Ντάισελμπλουμ: Η προσφορά του 2012 για ελάφρυνση του χρέους ισχύει

Ντάισελμπλουμ: Η προσφορά του 2012 για ελάφρυνση του χρέους ισχύει Facebook Twitter
0

Η προσφορά του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 για ελάφρυνση του χρέους ισχύει αλλά θα πρέπει να ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις που τη συνόδευαν, δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξη Τύπου μετά την ετήσια συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΜΣ.


Τόνισε ότι προκειμένου να ισχύσει η υπόσχεση, η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε ολοκληρώσει την αξιολόγηση του 2ου προγράμματος - κάτι από το οποίο βρισκόμαστε μακριά όπως είπε- ενώ θα πρέπει μετά να αξιολογηθεί αν είναι «απαραίτητη» η μείωση για να είναι το ελληνικό χρέος διαχειρίσιμο.


Παράλληλα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι πρέπει πρώτα να επιτευχθεί μια συμφωνία για το τι θα υπάρχει στο πρόγραμμα και μετά να γίνει η συζήτηση για το τι θα ακολουθήσει. Ερωτηθείς σχετικά με την ελληνική πρόταση για αγορά χρέους από τον ΕΜΣ, επισήμανε ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε νέο πρόγραμμα, με καινούργια χρήματα από τον ΕΜΣ και ως εκ τούτου θα συνοδευόταν από νέους όρους και προϋποθέσεις.


Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ότι δεν έχει συζητηθεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του ότι τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας και οι ωριμάνσεις είναι ιδιαιτέρως ευνοϊκά, καθιστώντας την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους «εύκολη».


Επιπλέον, ο Ρέγκλινγκ ερωτηθείς σχετικά με τις συνέπειες που μπορεί να έχει ενδεχόμενη μη εκπλήρωση των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ στο τέλος του μήνα, απάντησε ότι σύμφωνα με το καταστατικό του Μηχανισμού υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν άμεσα απαιτητά τα δάνεια από τον ΕΜΣ, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο. Τέλος, σημείωσε πως η Ελλάδα δανειζόμενη από τον ΕΜΣ εξοικονομεί περί τα 8 δισ. κάθε χρόνο (για το 2013 και το 2014).

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Οικονομία / Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Στο 33,6% το ποσοστό των παιδιών που μεγαλώνουν χωρίς βασικά είδη ένδυσης, τροφής, παιγνιδιών ή πρόσβασης σε δραστηριότητες – Δραματική η επίδραση του μορφωτικού επιπέδου των γονέων
LIFO NEWSROOM
Ο Γιάννος Περλέγκας ανεβάζει τον «Κατσούρμπο» του Χορτάτση

Θέατρο / Γιάννος Περλέγκας: «Ο Κατσούρμπος μας είναι μια απόπειρα να γίνουμε πιο αθώοι»

Ο Γιάννος Περλέγκας σκηνοθετεί το έργο του Χορτάτση στο πλαίσιο του στο πλαίσιο του Κύκλου Ρίζες του Φεστιβάλ Αθηνών. Τον συναντήσαμε στις πρόβες όπου μας μίλησε για την αξία του Κρητικού συγγραφέα και του έργου του και την ανάγκη για περισσότερη λαϊκότητα στο θέατρο. Κάτι που φιλοδοξεί να μας δώσει με αυτό το ανέβασμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Νομοσχέδιο για επιδότηση ενοικίου: Η ΠΟΜΙΔΑ καταγγέλλει «επιβράβευση» ασυνεπών ενοικιαστών με δημόσιο χρήμα

Οικονομία / Νομοσχέδιο για επιδότηση ενοικίου: Η ΠΟΜΙΔΑ καταγγέλλει «επιβράβευση» ασυνεπών ενοικιαστών με δημόσιο χρήμα

Η Ομοσπονδία υπενθυμίζει ότι αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και με το ήδη ισχύον επίδομα ενοικίου, που από το 2016 καταβάλλεται απευθείας στους ενοικιαστές «χωρίς να υπάρχει εγγύηση πως αυτοί αποδίδουν τα χρήματα στους ιδιοκτήτες»
LIFO NEWSROOM