Ουκρανική κρίση: «Βουτιά» στα διεθνή χρηματιστήρια - Οι εκτιμήσεις της Goldman Sachs στο ενδεχόμενο ρωσικής επίθεσης

Ουκρανική κρίση: «Βουτιά» στα διεθνή χρηματιστήρια - Οι εκτιμήσεις της Goldman Sachs στο ενδεχόμενο ρωσικής επίθεσης Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images.
0

Το πλήγμα στα χρηματιστήρια από μια πιθανή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα είναι χειρότερο από αυτό που σημειώθηκε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, σύμφωνα με τον επικεφαλής στρατηγικής Global Equity της Goldman Sachs, Πίτερ Οπενχάιμερ. 

Τα διεθνή χρηματιστήρια υποχώρησαν τη Δευτέρα καθώς λόγω των ανησυχιών για επικείμενη εισβολή, ορισμένες χώρες ήδη καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία. Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, προειδοποίησε την Κυριακή ότι μια εισβολή θα μπορούσε να συμβεί «ανά πάσα στιγμή» με το Κίεβο να ζητά συνάντηση με τη Μόσχα εντός 48 ωρών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απότομη πτώση το πρωί της Δευτέρας. Ο Οπενχάιμερ εκτιμά ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα παραμείνουν σε αστάθεια μέχρι να υποχωρήσει η αβεβαιότητα στη γεωπολιτική κατάσταση στην Ουκρανία. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) των ΗΠΑ άνοιξαν χαμηλά στη Wall Street τη στιγμή που σε Ασία και Ειρηνικό οι αγορές έκλεισαν αρνητικά.

Στο μεταξύ, η τιμή του αργού πετρελαίου Brent βρέθηκε πάνω από τα 96 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2014, πριν υποχωρήσει ξανά στα 94 δολάρια. Οι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ξεπεραστεί το ψυχολογικό όριο των 100 δολαρίων καθώς η στρατιωτική ένταση κλιμακώνεται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε κατά 23% από τις αρχές του 2022 ενώ του φυσικού αερίου κατά 4,9%. Ο γερμανικός DAX, με τη μεγάλη εξάρτησή του στο ρωσικό αέριο, υποχώρησε 3,4% σήμερα, πτώση παρόμοια με αυτή του 2014 κατά τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας. 

Με πληροφορίες από CNBC και Guardian

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ