Πληθωρισμός: Στο 11,3% εκτινάχθηκε τον Μάιο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

Πληθωρισμός: Στο 11,3% εκτινάχθηκε τον Μάιο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ Facebook Twitter
0

Στο 11,3% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Μάιο στη χώρα μας, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, εν μέσω «κύματος» ανατιμήσεων σε σειρά βασικών προϊόντων στην αγορά. Το αντίστοιχο ποσοστό για τον Απρίλιο βρισκόταν στο 10,2%.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία, οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στο φυσικό αέριο (172,7%), τον ηλεκτρισμό (80,2%), το πετρέλαιο (65,1%), τα καύσιμα (36,6%) και τα έλαια (23,2%). 

Παράλληλα, διαπιστώθηκε αύξηση 14,1% στα γαλακτοκομικά, 13,4% στο ψωμί και τα δημητριακά και 13,8% στα κρέατα.

Όλα τα στοιχεία, σύμφωνα με την ΕΡΤ, δείχνουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα ενταθούν τους επόμενους μήνες, καθώς οι τιμές των βιομηχανικών προϊόντων (εγχωρίων και εισαγομένων) συνεχίζουν να κινούνται έντονα ανοδικά. Τον περασμένο Απρίλιο ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία κατέγραψε αύξηση 48,8%, όταν τον περυσινό Απρίλιο η αύξηση ήταν 14,6%. 

Το πιθανότερο είναι να επιβεβαιωθούν τα ακραία σενάρια, τα οποία ανεβάζουν το μέσο πληθωρισμό το 2022 ακόμα και άνω του 7%, όπως για παράδειγμα η Τράπεζα της Ελλάδος. Ο ΟΟΣΑ στη χθεσινή του έκθεση για την παγκόσμια οικονομία προβλέπει πληθωρισμό στην Ελλάδα στο επίπεδο του 8,8%

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ