Ο «Τίγρης της Ασίας» λαβώθηκε - Η Σιγκαπούρη έδωσε τα πρώτα οικονομικά στοιχεία από το πλήγμα του κορωνοϊού

Ο «Τίγρης της Ασίας» λαβώθηκε - Η Σιγκαπούρη έδωσε τα πρώτα οικονομικά στοιχεία από το πλήγμα του κορωνοϊού Facebook Twitter
0

Την πρώτη ένδειξη για τον οικονομικό αντίκτυπο του κορωναϊού, δίνει η Σιγκαπούρη η οποία δημοσιοποίησε τα μεγέθη ανάπτυξης για αυτό το τρίμηνο.

Ο λεγόμενος «Τίγρης της Ασίας» που εξαρτάται από το εμπόριο, φαίνεται τώρα να οδεύει στην πρώτη ολόκληρη περίοδο ύφεσης εδώ και περίπου δύο δεκαετίες. Tα στοιχεία αποτελούν «καμπανάκι» για την υπόλοιπη Ασία, αλλά και τον κόσμο, σημειώνουν διεθνή οικονομικά δημοσιεύματα.

Διεθνώς άλλωστε, τα στοιχεία δείχνουν ότι η παγκόσμια οικονομία έχει επίσης τεθεί σε συρρίκνωση. Αυτή την εβδομάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προειδοποίησε για μια παγκόσμια ύφεση χειρότερη από αυτή που ακολούθησε την οικονομική κρίση του 2008.

Η Σιγκαπούρη ανέφερε ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) μειώθηκε 2,2% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά και έπεσε κατά 10,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Αυτό συνέβη με ρυθμό ταχύτερο των εκτιμήσεων ενώ οι τρεις βασικοί κλάδοι της βιομηχανίας που «χτυπήθηκαν» περισσότερο ήταν ο-μεταποιητικός, ο κατασκευαστικός και ο κλάδος υπηρεσιών, όπως ο τουρισμός.

Σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη τριμηνιαία συρρίκνωση για το νοτιοανατολικό ασιατικό έθνος από το 2009, εν μέσω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ως μία από τις πρώτες χώρες που απελευθέρωσαν στοιχεία οικονομικής ανάπτυξης για την περίοδο κατά την οποία το ξέσπασμα εξαπλώθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο, οι αριθμοί από τη Σιγκαπούρη προμηνύουν πώς η συνεχιζόμενη πανδημία θα μπορούσε να επηρεάσει τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο.

Η Σιγκαπούρη ήταν επίσης μία από τις πρώτες χώρες εκτός Κίνας που ανέφερε κρούσματα κορωναϊού. Οι τέσσερις ασιατικές τίγρεις, γνωστές και ως ασιατικοί δράκοι, είναι οι ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες της Σιγκαπούρης, του Χονγκ Κονγκ, της Ταϊβάν και της Νότιας Κορέας. Τα τέσσερα ασιατικά έθνη έχουν σταθερά διατηρήσει υψηλό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης από τη δεκαετία του 1960, με ταχεία εκβιομηχάνιση και εξαγωγές, γεγονός που διευκόλυνε αυτές τις οικονομίες να ευθυγραμμιστούν με τα πλουσιότερα έθνη του κόσμου. 

Lockdown και άλλα μέτρα που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για να επιβραδύνουν την εξάπλωση του ιού πλήττουν την παγκόσμια οικονομία, με πολλούς αναλυτές να περιμένουν τώρα μια βαθιά, μακρά ύφεση.

Με πληροφορίες από BBC/ Financial Times

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ