Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS -5 τρισ. δολάρια τα περιουσιακά στοιχεία

Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS -5 τρισ. δολάρια τα περιουσιακά στοιχεία Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Ολοκληρώθηκε η μεγαλύτερη τραπεζική συμφωνία στον κόσμο μετά και την τυπική εξαγορά της Credit Suisse από την UBS. 

Η τράπεζα UBS ανακοίνωσε σήμερα πως ολοκλήρωσε την εξαγορά της ανταγωνίστριάς της Credit Suisse δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο μια γιγάντια ελβετική τράπεζα με ισολογισμό 1,6 τρισεκατομμυρίου δολαρίων και μεγαλύτερη ισχύ στη διαχείριση πλούτου.

Με την εξαγορά της Credit Suisse να έχει επισήμως ολοκληρωθεί, η UBS πρέπει τώρα να τηρήσει την υπόσχεσή της ότι η διάσωση  θα αποφέρει οφέλη τόσο για τους μετόχους όσο και για τους Ελβετούς φορολογούμενους.

Η μεγαλύτερη τραπεζική συμφωνία στον κόσμο μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 δημιούργησε έναν διαχειριστή πλούτου με απαράμιλλη παγκόσμια εμβέλεια και 5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση, δίνοντας στην UBS ένα προβάδισμα εν μία νυκτί που διαφορετικά θα χρειαζόταν χρόνια για να επιτευχθεί σε βασικές αγορές.

Η συμφωνία, η οποία οργανώθηκε μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο τον Μάρτιο για να αποτραπεί μια ευρύτερη τραπεζική κρίση και υποστηρίχθηκε από δημόσια κεφάλαια ύψους 250 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (281 δισεκατομμυρίων δολαρίων), θέτει τώρα τεράστιες προκλήσεις και δυνητικά οφέλη για την Ελβετία και τη μεγαλύτερη τράπεζά της.

Εξαγορά Credit Suisse από UBS: Τράπεζα με διπλάσιο ισολογισμό από την ελβετική οικονομία 

Η Ελβετία πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει μια τράπεζα της οποίας ο ισολογισμός είναι διπλάσιος από την οικονομία της, ενώ ο Sergio Ermotti, ο οποίος επέστρεψε ως διευθύνων σύμβουλος για να επιβλέψει τη μεγαλοσυγχώνευση, αντιμετωπίζει δύσκολες στρατηγικές αποφάσεις καθώς η UBS ενσωματώνει τη μικρότερη αντίπαλό της σε ένα αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον.

Σχολιάζοντας τη μεγαλύτερη τραπεζική συμφωνία μετά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008, ο διευθύνων σύμβουλος της UBS Σέρτζιο Ερμότι και ο πρόεδρός της Κολμ Κέλεχερ δήλωσαν πως «αυτή είναι η αρχή ενός νέου κεφαλαίου», σε ανοικτή επιστολή τους που δημοσιεύεται από ελβετικές εφημερίδες.

Ο όμιλος θα επιβλέπει περιουσιακά στοιχεία 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων δίνοντας στην UBS, το μεγαλύτερο στον κόσμο διαχειριστή πλούτου, ηγετική θέση σε σημαντικές αγορές, στις οποίες διαφορετικά θα χρειαζόταν χρόνια ανάπτυξης για να φθάσει. Η συγχώνευση βάζει επίσης τέλος στην 167ετή ιστορία της Credit Suisse, η οποία αμαυρώθηκε τα τελευταία χρόνια από σκάνδαλα και ζημιές.

Οι δύο τράπεζες απασχολούν από κοινού 120.000 εργαζομένους σε όλο τον κόσμο, αν και η UBS έχει ήδη δηλώσει πως θα μειώσει τις θέσεις εργασίας ώστε να επωφεληθεί από συνέργιες και να μειώσει τα κόστη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters- AFP

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Οικονομία / Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ο κανονισμός της ΕΕ για την απανθρακοποίηση φέρνει αυξήσεις σε βενζίνη, πετρέλαιο και μαζούτ – Αντιδράσεις για τον αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα και την καθημερινότητα
LIFO NEWSROOM
ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οικονομία / ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν εργασίες διαμόρφωσης, εγκατάσταση ραμπών και αναβατορίων, τοποθέτηση αυτοματισμών και ειδικού εξοπλισμού, καθώς και αμοιβές μηχανικών
LIFO NEWSROOM
Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM