Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι πολίτες πασχίζουν να βρουν μετρητά και ξένο νόμισμα - «Τα χειρότερα είναι μπροστά»

Isolated Russians scramble for hard currency, fear worse is yet to come Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΡΑ
0

Ουρές μέτρων σχηματίζονται ολοένα και συχνότερα πίσω από ΑΤΜ και σε εμπορικά κέντρα, καθώς οι Ρώσοι συνεχίζουν να αναζητούν μετρητά, εν μέσω της διογκούμενης απομόνωσης που προκαλούν οι κυρώσεις, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και ο αθλητικός αποκλεισμός από διεθνείς διοργανώσεις. 

Οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ήδη στη Ρωσία, μετά την κήρυξη πολέμου κατά της Ουκρανίας απειλούν να γονατίσουν την οικονομία, έχοντας ήδη βυθίσει την τιμή του ρουβλιού σε ιστορικό χαμηλό. 

Επί δύο ημέρες η Όλγα προσπαθούσε να βρει μηχάνημα αυτόματης ανάληψης για να σηκώσει κάποιες από τις αποταμιεύσεις της σε ξένο νόμισμα.  «Δεν έχω καταφέρει να κάνω ανάληψη σε ευρώ ακόμα. Ανησυχώ. Πρέπει με κάποιο τρόπο να βρω μετρητά» λέει η ίδια. 

Και δεν είναι η μόνη. 


Κάποιοι Μοσχοβίτες αναγκάστηκαν να περιμένουν για ώρες σε ΑΤΜ, προτού ενημερωθούν πως η επάρκεια μετρητών ή ξένου νομίσματος είχε εξαντληθεί. 


Σύμφωνα με πολλούς, κάποιες ουρές θυμίζουν καιρούς Σοβιετικής Ένωσης όταν οι πολίτες σχημάτιζαν ουρές για να αγοράσουν βασικά είδη. 

Αναλυτές εκτιμούν πως το ρούβλι θα συνεχίσει την ανεξέλεγκτη καθοδική πορεία του εν αναμονή κι άλλων δυτικών κυρώσεων, εγείροντας φόβους για αθέτηση πληρωμών της χώρας. 


Από τη στιγμή της έναρξης των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης, πολλοί Ρώσοι όπως η Όλγα προετοιμάζονται για χειρότερα και σίγουρα επιδείνωση των συνθηκών ζωής τους. «Όλα είναι άσχημα. Όλοι είναι θλιμμένοι. Οι τιμές ανεβαίνουν. Δεν μου αρέσει καθόλου» παραδέχεται η Άνα, μια άλλη Μοσχοβίτισσα. 

Για να προστατεύσει την οικονομία και το εθνικό νόμισμα απέναντι στις κυρώσεις της Δύσης, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο από το 9,5% στο 20% χθες, Δευτέρα. .


Σήμερα, το ρούβλι ενισχύθηκε κατά 4,7% έναντι του δολαρίου, έχοντας όμως χάσει 30% λόγω των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Το χρηματιστήριο της Μόσχας παρέμενε και σήμερα κλειστό ύστερα από απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας. «Θα ανοίξει όταν οι Ρώσοι θα έχουν λάβει επαρκή μέτρα για να αντιμετωπίσουν την καταστροφή που ετοιμάζεται να πλήξει τις ρωσικές μετοχές», εκτίμησε αναλύτρια της τράπεζας Swissquote.

Με πληροφορίες από Reuters

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ