ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Ντάισελμπλουμ: Ο ESM θα εγκρίνει τη δόση προς την Ελλάδα

Ντάισελμπλουμ: Ο ESM θα εγκρίνει τη δόση προς την Ελλάδα Facebook Twitter
0

Την πεποίθηση ότι το διοικητικό συμβούλιο του ESM θα δώσει την έγκρισή του για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, καθώς η Ελλάδα ικανοποίησε όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις, εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στην οικονομική και νομισματική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι, σήμερα, η Ελλάδα και οι εταίροι της στην ευρωζώνη έχουν περάσει σε διαφορετική φάση. Συγκρίνοντας, δε, τη σημερινή κατάσταση σε σχέση με το προηγούμενο καλοκαίρι, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι πέρυσι η εμπιστοσύνη μεταξύ Ελλάδας και εταίρων είχε πληγεί σημαντικά, όμως από τότε τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ. «Υπάρχει διαφορετική ατμόσφαιρα, δουλεύουμε εποικοδομητικά, υπάρχουν φυσικά διαφορές για το ποιος είναι ο σωστός δρόμος, αλλά συνεχίζουμε να δουλεύουμε εποικοδομητικά» ανέφερε.

Εξάλλου, σχετικά με το ζήτημα του ελληνικού χρέους, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι ο οδικός χάρτης για την ελάφρυνσή του έχει ήδη χαραχθεί από τον προηγούμενο μήνα. Όπως είπε, υπάρχουν μέτρα που μπορούν να ληφθούν νωρίτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση η συζήτηση για το χρέος θα ολοκληρωθεί με το τέλος του ελληνικού προγράμματος. Προσέθεσε, επίσης, ότι αν χρειαστεί θα γίνουν περισσότερα για το χρέος, μετά το 2018.

Τέλος, ο κ. Ντάισελμπλουμ παραδέχθηκε ότι δεν είναι ρεαλιστική η διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ πέραν του 2018 και ότι θα μπορεί να μειωθεί τα επόμενα έτη. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος δεν τίθεται τώρα, αλλά θα επανέλθει στο τραπέζι του Eurogroup, περί τα τέλη του χρόνου, όταν το ΔΝΤ θα έχει παρουσιάσει την απόφαση τού Διοικητικού του Συμβουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κορυφαίος οικονομολόγος «βλέπει» επικείμενη ύφεση: Ποιους τρεις παράγοντες παρακολουθεί

Οικονομία / Κορυφαίος οικονομολόγος «βλέπει» επικείμενη ύφεση στις ΗΠΑ: Ποιους τρεις παράγοντες παρακολουθεί

Ο οικονομολόγος Μαρκ Ζάντι προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στο χείλος ύφεσης, εξηγώντας ποιοι δείκτες απασχόλησης θα επιβεβαιώσουν την επιβράδυνση
LIFO NEWSROOM
Ενοίκια: Νέα διαδικασία χωρίς δικαστήριο για τις λήξεις μισθώσεων – Τι προβλέπεται για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Οικονομία / Ενοίκια: Νέα διαδικασία χωρίς δικαστήριο για τις λήξεις μισθώσεων – Τι προβλέπεται για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Από το 2026, η απόδοση ακινήτου μετά τη λήξη μίσθωσης θα μπορεί να γίνεται χωρίς δικαστική απόφαση, μέσω ειδικής «διαταγής» από δικηγόρο. Η ρύθμιση δίνει νέα εργαλεία στους ιδιοκτήτες αλλά προκαλεί ενστάσεις από ενοικιαστές, που ζητούν περισσότερες εγγυήσεις
LIFO NEWSROOM