Πρόεδρος ΣΕΛΠΕ: Θα έχουμε ανατιμήσεις στη λιανική ακόμα και 10% απλά δεν ξέρουμε πότε

Πρόεδρος ΣΕΛΠΕ: Θα έχουμε ανατιμήσεις στη λιανική ακόμα και 10% απλά δεν ξέρουμε πότε Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Δυστυχώς επίκεινται ανατιμήσεις, δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης (ΣΕΛΠΕ) Αντώνης Μακρής.

Ζούμε μία περίεργη κατάσταση, Δεν εξαρτάται από μας, επισήμανε σημειώνοντας πως «όταν η αλυσίδα προμήθειας, το πετρέλαιο, οι πρώτες ύλες, ό,τι είναι παράγωγο ενέργειας ανεβαίνει δεν μπορεί να είναι στατικό το προϊόν που παράγεται από όλη αυτή την αλυσίδα των ανατιμήσεων».

«Αν αύριο το πρωί- που δεν το κάνουν- έπρεπε οι εταιρείες που πουλάνε τρόφιμα να ισοφαρίσουν, όχι να κερδίσουν, την διαφορά του ρεύματος, έπρεπε να ανεβάσουν 5% οριζόντια όλα τα προϊόντα. Αυτό που σώζει και τον καταναλωτή και εμάς είναι ο ανταγωνισμός» σημείωσε ο κ. Μακρής.

Δεν μπορεί να ανεβάσει τις τιμές γιατί ο ανταγωνιστής του θα γελάει, θα του πάρει την πελατεία, λέει.

Δυστυχώς δεν υπάρχουν αντισταθμιστικές πρακτικές, σημειώνει ενώ επισημαίνει ότι «δεν μπορεί να γίνονται οριζόντιες ανατιμήσεις της τάξης του 10%. Δεν μπορεί να προσδιορίσει κάποιος το 10%, σα μεσοσταθμικό μπορεί να το σκέφτεται αλλά όχι οριζόντια. Σταδιακά μπαίνουν αυτά τα πράγματα άρα δεν έχουν ούτε χρονικό ούτε ποσοστιαίο προσδιορισμό» τόνισε.

»Σίγουρα θα έχουμε όμως ανατιμήσεις και αυτού του μεγέθους απλώς δεν το ξέρουμε ούτε αυτή τη στιγμή ούτε σε ποια χρονική στιγμή θα προκύψουν και αν θα σταματήσει εκεί ή θα πάνε παρακάτω. Κανείς δεν το ξέρει.

«Κάθε εταιρεία ανάλογα με το προϊόν που προμηθεύεται, τι έχει στην αποθήκη, τι έχει καταφέρει στην πίεση με τον προμηθευτή να πάρει σε σχέση με την τιμή, σε ποιους απευθύνεται, αν πρέπει να το κάνει προωθητικά για να τραβήξει τον καταναλωτή, αυτά τα πράγματα μπαίνουν σταδιακά, άρα δεν έχουν προσδιορισμό χρονικό ούτε ποσοστιαίο» είπε χαρακτηριστικά.

»Είμαστε σε μια ρευστή εποχή που ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του», τονίζει, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει ο συμπολίτης μας και εμείς συνειδητοποιημένα να περπατάμε βήμα βήμα στα πλαίσια αυτών των γεγονότων και των πραγματικών καταστάσεων».

«Όταν ο συμπολίτης μας και ο πελάτης μας ακούει κάτι να γίνεται στο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον λέει κάτσε να δούμε. Το οποίο σημαίνει παύση στα ταμεία» δήλωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ.

«Εμείς έχουμε μία μεγαλύτερη ανησυχία γιατί τα καταστήματα λιανικής είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης» λέει όμως «Δεν μπορεί να σταματήσει η οικονομία επειδή κάτι σοβαρό συμβαίνει σε ένα κράτος τόσο κοντά μας. Δεν σταματάει η οικονομία πρέπει ο καταναλωτής να εξυπηρετεί την ανάγκη του» σημειώνει.

«Επειδή το 73%-74% των προϊόντων που πουλάμε είναι εισαγόμενα και ακόμα και αυτά που νομίζουμε ότι ιδιοπαράγονται, δεν ιδιοπαράγονται αλλά εξαρτώνται πάλι από το εξωτερικό, ό,τι συμβαίνει απ’ έξω έρχεται κατευθείαν στην τσέπη μας και στο τραπέζι μας» διευκρίνισε.

Ο πολίτης πρέπει να πληρώνει φόρους για να έχει απαιτήσεις. Κανείς δεν ξέρει το οικονομικό στάτους του απέναντι με τόση μαύρη εργασία που υπάρχει, σημείωσε μεταξύ άλλων.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM