Moody's: Οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα θα συνεχίσουν να αυξάνονται

Moody's: Οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα θα συνεχίσουν να αυξάνονται Facebook Twitter
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
0

Οι τιμές των ελληνικών κατοικιών θα συνεχίσουν να αυξάνονται με συγκρατημένο ρυθμό τους επόμενους 12 με 128 μήνες, σύμφωνα με σημερινή έκθεση του οίκου Moody's.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης προσθέτει πως η αύξηση των τιμών είναι θετική για το αξιόχρεο των καλυμμένων ελληνικών ομολόγων, των ομολόγων με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια (RMBS) και των τραπεζών

Οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 1,5% το 2018, για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια, κυρίως λόγω της βελτίωσης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και των υψηλών ξένων επενδύσεων στον ελληνικό στεγαστικό τομέα, σημειώνει ο οίκος.

«Αναμένουμε ότι οι τιμές των κατοικιών θα συνεχίσουν να αυξάνονται συγκρατημένα τους επόμενους 12 με 18 μήνες, κάτι που θα είναι θετικό για τα ελληνικά καλυμμένα ομόλογα, τα RMBS και τις τράπεζες», δήλωσε ο Μιγκέλ Λόπες Πατρόν, αντιπρόεδρος του Moody's, αναλυτής και εκ των συγγραφέων της έκθεσης.

Ο Moody's αναμένει ότι η αύξηση των τιμών θα είναι συγκρατημένη, λόγω των υψηλών φόρων στην ακίνητη περιουσία, της μείωσης του πληθυσμού, των υψηλών επιτοκίων για τα νέα στεγαστικά δάνεια και της περιορισμένης αύξησης των στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες, καθώς αυτές συνεχίζουν να εστιάζουν στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs).

Οι αυξανόμενες τιμές των κατοικιών θα περιορίσουν τις απώλειες των καλυμμένων ομολόγων με στεγαστικά δάνεια και των RMBS, αν οι δανειολήπτες αθετήσουν τις οφειλές τους και τα ακίνητα πρέπει να πωληθούν για να ανακτηθούν τα ανεξόφλητα δάνεια.

Ο Νώντας Νικολαΐδης, αντιπρόεδρος του Moody's δήλωσε ότι η αύξηση των τιμών των κατοικιών θα στηρίξει τις προσπάθειες των τραπεζών να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους, κάνοντας δυνητικά πιο εύκολη την πώληση μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων.

Επιπλέον, οι αυξανόμενες τιμές ακινήτων θα αυξήσουν τα κίνητρα των δανειοληπτών να αναδιαρθρώσουν τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνειά τους, δεδομένης της δυνητικά υψηλότερης τιμής των ακινήτων τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΑΔΕ: Τουρισμός και εστίαση «πρωταθλητές» στη φοροδιαφυγή – Πάνω από 300 «λουκέτα» και πρόστιμα 2,5 εκατ. ευρώ

Οικονομία / ΑΑΔΕ: Τουρισμός και εστίαση «πρωταθλητές» στη φοροδιαφυγή – Πάνω από 300 «λουκέτα» και πρόστιμα 2,5 εκατ. ευρώ

Ιδιαίτερα υψηλή παραβατικότητα εντοπίστηκε και στις μισθώσεις ομπρελών και καθισμάτων σε παραλίες, με δεκάδες επιχειρήσεις να σφραγίζονται σε Χανιά, Ρέθυμνο, Ρόδο, Σάμο, Κέρκυρα, Σύρο, Σίφνο, Πόρο και Αίγινα
LIFO NEWSROOM
Fan bourgeois για νέο κοινό στη νέα Chanel του Matthieu Blazy 

Εβδομάδα Μόδας / Chanel: Ήσυχα αλλά τολμηρά, ο Matthieu Blazy αφυπνίζει το επαναστατικό πνεύμα της Coco

Καταργώντας (ή κάνοντας αγνώριστα) τα κλισέ που είχαν κουράσει ακόμα και το πιο πιστό κοινό της Chanel, o νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ιστορικού οίκου μοιάζει να πέρασε το πρώτο τεστ.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η ΕΕ αυξάνει τους δασμούς στο 50% για τις εισαγωγές χάλυβα – Τι σημαίνει για την αγορά

Οικονομία / Η ΕΕ αυξάνει τους δασμούς στο 50% για τις εισαγωγές χάλυβα – Τι σημαίνει για την αγορά

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει αύξηση των δασμών εισαγωγής χάλυβα στο 50% και μείωση των ποσοστώσεων σχεδόν στο μισό για να προστατεύσει τη βιομηχανία της από φθηνές εισαγωγές, ακολουθώντας τα βήματα των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Τουρισμός για Όλους 2025: Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι με την άυλη κάρτα

Οικονομία / Τουρισμός για Όλους 2025: Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι με την άυλη κάρτα

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες με ιδιαίτερη μέριμνα για συνταξιούχους, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με τρία και περισσότερα παιδιά και άτομα με αναπηρία
LIFO NEWSROOM