Νέα ρύθμιση οφειλών- φορολογικών και ασφαλιστικών από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα- σε έως 72 δόσεις ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. 

 

Μιλώντας στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός έκανε λόγο για «γενναία» ρύθμιση των οφειλών που «γεννήθηκαν στην πανδημία. 

 

Με αυτή τη ρύθμιση, παρατείνεται, διευρύνεται και βελτιώνεται το υφιστάμενο πλαίσιο διευθέτησης των οφειλών, ενώ παράλληλα προσφέρεται η ευκαιρία αναβίωσης παλαιότερων ρυθμίσεων, σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας. 

 

Συγκεκριμένα, τρέχουσες φορολογικές (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κτλ.) και ασφαλιστικές οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θα μπορούν να ρυθμιστούν σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, ή 36 δόσεις άτοκα, με καταβολή της 1ης δόσης τον Ιανουάριο του 2022.

 

Η ρύθμιση αυτή αφορά επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό και οφειλές που έχουν ήδη βεβαιωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, από Μάρτιο 2020 έως σήμερα.

 

Ποιους αφορά η ρύθμιση 

 

Οι κατηγορίες οφειλετών που εμπίπτουν στην ρύθμιση είναι:

 

  • Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ από το υπουργείο Οικονομικών (θα χρησιμοποιηθεί η διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου 2020). 
  • Εργαζόμενοι που η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή και έχουν λάβει αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα βάσει δήλωσης COVID.
  • Άνεργοι εγγεγραμμένοι το συγκεκριμένο διάστημα στον ΟΑΕΔ.

 

Επίσης, αυτοί οι οφειλέτες που έχασαν ρύθμιση τμηματικής καταβολής (π.χ. 120 δόσεων) από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα, μπορούν να αναβιώνουν τη ρύθμιση με την καταβολή της δόσης του Αυγούστου, και οι χαμένες δόσεις μεταφέρονται στο τέλος της ρύθμισης.

 

«Σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής αρχής, η δυνατότητα ρυθμίσεων αφορά 134.455 νομικά πρόσωπα, 392.785 φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και 299.195 φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έχουν δημιουργήσει μη ρυθμισμένα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 2,26 δισ. ευρώ προς τη φορολογική αρχή την εν λόγω περίοδο και ανήκουν στις επιλέξιμες κατηγορίες πληττομένων», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.