Νέο ΕΝΦΙΑ βάσει εισοδήματος και αξίας ακινήτων σχεδιάζει η κυβέρνηση

Νέο ΕΝΦΙΑ βάσει εισοδήματος και αξίας ακινήτων σχεδιάζει η κυβέρνηση Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
1

Έναν νέο φόρο ακίνητης περιουσίας, που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ μετά το 2018, φέρεται να επεξεργάζεται η κυβέρνηση και αναμένεται να τον θέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές, ως μέρος του πακέτου των αντιμέτρων που θα προνομοθετηθεί.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο νέος φόρος θα υπολογίζεται με βάση όχι μόνο την αξία των ακινήτων που κατέχει ο φορολογούμενος, αλλά και με βάση τα ετήσια εισοδήματά του.

Ο φόρος αυτός θα αποδίδει έσοδα περίπου 1 δισ. ευρώ λιγότερα απ' ό,τι ο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος σήμερα αποδίδει 2,65 δισ. ευρώ ετησίως. Πηγές του Μαξίμου ανέφεραν ότι η απόδοση του νέου φόρου θα είναι 35% με 40% μικρότερη του ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με τον Σκάι, ενώ τόνισαν ότι στόχος του μέτρου είναι αυτοί που έχουν μικρή περιουσία και χαμηλά εισοδήματα, να πληρώνουν μηδέν έως ελάχιστα.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, ο νέος φόρος θα σχεδιαστεί με βάση τα δεδομένα του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου -που αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικό από τον Οκτώβριο του 2018- στο οποίο θα αποτυπώνεται το σύνολο των στοιχείων κινητής και ακίνητης περιουσίας όλων των φορολογουμένων. 

Επίσης, η εφημερίδα σημειώνει πως πρόθεση είναι να διευρυνθεί η φορολογητέα βάση με την ένταξη όλων των ακινήτων χωρίς εξαιρέσεις, καθώς και με την κατάργηση φοροαπαλλαγών ή ειδικών καθεστώτων που ισχύουν σήμερα στον ΕΝΦΙΑ, ενώ το νέο καθεστώς θα διαμορφωθεί μετά την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές τιμές των ακινήτων.

Οικονομία
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ