Πληθωρισμός Σεπτεμβρίου: Ανατιμήσεις 9,4% σε τρόφιμα-είδη διατροφής

Πληθωρισμός Σεπτεμβρίου: Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Μείωση της ούτως ή άλλως ανοδικής πορείας του πληθωρισμού καταγράφηκε για τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στην δημοσιότητα. 

Ωστόσο η εικόνα στην αγορά παραμένει προβληματική σε σχέση με την ακρίβεια μιας και η μειωμένη αυτή τάση που καταγράφηκε οφείλεται στις τιμές ενέργειας, οι οποίες σημείωσαν πτώση, σε αντίθεση με το κοστολόγιο στα τρόφιμα και είδη διατροφής όπου προέκυψαν περαιτέρω ανατιμήσεις της τάξης του 9,4%.

Τα νεότερα στοιχεία του πληθωρισμού

Επιβραδύνθηκε εκ νέου η ανοδική πορεία του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο εφέτος, καθώς καταγράφηκε αύξηση 1,6% από αύξηση 2,7% τον Αύγουστο και έναντι αύξησης 12% τον Σεπτέμβριο πέρυσι. Επιβράδυνση, που οφείλεται αποκλειστικά στις τιμές της ενέργειας, καθώς στα τρόφιμα και είδη διατροφής προέκυψαν περαιτέρω ανατιμήσεις της τάξης του 9,4%.

Ειδικότερα, σε ετήσια σύγκριση υπήρξαν ανατιμήσεις σε:

-Ψωμί και δημητριακά (4,8%),

-Κρέατα- γενικά (8,4%),

-Ψάρια- γενικά (4,1%),

-Γαλακτοκομικά και αυγά (6,7%),

-Έλαια και λίπη (16,1%),

-Φρούτα- γενικά (13,9%),

-Λαχανικά- γενικά (17,7%),

-Ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (8,2%),

-Λοιπά τρόφιμα (9,1%),

-Καφέ- κακάο- τσάι (6%),

-Μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων (13,9%) και

-Αλκοολούχα ποτά- μη σερβιριζόμενα (5,7%).

Επίσης, οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά σε:

-Ένδυση και υπόδηση (6,2%),

-Ενοίκια κατοικιών (6,3%),

-Επισκευή και συντήρηση κατοικίας (3%),

-Στερεά καύσιμα (19,2%),

-Οικιακές συσκευές και επισκευές (2%),

-Υαλικά- επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης (5,4%),

-Είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (3,3%),

-Οικιακές υπηρεσίες (7,2%),

-Φαρμακευτικά προϊόντα (11,8%),

-Ιατρικές- οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες (5,5%),

-Νοσοκομειακή περίθαλψη (0,9%),

-Αυτοκίνητα καινούργια (3%),

-Αυτοκίνητα μεταχειρισμένα (9%),

-Ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου (6,6%),

-Καύσιμα και λιπαντικά (0,9%),

-Συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς (5,3%),

-Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (7,9%),

-Διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού (2,2%),

-Μικρά είδη αναψυχής- άνθη- κατοικίδια ζώα (5,8%),

-Κινηματογράφους- θέατρα (10,6%),

-Πακέτο διακοπών (9,1%),

-Πρωτοβάθμια εκπαίδευση (3,8%),

-Δευτεροβάθμια εκπαίδευση (3,5%),

-Εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία- κυλικεία (5,6%),

-Κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας (4%), '

-Αλλά είδη ατομικής φροντίδας (1,8%),

-Ασφάλιστρα υγείας (5,7%) και

-Ασφάλιστρα οχημάτων (2,1%).

Στον αντίποδα, οι τιμές μειώθηκαν σε:

-Φυσικό αέριο (82%),

-Πετρέλαιο θέρμανσης (20,7%),

-Τηλεφωνικές υπηρεσίες (3,5%) και

-Ηλεκτρισμό (1,2%).

Μεταξύ Σεπτεμβρίου και Αυγούστου, ξεχωρίζει η αύξηση των τιμών στο Φυσικό αέριο κατά (14,4%), ενώ υπήρξαν νέες ανατιμήσεις και σε: Δημητριακά για πρωινό (5,2%), Ελαιόλαδο (6,7%), 'Αλλα βρώσιμα έλαια (6%), Λαχανικά νωπά (10,2%), Υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης (5,2%), Ενοίκια κατοικιών (0,6%), Καύσιμα και λιπαντικά (2,4%), Πρωτοβάθμια εκπαίδευση (3,1%), Δευτεροβάθμια εκπαίδευση (3,1%), Εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία- κυλικεία (1,3%) και Ξενοδοχεία- μοτέλ- πανδοχεία (5,1%).

Αντίθετα, οι τιμές μειώθηκαν σε: Αλκοολούχα ποτά μη σερβιριζόμενα (0,8%), 'Αλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής (1,7%), Μοσχάρι (0,6%), Γαλακτοκομικά και αυγά (2,2%), Λαχανικά κατεψυγμένα (3,8%), Ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (1%), Ηλεκτρισμό (0,4%), Είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (1,3%), 'Αλλα είδη ατομικής φροντίδας (2,8%) και Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (10,9%).

Αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή τον Σεπτέμβριο

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή τον Σεπτέμβριο, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

*9,4% στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ- κακάο- τσάι, μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων.

*2,5% στην ομάδα «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).

*6,2% στην ομάδα «Ένδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

*3,7% στην ομάδα «Διαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά- επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

*5,6% στην ομάδα «Υγεία», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικές- οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.

*3% στην ομάδα «Μεταφορές», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα και λιπαντικά, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

*3,1% στην ομάδα Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής- άνθη- κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους- θέατρα, πακέτο διακοπών.

*3% στην ομάδα «Εκπαίδευση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

*4,8% στην ομάδα «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία- κυλικεία.

*2,4% στην ομάδα «'Αλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων.

2. Από τη μείωση του δείκτη κατά:

*15% στην ομάδα «Στέγαση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, στερεά καύσιμα.

*3,1% στην ομάδα «Επικοινωνίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

Σε μηνιαία σύγκριση, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 1,8% τον Σεπτέμβριο 2023 σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2023, έναντι αύξησης 2,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Όσον αφορά στον εναρμονισμένο πληθωρισμό, αυτός αυξήθηκε 2,4% τον Σεπτέμβριο εφέτος σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, έναντι αύξησης 12,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2022 με το 2021. Παράλληλα, ο εναρμονισμένος δείκτης παρουσίασε αύξηση 1,9% τον Σεπτέμβριο 2023 σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2023, έναντι αύξησης 3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μετά την κακοκαιρία Daniel: Οι τιμές στο τελάρο, στο ράφι και τα ευτράπελα

Ρεπορτάζ / Ακριβή μου μπάμια: Ημερολόγιο τιμών -μετά την κακοκαιρία- σε ράφια και τελάρα της λαϊκής

Η LiFO για πάνω από 20 ημέρες -και μετά το σαρωτικό πέρασμα του Daniel και του Elias από τον θεσσαλικό κάμπο- προχώρησε σε μία εκτενή έρευνα - καταγραφή στα σκαμπανεβάσματα των τιμών σε βασικά κηπευτικά προϊόντα: η εκτόξευση και τα ευτράπελα.
ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ
Το πανάκριβο, μονάκριβο ελαιόλαδο

Ρεπορτάζ / Το πανάκριβο, μονάκριβο ελαιόλαδο

Η κατακόρυφη πτώση στην παγκόσμια ελαιοπαραγωγή έχει δημιουργήσει μια πρωτοφανή έλλειψη και από αναπόσπαστο κομμάτι της κουζίνας του μέσου νοικοκυριού, το ελαιόλαδο κινδυνεύει να μετατραπεί σε luxury γαστρονομικό αγαθό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ & ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Saudi Aramco: Η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου «στοιχηματίζει» πως η βενζίνη δεν πρόκειται να καταρηγθεί

Οικονομία / Saudi Aramco: Η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου «στοιχηματίζει» πως η βενζίνη δεν πρόκειται να καταργηθεί

Η Saudi Aramco λέει ότι οι κινητήρες εσωτερικής καύσης θα υπάρχουν για «πολύ, πολύ καιρό» καθώς ο κόσμος θα εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τέτοια οχήματα «και μετά το 2040»
LIFO NEWSROOM