«Ο κορωνοϊός απειλεί με ακραία φτώχεια 60 εκατ. ανθρώπους», προειδοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα

«Ο κορωνοϊός απειλεί με ακραία φτώχεια 60 εκατ. ανθρώπους», προειδοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα Facebook Twitter
0

Μέχρι 60 εκατομμύρια άνθρωποι θα ωθηθούν στην «ακραία φτώχεια» λόγω της πανδημίας κορωνοϊού προειδοποιεί ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο Ντέιβιντ Μάλπας δήλωσε ότι η τράπεζα αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα συρρικνωθεί κατά 5% φέτος, καθώς τα έθνη αντιμετωπίζουν την πανδημία. Αυτό έχει ήδη οδηγήσει σε απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας και επιχειρήσεων, με τις φτωχότερες χώρες να δέχονται το βάρος.

«Εκατομμύρια βιοποριστικά μέσα έχουν καταστραφεί και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης βρίσκονται υπό πίεση σε όλο τον κόσμο», είπε. «Η εκτίμησή μας είναι ότι έως και 60 εκατομμύρια άνθρωποι θα ωθηθούν στην ακραία φτώχεια - που διαγράφει όλη την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην ανακούφιση της φτώχειας τα τελευταία τρία χρόνια», προειδοποίησε ο Μάλπας την Τρίτη.


Η Παγκόσμια Τράπεζα ορίζει την «ακραία φτώχεια» ως την κατάσταση κατά την οποία κάποιος ζει με λιγότερα από 1,90 δολάρια την ημέρα.

Η Παγκόσμια Τράπεζα με έδρα την Ουάσινγκτον προσφέρει 160 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις και δάνεια χαμηλού επιτοκίου για να βοηθήσει τις φτωχές χώρες να αντιμετωπίσουν την κρίση. Ο Μάλπας είπε ότι 100 χώρες, που φιλοξενούν το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού, είχαν ήδη λάβει χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης.

«Ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα παρέχει σημαντικούς πόρους, δεν θα είναι αρκετοί», πρόσθεσε και είπε ότι ήταν επίσης απογοητευμένος με το πώς εμπορικοί δανειστές προσφέρουν ελάφρυνση του χρέους σε φτωχές χώρες. «Έχω απογοητευτεί κάπως από τον αργό ρυθμό. Εξακολουθούν, σε γενικές γραμμές, να λαμβάνουν πληρωμές ακόμη και από τις φτωχότερες χώρες και πρέπει να υπάρξει ταχύτερη μετακίνηση».

Η Παγκόσμια Τράπεζα συνεργάστηκε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε ένα σχέδιο που επιτρέπει στις φτωχότερες χώρες να ζητήσουν ελάφρυνση του χρέους για την αποπληρωμή των δανείων σε μέλη της G20 έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Ταυτόχρονα, ο Τζέιμι Ντίμον, διευθύνων σύμβουλος τηςJP Morgan bank, δήλωσε ότι η πανδημία πρέπει να χρησιμεύσει ως «καμπανάκι» για να οικοδομηθεί μια δικαιότερη κοινωνία.

«Ελπίζω να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την κρίση ως καταλύτη για την ανοικοδόμηση μιας οικονομίας που δημιουργεί και διατηρεί ευκαιρίες για δραματικά περισσότερους ανθρώπους, ειδικά εκείνους που έχουν μείνει πίσω για πολύ καιρό», έγραψε πριν από την ετήσια συνεδρίαση των μετόχων της τράπεζας στις Τρίτη.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ