Οι μειώσεις στις συντάξεις για 500.000 συνταξιούχους - Τι εξηγεί ο Πετρόπουλος

Οι μειώσεις στις συντάξεις για 500.000 συνταξιούχους - Τι εξηγεί ο Πετρόπουλος Facebook Twitter
SOOC
0

Μειώσεις σε 500.000 συνταξιούχους, με κύρια ή και επικουρική σύνταξη, αναμένεται να φέρει η πληρωμή του Δεκεμβρίου του 2018.

Οι μειώσεις σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι έως 18%και θα αφορούν ενδεχομένως και συντάξεις κάτω από τα 1.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι απομένουν επτά μήνες για την εφαρμογή στην πράξη του επανυπολογισμού των συντάξεων και της κατάργησης των προσωπικών διαφορών, από την πρώτη σύνταξη του 2019 που πληρώνεται Δεκέμβριο του 2018 και «χαμένοι» αναμένεται να είναι και οι νέοι που θα βγουν σε σύνταξη με 30% μείωση.

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Απασχόλησης, Τάσος Πετρόπουλος την Κυριακή σε δηλώσεις του σημείωσε ότι οι περικοπές στις συντάξεις που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2019, αφορούν και συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε ότι: «Έχουμε μπροστά μας 7 μήνες για τις συντάξεις». Όπως είπε, οι περικοπές θα εφαρμοστούν κανονικά, αλλά θα προσπαθήσουμε να τις βελτιώσουμε. Το 25% των ασφαλισμένων θα δει αμετάβλητη σύνταξη, άλλο ένα 25% θα υποστεί μείωση από 1% έως 18%, από 1ης Ιανουαρίου 2019 και το 20% θα δει αύξηση συντάξεων σε βάθος 5ετίας.

Ο επανυπολογισμός έχει ολοκληρωθεί, δήλωσε ο υπουργός και αποκάλυψε ότι περίπου 500.000 έχουν αρνητική μεταβολή στις συντάξεις (από 5 ευρώ έως και 200 ευρώ), αλλά υπάρχουν και περιθώριο αυξήσεων σε κάποιες, λόγω πλεονασμάτων και μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης. Τα αναδρομικά του ΕΟΠΥΥ θα δοθούν, είπε ακόμη ο κ. Πετρόπουλος.

Οι ασφαλισμένοι θα ξέρουν πόσο θα η μείωση στις συντάξεις τους τον Δεκέμβριο με τα ειδοποιητήρια των συντάξεων Νοεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμείς συντάξεις, όπως είπε ο υφυπουργός, έχουν μείνει 75.000 κύριες που δεν έχουν πληρωθεί και 3.500 εκκρεμή εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων. Οι εκκρεμείς συντάξεις (κύριες κι επικουρικές) και τα εφάπαξ θα πληρωθούν μέχρι τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον υφυπουργό, πλην του ΤΣΑΥ και του ταμείου νομικών, καθώς υπάρχουν οφειλές που δεν έχουν διαπιστωθεί, λόγω έλλειψης μηχανογραφικών συστημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΝΥΠΕΚΚ, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο (ΣτΕ Ολομέλεια), μετά από επανειλημμένες διασκέψεις και μετά από πολύωρη συζήτηση, απέρριψε τις προσφυγές των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων των συνταξιούχων που ζητούσαν να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο επανυπολογισμός των συντάξεων και η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις τους που είχαν επιβληθεί με τον ν. 4387/2016 («Νόμος Κατρούγκαλου»).

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2026 ΒΟΥΛΗ

Οικονομία / Στη Βουλή ο προϋπολογισμός 2026: Τι προβλέπει για μεσαία τάξη, νέους και οικογένειες με παιδιά

Κυρίαρχα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού 2026, είναι η ενίσχυση του εισοδήματος και η μείωση των φορολογικών βαρών για τη μεσαία τάξη, τους νέους και τις οικογένειες με παιδιά
LIFO NEWSROOM
ΦΤΩΧΕΙΑ OXFAM

Οικονομία / Oxfam: Τα περσινά κέρδη των δισεκατομμυριούχων της G20 θα έβαζαν τέλος στη φτώχεια των ανθρώπων

Η ΜΚΟ καλεί οι πλούσιοι του κόσμου να «φορολογηθούν με δίκαιο τρόπο για να συμβάλουν να τερματιστεί η φτώχεια και να καταπολεμηθεί η απορρύθμιση του κλίματος»
LIFO NEWSROOM
Τουρισμός για Όλους 2025: Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι της χαμηλής περιόδου

Οικονομία / Τουρισμός για Όλους 2025: Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι της χαμηλής περιόδου

Οι νέοι κληρωθέντες δικαιούχοι θα λάβουν άμεσα ενημέρωση μέσω της αίτησής τους στην πλατφόρμα του προγράμματος και στη συνέχεια προσωπική ειδοποίηση για τη διαδικασία έκδοσης των νέων καρτών μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
LIFO NEWSROOM