Ο Τουσκ προειδοποιεί τον Τραμπ πως οι εμπορικοί πόλεμοι «χάνονται εύκολα»

Ο Τουσκ προειδοποιεί τον Τραμπ πως οι εμπορικοί πόλεμοι «χάνονται εύκολα» Facebook Twitter
EPA
0

Σκληρή απάντηση προς τον Αμερικανό πρόεδρο έδωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Τραμπ είχε διαβεβαιώσει την περασμένη εβδομάδα τους Αμερικανούς ότι οι «εμπορικοί πόλεμοι είναι καλοί και κερδίζονται εύκολα» αλλά ο κ. Τουσκ διεμήνυσε σήμερα πως, αντίθετα, οι εμπορικοί πόλεμοι είναι «κακοί και χάνονται εύκολα». 

Αφορμή για την πρόσφατη ανοιχτή διένεξη, στάθηκε η πρόθεση της Ουάσινγκτον να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

«Είναι πλέον καιρός οι πολιτικοί αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού να ενεργήσουν με υπευθυνότητα», πρόσθεσε ο Ντόναλντ Τουρκ.


Η στρατηγική της ΕΕ έναντι των απειλών από την κυβέρνηση Τραμπ για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Τουσκ προανήγγειλε ότι θα γίνει και μια έκτακτη συζήτηση του θέματος, στην επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, στις 22 και 23 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.


«Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εμπορικού πολέμου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του υπόλοιπου κόσμου. Θα πρέπει να έχουμε ένα σαφή στόχο: να διατηρήσουμε ζωντανό το παγκόσμιο εμπόριο και, αν χρειαστεί, να προστατεύσουμε τους Ευρωπαίους από τις εμπορικές αναταράξεις, με αναλογικές απαντήσεις σύμφωνα με τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου», τόνισε.


Λίγο νωρίτερα, και η Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλα Μάλμστρεμ δήλωσε ότι "δεν υπάρχουν νικητές σε έναν εμπορικό πόλεμο".

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οικονομία / ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν εργασίες διαμόρφωσης, εγκατάσταση ραμπών και αναβατορίων, τοποθέτηση αυτοματισμών και ειδικού εξοπλισμού, καθώς και αμοιβές μηχανικών
LIFO NEWSROOM
Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM
Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM