθού, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, ενώ η μέγιστη μείωση δεν θα ξεπερνά το 16,5% (για μεικτά μηνιαία εισοδήματα 1.000 - 1.200 ευρώ).

Ποιοι μπορούν να ενταχθούν

 

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσες επιχειρήσεις εμφάνισαν πτώση τουλάχιστον 20% στο κύκλο εργασιών ΦΠΑ (ή στα ακαθάριστα έσοδά τους, εφόσον απαλλάσσονται από ΦΠΑ) και στον μηχανισμό μπορούν να ενταχθούν όσοι μισθωτοί είχαν σχέση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης την 30η Μαΐου.

Οι εργαζόμενοι που θα ενταχθούν θα προστατεύονται και από απόλυση κατά την διάρκεια εφαρμογής του μέτρου.

Μέχρι και τις 31 Ιουλίου, το κράτος θα καταβάλει το 60% των εργοδοτικών-ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων και η ασφαλιστική κάλυψη θα παραμείνει στο 100% του ονομαστικού του μισθού.

Ανάλογη θα είναι η συμμετοχή του κράτους και στην καταβολή του επιδόματος αδείας ενώ από τη Δευτέρα το μέτρο του «προσωπικού ασφαλούς λειτουργίας» θα αντικατασταθεί από τον αντίστοιχο μηχανισμό της Συν-Εργασίας.

Με πληροφορίες του ΣΚΑΪ

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ