Ο πόλεμος στην Ουκρανία «εκτοξεύει» την τιμή του φυσικού αερίου: Ρεκόρ 345 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Ο πόλεμος στην Ουκρανία «εκτοξεύει» την τιμή του φυσικού αερίου: Επίπεδο ρεκόρ με 345 ευρώ η μεγαβατώρα Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Νέο ιστορικό ρεκόρ στην ευρωπαϊκή αγορά κατέγραψε η τιμή του φυσικού αερίου, την ώρα που ΗΠΑ και ΕΕ συζητούν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στον τομέα ενέργειας της Ρωσίας, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, έπειτα από τη ρωσική εισβολή.

Λόγω των ανησυχιών για ενδεχόμενα προβλήματα στις εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, που παρέχει το 40% του αερίου που καταναλώνει η Ευρώπη, η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς, το ολλανδικό TTF, έφτασε σε νέο ρεκόρ, στα 345 ευρώ η μεγαβατώρα.

Συνεχίζονται οι «τριγμοί» και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, μία από τις οποίες είναι η κατακόρυφη άνοδος της τιμής του πετρελαίου που ενδέχεται να αυξήσει τον ήδη υψηλό πληθωρισμό.

Το Παρίσι σημείωσε πτώση 2,88% και η Φρανκφούρτη 3,67% στο άνοιγμα της συνεδρίασης, το Λονδίνο υποχώρησε κατά 1,05% και το Μιλάνο κατά 2,45%.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Στα 9,3 δισ. ευρώ το «κόστος» του πολέμου

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλάζει τα δεδομένα στα χρηματιστήρια, ημέρα με την ημέρα, γκρεμίζει και το ελληνικό χρηματιστήριο: από την ημέρα της έναρξης του πολέμου, ο Γενικός Δείκτης Τιμών καταγράφει μεγάλες απώλειες 13,43%, ενώ έχουν «χαθεί» 9,345 δισ. ευρώ από τη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχει υποχωρήσει κατά 15% και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά 8,60%. Στο στόχαστρο των πωλητών βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, ο δείκτης των οποίων έχει υποχωρήσει κατά 24,64%.

Στο στόχαστρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές οι οποίες κατέγραφαν διψήφια ποσοστά κερδών από τις αρχές του έτους, αλλά και η μετοχή της Coca Cola HBC, καθώς η εταιρεία σε Ρωσία και Ουκρανία πραγματοποιεί περίπου το 20% του όγκου των πωλήσεών της.

Πλήγμα και στον ελληνικό τουρισμό

«Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να εκτιμηθεί το αποτύπωμα της παρούσας κρίσης στον ελληνικό τουρισμό συνολικά» τονίζει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), η αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Χριστίνα Τετράδη, η οποία εστιάζοντας στις αγορές της Ρωσίας και Ουκρανίας εκτιμά ότι αυτές δεν θα επηρεάσουν σημαντικά το συνολικό αποτέλεσμα για τον ελληνικό τουρισμό. «Οσο κρατάει ο πόλεμος δεν μπορούν να δοθούν εκτιμήσεις», συμπληρώνει.

Αναφερόμενη στην κινητικότητα των κρατήσεων για την Ελλάδα φέτος, η κ. Τετράδη παρατηρεί ότι μπορεί να μην υπάρχει «πάγωμα »των κρατήσεων από τις άλλες αγορές ενδιαφέροντος, ωστόσο δεν υπάρχει ο ρυθμός κρατήσεων των προηγούμενων εβδομάδων. Ερώτημα για το 2022 θα είναι οι αγορές της Πολωνίας και της Ρουμανίας, σύμφωνα με την κ. Τετράδη, καθώς παραμένει άγνωστο, αν πλέον τα νοικοκυριά θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδεύσουν μετά τις προσφυγικές ροές των Ουκρανών εκεί.

Στάση αναμονής κρατούν οι υποψήφιοι ταξιδιώτες

Παραμένοντας στις προοπτικές της εφετινής χρονιάς, υπό τη σκιά των εξελίξεων στην Ουκρανία, οι εκπρόσωποι της ECTAA, του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού φορέα οργανωμένου τουρισμού που εκπροσωπεί τις ενώσεις τουριστικών γραφείων και τουρ οπερέιτορ της Ευρώπης, σε πρόσφατη συνεδρίαση ανέφεραν ότι μέχρι στιγμής δεν καταγράφονται ακυρώσεις ταξιδιωτικών προγραμμάτων, όμως η ροή των κρατήσεων έχει ανακοπεί, με τους ταξιδιώτες να τηρούν στάση αναμονής. Παράλληλα, εκφράστηκαν έντονες ανησυχίες για τις επιπτώσεις της ανόδου του κόστους καυσίμων, τον πληθωρισμό και την επίδραση που θα έχουν οι παράγοντες αυτοί στους ταξιδιωτικούς προϋπολογισμούς των ταξιδιωτών.

Στο μεταξύ από 600.000 έως 830.000 υπολογίζονται οι απώλειες των αεροπορικών θέσεων που είχαν προγραμματιστεί για φέτος από την Ρωσία, την Ουκρανία και την Λευκορωσία για την Ελλάδα, μετά και τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με φορείς του ελληνικού τουρισμού. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόσο ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ταξιδιωτικών πρακτόρων, "Fedhatta" Λύσσανδρος Τσιλίδης, όσο και ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aldemar Resorts, Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, συνηγορούν στο γεγονός ότι οι αγορές της Ρωσίας και Ουκρανίας είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την ελληνική τουριστική οικονομία.

Στο παρελθόν, όπως αναφέρει ο κ. Αγγελόπουλος, οι Ρώσοι επισκέπτες στην Ελλάδα είχαν φτάσει και το 1,3 εκατομμύρια, ενώ από την Ουκρανία την περυσινή χρονιά έφτασαν τους 130.000 οι επισκέπτες στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Τσιλίδη. Μάλιστα το 50% των επισκεπτών από τις δυο χώρες απορροφούσε η Κρήτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία του νησιού. Ο κ. Τσιλίδης μάλιστα υπενθυμίζει ότι οι Ουκρανοί έρχονται στην Ελλάδα χωρίς βίζα, ενώ τέλη Μαρτίου φέτος αναμένετο και το πράσινο φως από τη Ρωσία για τις πτήσεις τσάρτερ προς την Ελλάδα.

Φέτος όπως αναφέρει ο πρόεδρος της "Fedhatta"είχαν προγραμματιστεί για Ελλάδα από Ουκρανία τουλάχιστον 230.000 αεροπορικές θέσεις και πάνω από 600.000 θέσεις από Ρωσία. Στο σημείο αυτό ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος εξηγεί ότι στις απώλειες των τουριστών για την Ελλάδα, από Ρωσία και Ουκρανία, θα πρέπει να συμπεριληφθούν και αυτοί από Λευκορωσία. Κατόπιν τούτου εκτιμά ότι οι απώλειες για την Ελλάδα από αυτές τις αγορές θα κυμανθούν από 600.000 έως 700.000 αφίξεις, νούμερα ιδιαίτερα σημαντικά για τον ελληνικό τουρισμό όπως εξηγεί.

Στο μεταξύ δεν είναι αμελητέος και ο αριθμός των πρακτορείων που έχουν σύνδεση των δραστηριοτήτων τους με Ρωσία και Ουκρανία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται με την βιωσιμότητά τους. Όπως  εξηγεί ο κ. Τσιλίδης, αυτά τα πρακτορεία έχουν αποκλειστικότητα με τις εν λόγω αγορές και δεν είναι εύκολη η μεταπήδηση σε άλλες αγορές ενδιαφέροντος. Από την πλευρά των ξενοδοχείων, ο κ. Αγγελόπουλος εξηγεί ότι είναι δύσκολη η εξίσωση για τα ξενοδοχεία που έχουν έκθεση στη ρωσική αγορά.

Δυσβάσταχτο το ενεργειακό κόστος για τα ξενοδοχεία

Σε κάθε περίπτωση αυτό που φαντάζει δυσβάσταχτο για τα ξενοδοχεία είναι το ενεργειακό κόστος, με τον κ. Αγγελόπουλο να ζητά άμεσα μέτρα. «Προσφέρουμε τουριστικά πακέτα με τιμές 2019 και μάλιστα εκπτωτικές, τη στιγμή που το 2022 έχουμε εκτόξευση του κόστους ενέργειας», αναφέρει. Ένα ιδιαίτερο επιβαρυντικό τοπίο, στο οποίο έρχονται να προστεθούν αυξήσεις σε ήδη διατροφής (κρέας και δημητριακά) αλλά και πρώτων υλών (πχ ξυλεία), που προέρχονται από την Ρωσία. Το μείγμα, όπως τονίζει, είναι εκρηκτικό και η βοήθεια του οικονομικού επιτελείου θα πρέπει να είναι άμεση και ξεκάθαρη στο νέο σκηνικό. Στο σημείο αυτό ο κ. Αγγελόπουλος υπενθυμίζει ότι το ενεργειακό είναι το δεύτερο σε κόστος μετά το εργασιακό. Για το ίδιο θέμα η αντιπρόεδρος του ΞΕΕ σημειώνει ότι ακόμα δεν έχει γίνει καν προκήρυξη του ενεργειακού ΕΣΠΑ, μέσα από τα κονδύλια του ταμείου ανάκαμψης, που αν συνέβαινε θα ήταν σωτήριο για τα ξενοδοχεία, όπως λέει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόγραμμα «Κάλυψη»: Επιδότηση ενοικίου και εξασφάλιση στέγης για ευάλωτες ομάδες

Οικονομία / Πρόγραμμα «Κάλυψη»: Επιδότηση ενοικίου και εξασφάλιση στέγης για ευάλωτες ομάδες

Το πρόγραμμα «Κάλυψη», συνολικού προϋπολογισμού 21,5 εκατομμυρίων ευρώ, υλοποιείται σε 44 Δήμους της χώρας, αφορά ακίνητα τα οποία διατίθενται σε δικαιούχους ηλικίας 25 έως 39 ετών που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία
LIFO NEWSROOM
«Ακριβή» μου Ελλάδα: 100% ακριβότερες οι χαρτοπετσέτες από την Ευρωζώνη - Τι δείχνει έκθεση της ΤτΕ

Οικονομία / «Ακριβή» μου Ελλάδα: 100% ακριβότερες οι χαρτοπετσέτες από την Ευρωζώνη - Τι δείχνει έκθεση της ΤτΕ

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ακρίβειας είναι το ανθρακούχο νερό, το οποίο είναι 129% ακριβότερο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, οι χαρτοπετσέτες στο 100%, η μαργαρίνη (60%) και το βούτυρο (54%)
LIFO NEWSROOM