Οι καταθέσεις των Ελλήνων αυξήθηκαν σχεδόν 3 δισ. κατά τη διάρκεια της καραντίνας

Οι καταθέσεις των Ελλήνων αυξήθηκαν σχεδόν 3 δισ. κατά τη διάρκεια της καραντίνας Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ αυξήθηκαν οι καταθέσεις των Ελλήνων, κατά τη διάρκεια της καραντίνας, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Συγκεκριμένα, κατά το δίμηνο των έκτακτων μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας εξαιτίας της πανδημίας, η αύξηση των καταθέσεων άγγιξε τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ (2,9226 δισεκατομμύρια ευρώ).

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν ότι τον Απρίλιο οι καταθέσεις από επιχειρήσεις και νοικοκυριά αυξήθηκαν κατά 1,584 δισ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 1,341 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Αποτέλεσμα ήταν ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής να αυξηθεί σε 7,1% από 6,5% τον προηγούμενο μήνα.

Μείωση των καταθέσεων του Δημοσίου και της Γενικής Κυβέρνησης 

Αντίθετα οι καταθέσεις του Δημοσίου και των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης παρουσίασαν μείωση κατά 4,112 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2020, έναντι αύξησης κατά 2,304 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Στο σκέλος των δανείων o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε σε 0,3% από 0,1% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 3 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1,702 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ωστόσο στον Δημόσιο Τομέα, η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τη γενική κυβέρνηση, ήταν θετική κατά 2,73 δισ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1,987 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκε σε 12% τον Απρίλιο από 3,8% τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση ιδιωτικού τομέα 

Πιο αναλυτικά, όσον αφορά στη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Απρίλιο του 2020, ήταν θετική κατά 265 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1,856 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 4,1% από 3,6% τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων αυξήθηκε σε 3,9% από 3,4% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 456 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1,651 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκε σε 5,6% από 6,1% τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 28 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 20 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Τέλος, η χρηματοδότηση των ιδιωτών ήταν αρνητική κατά 240 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 175 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Οικονομία / Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Στο 33,6% το ποσοστό των παιδιών που μεγαλώνουν χωρίς βασικά είδη ένδυσης, τροφής, παιγνιδιών ή πρόσβασης σε δραστηριότητες – Δραματική η επίδραση του μορφωτικού επιπέδου των γονέων
LIFO NEWSROOM
Ο Γιάννος Περλέγκας ανεβάζει τον «Κατσούρμπο» του Χορτάτση

Θέατρο / Γιάννος Περλέγκας: «Ο Κατσούρμπος μας είναι μια απόπειρα να γίνουμε πιο αθώοι»

Ο Γιάννος Περλέγκας σκηνοθετεί το έργο του Χορτάτση στο πλαίσιο του στο πλαίσιο του Κύκλου Ρίζες του Φεστιβάλ Αθηνών. Τον συναντήσαμε στις πρόβες όπου μας μίλησε για την αξία του Κρητικού συγγραφέα και του έργου του και την ανάγκη για περισσότερη λαϊκότητα στο θέατρο. Κάτι που φιλοδοξεί να μας δώσει με αυτό το ανέβασμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Νομοσχέδιο για επιδότηση ενοικίου: Η ΠΟΜΙΔΑ καταγγέλλει «επιβράβευση» ασυνεπών ενοικιαστών με δημόσιο χρήμα

Οικονομία / Νομοσχέδιο για επιδότηση ενοικίου: Η ΠΟΜΙΔΑ καταγγέλλει «επιβράβευση» ασυνεπών ενοικιαστών με δημόσιο χρήμα

Η Ομοσπονδία υπενθυμίζει ότι αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και με το ήδη ισχύον επίδομα ενοικίου, που από το 2016 καταβάλλεται απευθείας στους ενοικιαστές «χωρίς να υπάρχει εγγύηση πως αυτοί αποδίδουν τα χρήματα στους ιδιοκτήτες»
LIFO NEWSROOM