ΟΟΣΑ: Προειδοποιεί για νέα «σοκ» στις διεθνείς αγορές τροφίμων και ενέργειας

ΟΟΣΑ: Προειδοποιεί για νέα «σοκ» στις διεθνείς αγορές τροφίμων και ενέργειας Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash / Αρχείου
0

Για τον κίνδυνο να υπάρξουν νέα «σοκ» στις διεθνείς αγορές τροφίμων και ενέργειας προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ για το 2024 στην τελευταία έκθεση του (Interim Economic Outlook).

Ειδικότερα, η έκθεση του ΟΟΣΑ αναφέρει ότι η εκδήλωση του φαινομένου Ελ Νίνιο, η οποία ξεκίνησε τον Ιούνιο, είναι πιθανό να επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή ορισμένων τροφίμων το επόμενο έτος. Σημειώνει επίσης ότι οι περιορισμοί στις εξαγωγές από βασικούς παραγωγούς περιορίζουν την προσφορά στις διεθνείς αγορές, ιδιαίτερα του ρυζιού, η τιμή του οποίου κινείται σε υψηλά επίπεδα 15 ετών.

Επίσης, ο πόλεμος στην Ουκρανία ενέχει πάντα τον κίνδυνο να προκαλέσει νέες πιέσεις στις τιμές των σιτηρών, του καλαμποκιού, των εδώδιμων ελαίων και των λιπασμάτων. Η συμφωνία για τις εξαγωγές δημητριακών μέσω της Μαύρης Θάλασσας έχει λήξει και υπάρχει αβεβαιότητα για την έκταση που η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιεί εναλλακτικές διαδρομές για τις εξαγωγές τους μέσω της Ευρώπης.

ΟΟΣΑ: Αβεβαιότητα και στις ενεργειακές αγορές

Εκτός αυτών, ο ΟΟΣΑ προβλέπει κινδύνους και για τις ενεργειακές αγορές. Αν και οι τιμές έχουν μειωθεί πολύ από τα υψηλά επίπεδα του 2022, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Οργανισμός σημειώνει ότι «οι ενεργειακές αγορές παραμένουν σφιχτές και η προοπτική διαταραχών στην προσφορά στις αγορές πετρελαίου, άνθρακα και φυσικού αερίου παραμένει μεγάλη».

Παράλληλα, ο Οργανισμός σημειώνει επίσης ότι οι μεγάλες μειώσεις στις τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα από τα υψηλά επίπεδα του 2022 συνέβαλαν στη μικρή ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης και στη μείωση του πληθωρισμού στο πρώτο εξάμηνο του 2023.

Ωστόσο, μετά τις νέες μειώσεις στην παραγωγή του ΟΠΕΚ οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν πάνω από 25% από τα τέλη Μαΐου. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε στην αύξηση της συμβολής της ενέργειας στον πληθωρισμό πολλών χωρών της G20.

ΟΟΣΑ: Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό

Στις χώρες της G20 ο πληθωρισμός προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει από 7,8% σε μέσα επίπεδα πέρυσι στο 6% φέτος και περαιτέρω στο 4,8% το 2024. Αντίστοιχα και ο δομικός πληθωρισμός στις αναπτυγμένες οικονομίες της G20 προβλέπεται να μειωθεί στο 4,3% φέτος και στο 2,8% το επόμενο έτος.

Η μείωση του πληθωρισμού, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, θα βοηθηθεί από την αναμενόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της περιοριστικής νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθείται από τις περισσότερες χώρες.

Ωστόσο, υπάρχουν τεράστιες διαφορές στις επιδόσεις μεταξύ των χωρών της G20, με τον πληθωρισμό στην Κίνα να είναι σχεδόν μηδενικός, ενώ στην Τουρκία ξεπερνά το 50% και στην Αργεντινή το 100%.

Ο πληθωρισμός στα προϊόντα υποχωρεί σταθερά, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τον πληθωρισμό των υπηρεσιών, ο οποίος παραμένει επίμονος.

Στην Ευρωζώνη, ο γενικός πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 5,5% φέτος και το 3% το 2024 και ο δομικός πληθωρισμός στο 5,1% και 3,1%, αντίστοιχα.

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Fan bourgeois για νέο κοινό στη νέα Chanel του Matthieu Blazy 

Εβδομάδα Μόδας / Chanel: Ήσυχα αλλά τολμηρά, ο Matthieu Blazy αφυπνίζει το επαναστατικό πνεύμα της Coco

Καταργώντας (ή κάνοντας αγνώριστα) τα κλισέ που είχαν κουράσει ακόμα και το πιο πιστό κοινό της Chanel, o νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ιστορικού οίκου μοιάζει να πέρασε το πρώτο τεστ.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η ΕΕ αυξάνει τους δασμούς στο 50% για τις εισαγωγές χάλυβα – Τι σημαίνει για την αγορά

Οικονομία / Η ΕΕ αυξάνει τους δασμούς στο 50% για τις εισαγωγές χάλυβα – Τι σημαίνει για την αγορά

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει αύξηση των δασμών εισαγωγής χάλυβα στο 50% και μείωση των ποσοστώσεων σχεδόν στο μισό για να προστατεύσει τη βιομηχανία της από φθηνές εισαγωγές, ακολουθώντας τα βήματα των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Τουρισμός για Όλους 2025: Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι με την άυλη κάρτα

Οικονομία / Τουρισμός για Όλους 2025: Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι με την άυλη κάρτα

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες με ιδιαίτερη μέριμνα για συνταξιούχους, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με τρία και περισσότερα παιδιά και άτομα με αναπηρία
LIFO NEWSROOM
Ευρωβαρόμετρο 2025: Το κόστος και η ασφάλεια των τροφίμων επηρεάζουν την αγορά των καταναλωτών στην Ελλάδα

Οικονομία / Ευρωβαρόμετρο 2025: Το κόστος και η ασφάλεια των τροφίμων επηρεάζουν την αγορά των καταναλωτών στην Ελλάδα

Οι δύο κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά τροφίμων των καταναλωτών στη χώρα, την ώρα που αντίστοιχα στην Ευρώπη το κόστος και η γεύση, έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο
LIFO NEWSROOM