Οι πλούσιοι έγιναν περισσότεροι στην πανδημία: Πάνω από 5 εκατ. νέοι εκατομμυριούχοι μέσα στο 2020

Οι πλούσιοι έγιναν περισσότεροι στην πανδημία: Πάνω από 5 εκατ. νέοι εκατομμυριούχοι μέσα στο 2020 Facebook Twitter
0

Η πανδημία του κορωνοϊού έφερε πόνο και οικονομική καταστροφή στον πλανήτη αλλά αποτέλεσε παράλληλα το εκκολαπτήριο για 5,2 εκατομμύρια νέους εκατομμυριούχους παγκοσμίως. 

Μάλιστα ο αριθμός των πολυεκατομμυριούχων με περιουσία πάνω των 50 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, αυξήθηκε κατά περίπου 25%, σύμφωνα με έκθεση της Credit Suisse που διαπιστώνει αύξηση του συγκεντρωμένου πλούτου κατά 28,7 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα στο 2020, καθώς οι κεντρικές τράπεζες πλημμύρισαν τις αγορές με «φτηνό χρήμα», προκαλώντας διόγκωση των τιμών. 

Τα κεφάλαια και οι υψηλότερες αποτιμήσεις ακινήτων αύξησαν τη συνολική καθαρή αξία των νοικοκυριών (περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων ακινήτων, μείον τα χρέη) - σε περίπου 418,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τους Financial Times. Η αύξηση αντιστοιχεί σε ποσοστό 4,1%, ελάχιστα μικρότερη από τον ετήσιο μέσο όρο των τελευταίων δύο δεκαετιών, σε μία χρονιά που τα κράτη παγκοσμίως πάλευαν με την υγειονομική κρίση και τα lockdown. 

Η αντίθεση ανάμεσα στο τι συνέβη στον πλούτο των νοικοκυριών και το τι συμβαίνει στην ευρύτερη οικονομία δεν υπήρξε ποτέ πιο χαρακτηριστική, σημειώνει η Credit Suisse, εκτιμώντας πως οι πλουσιότεροι επωφελήθηκαν περισσότερο από όλους από τις πολιτικές που διόγκωσαν την αξία των περιουσιακών στοιχείων, διευρύνοντας το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών στις περισσότερες χώρες. 

Ο αθροιστικός πλούτος των ατόμων με περιουσία τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου έχει τετραπλασιαστεί από το 2000 και αγγίζει πλέον τα 191,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, αντιστοιχώντας στο 35% με 46% του παγκόσμιου πλούτου. Την ίδια ώρα, 2,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι, περίπου το 55% όλων των ενηλίκων, έχουν περιουσιακά στοιχεία που δεν ξεπερνούν κατά κεφαλή τα 10.000 δολάρια. 

«Οι διαφορές διευρύνθηκαν στις περισσότερες χώρες», σημειώνεται στην έκθεση που συνυπογράφεται από τους οικονομολόγους Anthony Shorrocks, James Davies και Rodrigo Lluberas. Συνολικά εκτιμάται πως σε όλον τον πλανήτη ζουν και δραστηριοποιούνται περίπου 56,1 εκατομμυριούχοι. Το ένα τρίτο προέρχεται από τις ΗΠΑ. 


Το 90% των εκατομμυριούχων έχει περιουσία κάτω των 5 εκατομμυρίων δολαρίων αλλά περίπου 7 εκατ. πλούσιοι είναι πάνω από αυτό το όριο. Στην κορυφή, «κάθονται» 215.000 άτομα με περιουσία άνω των 50 εκατομμυρίων δολαρίων. Μία χρονιά νωρίτερα, η «ελίτ» αυτή αποτελείτο από 173.620 κροίσους που είδαν τις τάξεις τους να διευρύνονται. 

«Αυτή θα ήταν υψηλότατη αύξηση για τα δεδομένα οποιασδήποτε χρονιάς, αλλά προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη σε μία χρονιά κοινωνικής και οικονομικής αναταραχής», σημειώνουν οι συγγραφείς της έκθεσης, τονίζοντας πως η φύση της στρατηγικής ανταπόκρισης στην πανδημία επέδρασε καταλυτικά.

Οι εκατομμυριούχοι εξακολουθούν να «σπανίζουν» στην Ινδία, την Ινδονησία και την Ρωσία με περίπου έναν εκατομμυριούχο ανά 1.000 ενηλίκους. Σχετικά λίγοι είναι και στην Κίνα με αναλογία 1 προς 200, αν συγκρίνει κανείς αυτά τα νούμερα με το 8% στις ΗΠΑ και το 15% στην Ελβετία. Τα κέρδη ήταν υψηλότερα στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη, όπου ο συνολικός πλούτος αυξήθηκε κατά 10%.

Με πληροφορίες από Financial Times

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξαπάτηση ελληνικών εταιρειών στην Τουρκία - Η προειδοποίηση του ελληνικού προξενείου

Οικονομία / Το Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη προειδοποιεί ελληνικές εταιρείες να μην συνεργάζονται με συγκεκριμένο Τούρκο επιχειρηματία

Τούρκος γεννημένος στην Κομοτηνή προσεγγίζει ελληνικές εταιρείες για προμήθεια φθηνών επίπλων κήπου, παίρνει προκαταβολές και δεν στέλνει ποτέ τα εμπορεύματα
NEWSROOM
Τέλη κυκλοφορίας 2024: Λήγει η προθεσμία σε έξι μέρες - Έχουν πληρώσει δύο στους τρεις

Οικονομία / Τέλη κυκλοφορίας 2024: Λήγει η προθεσμία σε έξι ημέρες - Δύο στα τρία αυτοκίνητα έχουν πληρώσει

Μέχρι σήμερα έχει εισπραχθεί ποσό 778.617.558 ευρώ, από τέλη κυκλοφορίας που καταβλήθηκαν για 4.416.897 αυτοκίνητα, ποσό που μεταφράζεται σε 66,16% των προσδοκιών της ΑΑΔΕ
NEWSROOM