Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προειδοποίησε πως η επιδημία του κοροναϊού ενδέχεται να προκαλέσει οικονομική ύφεση στην Ευρώπη ανάλογη της κρίσης του 2008, αν οι κυβερνήσεις δεν ενισχύσουν άμεσα τις οικονομίες τους.

 

Η Κριστίν Λαγκάρντ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το βράδυ της Τρίτης, σε μία «εκστρατεία» πειθούς για την άμεση λήψη μέτρων ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του Covid-19.

 

Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποίησε η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης κατά την τηλεδιάσκεψη, η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με «το σενάριο που θα θυμίζει σε πολλούς από εμάς την μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008».

 

Όπως είπε, η ΕΚΤ εξετάζει όλες τις επιλογές πριν τη συνάντηση της Πέμπτης - μεταξύ αυτών, σύμφωνα με το Bloomberg, τη μείωση επιτοκίων και τη διεύρυνση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

 

Σύμφωνα με την ίδια, αυτές οι επιλογές περιλαμβάνουν νομισματικά εργαλεία που θα παρέχουν «πάρα πολύ φθηνή» χρηματοδότηση για τράπεζες, ώστε να διασφαλιστεί η άμεση διαθεσιμότητα δανείων στο μπλοκ, αλλά και η ρευστότητα.

 

Προειδοποίησε, πάντως, πως τα εργαλεία αυτά θα λειτουργήσουν μόνο αν υποστηριχτούν με μέτρα από τις εθνικές κυβερνήσεις.

 

Με πληροφορίες από Guardian