Να στρέψει τους φορολογούμενος στη συχνότερη χρήση του πλαστικού χρήματος και της πληρωμής μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών, το 2019, σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. 

 

Το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι τα ποσοστά που ισχύουν σήμερα για την κάλυψη του αφορολόγητου ορίου είναι ιδιαίτερα χαμηλά και δεν ανταποκρίνονται στις συναλλαγές των φορολογούμενων σε ετήσια βάση. 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», η κλίμακα που ισχύει σήμερα (από 10% έως και 20% προοδευτικά, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος) θα τροποποιηθεί, ώστε οι φορολογούμενοι να υποχρεωθούν να εμφανίζουν περισσότερες συναλλαγές με πλαστικό χρήμα. 

 

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, από το 2019, το μίνιμουμ των ηλεκτρονικών αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι, σε σχέση με το ύψος του εισοδήματός τους θα αυξηθεί:

-Από 10% σε 15% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ

-Από 15% σε 20% για εισόδημα από 10.000 έως 30.000 ευρώ 

-Από 20% σε 25% για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ

 

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείουν τα απαιτούμενα ποσοστά να κυμανθούν και ακόμα ψηλότερα, από 20% έως 30%, αλλά η όποια απόφαση για τη νέα κλίμακα, θα ληφθεί από το ύψος των φετινών δηλώσεων.