ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Μητσοτάκης στο Bloomberg: «Η Ελλάδα έχει επιστρέψει για τα καλά»

Μητσοτάκης στο Bloomberg: «Η Ελλάδα έχει επιστρέψει για τα καλά» Facebook Twitter
Φωτ.: Bloomberg Tv
0

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στην εκπομπή «Bloomberg Markets» για τις προοπτικές της οικονομίας, τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στον τουρισμό και τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

Αναλυτικότερα, το μήνυμα ότι «η Ελλάδα έχει επιστρέψει για τα καλά» και ότι η οικονομία της αποδίδει σε υψηλότερους ρυθμούς από αυτούς της ευρωζώνης έστειλε μέσω συνέντευξης του στο Bloomberg ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στη Νέα Υόρκη για την 78η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και επέμεινε πως «μπορούμε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις, που έχουμε αναλάβει ενώπιον των Ελλήνων πολιτών χωρίς να θυσιάζουμε την οικονομική ανάπτυξη και τη δημοσιονομική πειθαρχία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι η Ελλάδα δεν θα παρεκκλίνει από τα σχέδιά της για να συνεχίσει να ενισχύει τη δημοσιονομική της θέση. Επανέλαβε δε τη δέσμευση της κυβέρνησης για δημοσιονομική πειθαρχία λέγοντας πως αποτελεί τον πυρήνα της στρατηγικής της. 

Μητσοτάκης: Ο κόσμος συνεχίζει να προτιμάει την Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό και την κλιματική κρίση ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι επιπτώσεις της «είναι πλέον εδώ και θα παραμείνει» και πως «θα πρέπει να είμαστε αποτελεσματικότεροι σε ό,τι αφορά στην προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα αλλά και στη στήριξη των πολιτών που πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα».

Σημείωσε δε πως ο κόσμος συνεχίζει να προτιμάει την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό. «Φαίνεται ότι υπάρχει μια τάση στην Ευρώπη, παρά την ύφεση άνθρωποι συνεχίζουν να ταξιδεύουν και φαίνεται ότι συνεχίζουν να προτιμούν την Ελλάδα έναντι άλλων μεσογειακών προορισμών», είπε προσθέτοντας πως η Ελλάδα είναι μια υπέροχη χώρα να επισκεφθεί κανείς, και όχι μόνο τους πολύ ζεστούς μήνες, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και πως καταφέραμε να επιμηκύνουμε την τουριστική μας περίοδο και να προσελκύσουμε σημαντικές επενδύσεις στον βιώσιμο τουρισμό.

«Ο κόσμος εξακολουθεί να απολαμβάνει τη ζεστή Μεσόγειο και θέλει να έρχεται στη Μεσόγειο, και ειδικότερα στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, επειδή του αρέσει να περνάει χρόνο στην παραλία. Αν μη τι άλλο, θα έλεγα ότι η κλιματική αλλαγή είναι μία ευκαιρία ώστε να επεκτείνουμε την τουριστική μας περίοδο. Μπορεί να κάνει ζέστη όταν έρθει κάποιος στην Ελλάδα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αλλά πάντα θα έχουμε αρκετούς ανθρώπους που ενδιαφέρονται να έρθουν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια αυτών των δύο μηνών. Τώρα, όμως, έχουμε και περισσότερους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να έρθουν στην Ελλάδα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο ή τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται να επισκεφθούν τις πόλεις μας καθ' όλη τη διάρκεια του έτους», δήλωσε ο πρωθυπουργός αναφέροντας πως η επιμήκυνση της τουριστικής μας περιόδου αποτελούσε πάντα σημαντική προτεραιότητα για εμάς.

«Η κλιματική αλλαγή είναι μια ευκαιρία να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Για εμάς, πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία να διευρύνουμε την τουριστική μας περίοδο και επίσης να προωθήσουμε νέους προορισμούς, στην ηπειρωτική χώρα, που θα μπορούν να εξερευνήσουν επισκέπτες. Θα περάσει ακόμα λίγος καιρός μέχρι οι σκανδιναβικές παραλίες, της Δανίας ή της Σουηδίας, να ανταγωνιστούν τις ελληνικές παραλίες. Δεν βλέπω να συμβαίνει αυτό σύντομα», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο πάντως η κλιματική κρίση θα είναι πάντως μια μακροπρόθεσμη πρόκληση και ο κόσμος πρέπει να είναι πολύ πιο αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση των επιπτώσεών της. «Είναι πολύ σαφές ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στη βραχυπρόθεσμη προσαρμογή», δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Έχουμε ξοδέψει τρισεκατομμύρια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και όλα αυτά είναι σημαντικά γιατί ο κόσμος χάνει τα σπίτια του, χάνει την περιουσία του», ανέφερε και πρόσθεσε πως «καταφέραμε να εκκενώσουμε πολλές περιοχές και να σώσουμε ανθρώπους». 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την Πέμπτη πως ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να καθορίσει και να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο, με τους κατάλληλους πόρους, για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων, το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στην Ευρώπη. 

Αντιθέτως, θα πρέπει να δημιουργηθεί μια «παγκόσμια συμμαχία για την προσαρμογή», η οποία θα συμβάλει στη χρηματοδότηση βραχυπρόθεσμων έργων προσαρμογής. Η Ελλάδα σχεδιάζει ήδη να διπλασιάσει τα αποθεματικά του προϋπολογισμού της για την κάλυψη φυσικών καταστροφών που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, αυξάνοντας την εισφορά στα καταλύματα, μια κίνηση που θα επηρεάσει κυρίως τα πολυτελή ξενοδοχεία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για ενέργεια και μεταναστευτικό 

Επιπλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τα ενεργειακά επανέλαβε, πως η Ελλάδα είναι πυλώνας ενεργειακής σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. «Η Ελλάδα είναι μια από τις δέκα πρώτες χώρες σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», είπε χαρακτηριστικά. Είπε ακόμη πως «θα χρησιμοποιήσουμε το φυσικό αέριο ως αέριο μετάβασης». Σημείωσε τέλος πως η Ελλάδα δίνει φυσικό αέριο στην Ουκρανία. 

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι παίρνουμε ενέργεια από τον άνεμο και τον ήλιο και αυτό είναι οικονομικά προσιτό, είναι φθηνότερο.

«Είναι αξιόπιστο, επειδή έχουμε μεγάλη ηλιοφάνεια και πολύ άνεμο. Αυτό, φυσικά, δεν αρκεί από μόνο του. Αλλά η Ελλάδα είναι ένας από τους 10 κορυφαίους παραγωγούς ανανεώσιμης ενέργειας από τον άνεμο και τον ήλιο. Έχουμε 12 γιγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος από αιολική και ηλιακή ενέργεια στην Ελλάδα και μπορούμε να παράξουμε πολύ περισσότερο», πρόσθεσε και σημείωσε: «Ωστόσο, ασφαλώς, βραχυπρόθεσμα προς μεσοπρόθεσμα θα πρέπει να βασιστούμε και στο φυσικό αέριο ως μεταβατικό καύσιμο. Να σημειώσω επίσης ότι η Ελλάδα διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα, διότι είμαστε επίσης σημείο εισόδου για το φυσικό αέριο, το οποίο δεν εξυπηρετεί μόνο τις ανάγκες της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά και την μεταφορά φυσικού αερίου μέχρι την Ουκρανία. Ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα γεωπολιτικής και ενεργειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο έχει σίγουρα ενισχυθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Ο Kυριάκος Mητσοτάκης αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό: «Προφανώς υπάρχουν μακροπρόθεσμες λύσεις για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης, αλλά απαιτούν χρόνο. Όσον αφορά τις βραχυπρόθεσμες λύσεις, πρέπει να κάνουμε δύο πράγματα: πρέπει να είμαστε αμείλικτοι όσον αφορά την εξάρθρωση των δικτύων διακινητών που επωφελούνται από απελπισμένους ανθρώπους τους οποίους επιβιβάζουν σε βάρκες που σαφώς δεν είναι αξιόπλοες. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να εξισορροπήσουμε αυτή την προσέγγιση προσφέροντας νόμιμες οδούς μετανάστευσης, σε όσους μπορούν να έρθουν στην Ευρώπη και μπορούν επίσης να μας βοηθήσουν στην οικονομική μας ανάπτυξη. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, μειώνουμε την ανεργία. Κι έχουμε ελλείψεις προσωπικού σε τομείς όπως ο αγροτικός. Θέλουμε να συνάψουμε διμερείς συμφωνίες, αλλά θέλουμε αυτοί οι άνθρωποι να έρθουν με τους δικούς μας όρους και να έρθουν με ασφάλεια».

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΕΠ-ΜΠΕ και Bloomberg 

Οικονομία
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: Κόψτε τα επιδόματα για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Οικονομία / Τράπεζα της Ελλάδος: «Φρένο» σε επιδόματα και pass για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Στο εξής, για κάθε έκτακτη επιχορήγηση, θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί εκ των προτέρων η χρηματοδότηση, επισημαίνει η ΤτΕ - «Θα πρέπει να τεθούν ξεκάθαρες προτεραιότητες κατά τη λήψη πιθανών νέων στοχευμένων μέτρων στήριξης στις πιο ευάλωτες εισοδηματικές ομάδες»
NEWSROOM
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM